©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Keratosis pilaris

PDF Afdrukken E-mail
Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen. Is geen ziekte maar wordt min of meer als een variant van normale huid gezien.

 

Wat is Keratosis pilaris?
Keratotis pilaris is een aandoenig waarbij hoorn niet gelijkmatig over de huid verdeeld wordt maar zich ophoopt rond de porien van de haarzakjes. Het komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen, maar ook aan dijbenen en kuiten. Soms komt keratosis pilaris meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht op de wangen en aan de wenkbrauwen.

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?
Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen.

Voor foto's keratosis pilaris, klik hier

Komt het veel voor?
Het komt veel voor. Wel tot een kwart van de Nederlandse bevolking heeft er in min of meer last van. Het wordt niet echt als een ziekte beschouwd maar als een variant van normaal. Mensen met aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts hebben er vaker last van. Het begint vaak op kinderleeftijd en verdwijnt daarna eigenlijk niet meer.
Meestal wordt het wel minder in de loop der jaren.

Wat is de behandeling?
Behandeling is in principe niet nodig. Er is ook geen afdoende behandeling. Wel kan de huid verzacht worden met ureumhoudende cremes en zalven
. Het ureum lost het hoorn in de haarzakjes op waardoor de huid minder ruw aanvoelt.
  

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Keratosis pilaris"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult 

 

Reacties (43)Add Comment
 1 2 3 4 5 > 
Keratosis Pilaris
geschreven door silvie dupont , 12-05-2016
ik heb Keratosis Pilaris en vraag mij af heb gehoord dat ik niets meer mag gebruiken met parfum in voor mijn lichaam te wassen en al maar mag ik dan schampoo en conditioner met parfum erin ook niet meer gebruiken of
Heb het ook al jaren
geschreven door Melissa , 13-03-2016
Ik heb hier ook veel last van.
Ik geef als tip mee: warmte en zon
Vorig jaar ben ik voor 3 maanden naar Colombia geweest,
en toen verdwenen de bultjes al gauw. Wel hield mijn lichaam veel vocht vast, weet niet of dat er iets mee te maken heeft.
Ik ben nu alweer een half jaar terug in nederland en de bultjes zijn langzaam weer terug gekomen. Ik wil nu de zonnebank uit gaan proberen om te kijken of dat helpt.
Hulpmiddel
geschreven door Peter , 03-10-2015
Ik heb dit ook al een tijdje en merk dat het aanzienlijk minder word tot zelfs verdwijnt als ik minder vet eet. Het trekt vaak ook meer aan als ik veel ongezond eet.
Keratosis Pilaris
geschreven door nicole , 16-06-2015
Ik heb het heel erg op mijn benen en ik schaam mij er heel erg voor.
Is er helemaal geen middel om mij alleen al van de roodheid af te helpen?
Dat is namelijk het ergst, want iedereen kan het super goed zien..
Scrub?
geschreven door Eline , 15-04-2015
Ik heb het ook al lang maar in een niet zo'n ernstige vorm, voornamelijk op mijn bovenarmen.
Ik gebruik al jaren de gewone scrub van de drogist (wel die met 'echte' stukjes scrub, zoals kokosnoot of perzikpit), en dan 2-3x per week goed ruw scrubben tijdens het douchen. Dan afspoelen en na het afdrogen insmeren met een milde bodylotion. Vooral de kleur wordt dan minder.
Bultjes
geschreven door Romy , 17-07-2012
Ik heb dit al mn hele leven. Mn schildklier werkt veel te langzaam en mn huisarts zei dat t daardoor komt. Soms word het veel minder door een creme ofzo maar dan werkt het na een tijdje niet meer. Misschien word het imuun ofzo ervoor? Iemand ideeen wat ik nog kan proberen?
rode jeukende bolletjes
geschreven door muriel , 16-07-2012
ik ben blij dat ik op deze site ben terechtgekomen, ik dacht even dat ik de enige was met zo'n aandoening maar toen ik de reactie's en de foto's zag ben ik dat blijkbaar niet. ik zou heel graag van deze aandoening afgeraken ik ben nog maar 15 en ik wil zeker nog rokjes en/of jurkjes dragen maar daar schaam ik mij nu toch teveel voor en zeker als ik ga zwemmen. heeft er iemand een oplossing voor deze aandoening dat zeker helpt?
Blij met Paula`s Choice
geschreven door Marieke , 16-04-2012
Sinds ik weet hoe het heet ben ik veel gaan googlen en op andere sites ( en hier op de eerste pagina) kwam ik een tip tegen over Paula`s Choice.
Ik heb de Weightless Bodylotion besteld, deze heeft 2 % Salicylzuur en werkt voor mij als een trein. Ook op de ontstekingen die ik zo nu en dan op mijn bovenbenen heb.

Als je niet zeker weet of het ook iets voor jou is, zou ik zeggen probeer het gewoon, het is heel fijn spul.
keratosis pilaris
geschreven door patricia , 03-03-2012
Ook ik heb van jongst af aan al last. Als kind zo erg dat ik in de zomer niet bv een korte broek aandurfde. Later begonnen met dagelijks scrubben met borstel of handschoenen en goed insmeren, daardoor werd het wel minder. Ik ben nu 35 jaar en gebruik sinds een maand of 8 de bodymilk pure &natural van nivea. Mijn huid is nog nooit zo zacht geweest!! Echt helemaal glad. Ik weet niet waardoor deze bodymilk zo goed werkt (ik heb namelijk alles zo‘n beetje geprobeerd) en ben benieuwd of andere mensen met dezelfde klachten er ook baat bij hebben.
bultjes
geschreven door Lisa , 20-12-2011
ik heb ook heel erg last van rode bulletjes op me armen.. Ik heb geen idee wat ik kan doen om er van af te komen.. HELP HELP HELP
 1 2 3 4 5 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter