©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Kalknagel (schimmelnagel)

PDF Afdrukken E-mail

Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel (syn.: onychomycosis; kalknagel) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel (dermatofyt). Hierdoor raakt de nagelplaat beschadigd. Eerst ontstaan en een wit/geelverkleuring aan het uiteinde van de nagel, die in de loop der tijd richting de nagelwortel/nagelriem uitbreidt. Zo ontstaat een min of meer  streepvormige wit/geelverkleuring van de nagel (yellow streak). De nagel onder deze verkleruring komt los te liggen en er hoopt zich steeds meer schimmel onder de nagel op. Hierdoor raak de bodem van de nagel beschadigd. In een nog later stadium raakt de wortel van de nagel beschadigd. Als dat gebeurt is de schade aan de nagel niet meer te herstellen. De nagel kan dan sterk van vorm veranderen en erg dik worden.

Schimmelnagels komen veel voor, eigenlijk vooral aan de voeten. Bijna altijd is er dan tegelijkertijd ook sprake van voetschimmel. Schimmelinfecties aan de vingernagels komen bijna niet voor. 

Image   Meer foto's, klik hier         nog meer foto's klik hier

 

Wat is de oorzaak?
De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door dermatofyten zoals Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). Voetschimmels (zwemmerseczeem) die niet goed behandeld worden kunnen  overslaan op de nagels.
Vooral oudere mensen hebben meer last van schimmelnagels. De nagels sluiten op oudere leeftijd niet meer zo mooi aan, waardoor schimmels makkelijk kunnen binnendringen. 

Wat is de behandeling?
In een vroege fase kan met (zeer) kort knippen van de nagel en aanbrengen van een antischimmelcreme of lotion nog wel worden volstaan. Bij een langer bestaande schimmelnagel is alleen behandeling met pillen mogelijk. Tegenwoordig kan dat met een zogenaamde pulskuur waarbij slechts 1 week per maand wordt geslikt, gedurende 4 maanden achter elkaar, met terbinafine tabletten of itraconazol capsules. Hoe eerder men behandeld hoe meer kans op succes. Een beter resultaat wordt bereikt als het losliggende gedeelte van de nagel al voor de kuur zo veel mogelijk wordt verwijderd.
Na de behandeling duurt het nog zeker een half jaar voordat de nagel weer helemaal hersteld is. Hoe langer de schimmelnagel bestaat hoe meer kans op blijvende schade aan de nagel.
Heel lang bestaande schimmelnagels zijn moeilijk schimmelvrij te krijgen.  Ook is er dan al veel schade aan nagelbed en nagelwortel, zodat er geen normale nagel meer terug kan groeien.  

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Kalknagel (schimmelnagel)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsultReacties (24)Add Comment
 1 2 3 > 
Schimmel nagel
geschreven door Frank Wieringa , 22-03-2017
Ik loop al zo n beetje tien jaar met dit probleem, maar omdat bij mij de schimmel in mijn gezicht terecht kwam, moest ik een snelle manier verzinnen cq vinden om die rotzooi uit mijn gezicht te krijgen.
In het begin gebruikte ik terba, hielp maar een beetje, daarna itracozonal, andere shampoo, van alles, niets hielp.
Maar nu heb ik een oplossing gevonden.
Dag 1 neem een gewoon wasmiddel, pak de bolletjes wasmiddel op met een pincet en duw de bolletjes direkt na het douchen
Onder de rand van de nagel. Laat het vervolgens de hele dag zitten,
Dag 2Zoals je zult merken wordt de nagel ietsjes zachter, na het douchen neem je een potje sambal oelek, als je het potje scheef houdt
Zie je het vocht van de sambal(viniger), neem een lepeltje en en schep een klein beetje vocht ,smeer je nagel helemaal in met het vocht
Het doet niet zeer zoals je misschien zou verwachten, binnen 48 uur kleurt de nagel en schimmel helemaal rood. De viniger dood de
schimmel
Dag3Herhaal dag2
Na een week kun je de nagel pijnloos verwijderen inclusief de schimmel , de capsoiden van de sambal ete letterlijk de fungus op.
Zo benje in twee weken van die zooi af, zonder pillen, houd de nagel wel in de gaten ,want de schimmel, zit soms ook in het bloed en kan
Opnieuw terugkomen.
schimmelnagels
geschreven door JustM , 02-08-2016
Iemand vroeg over n laserbehandeling. Die heb ik gehad. Zeer pijnlijk en zonder resultaat. Ik ben nu bij n Chinese arts en zeep voor n voetenbad en n creme. Ik ben al 1 jaar hiermee bezig en het is iets verbeterd..

kalknagel
geschreven door Anja , 13-02-2016
De nagel bovenkant regelmatig zoveel mogelijk afvijlen en de nagel zo kort mogelijk houden.
Dan elke dag insmeren met lamisil.
Ook onder de nagel en in de nagelriem smeren.
Bij mij helpt dit.
Tea Tree Olie
geschreven door Koos , 01-06-2015
Ik heb nu een keer of drie kalknagels gehad en ben er toen vrij eenvoudig vanaf gekomen met Tea Tree Kalknagel Olie. Hier zit, zoals de naam al zegt, Tea Tree Olie in dat zeer schimmeldodend is. Je ruikt ook als je het flesje opendoet hoe sterk het spul is!
kalknagel
geschreven door angelique , 11-02-2015
Kalknagel probeer het eens met waterstofperoxide 3 procent ein combinatie met creme ketoconazol verkrijg bij de huisarts. Wel ff blijven volhouden. Mijn jeuk is in ieder geval weg. Nu de nagel noggewoon experimenteren. Wat heb je te verliezen!
kalknagel
geschreven door akba , 26-01-2014
ook alles geprobeerd - zwemmersexceem sloeg over op kleine teennagel en vandaar uit naar de 2 grote teennagels, VRESELIJK ! nu verandering door nieuwe strategie ; sokken na de was in de vriezer voor minimaal 1 dag - sokken aan in bed, elke dag schone sokken, nagel bovenop regelmatig met kartonnen vijl vijlen en kalknagelolie van de tuinen erop EN eronder 2x per dag, vandaag kon ik de zijkant van 1 grote teennagel wegknippen, heel eng en heel vreemd om te doen, maar heb goede hoop -- als dit niet afdoende is ga ik voor de steradent, al het andere is me teveel gedoe - trouwens heb ook een tijdje vics vaporub erop gesmeerd dus wie weet heeft dat ook geholpen
...
geschreven door Linde , 09-10-2013
Bij mij hielp Vicks Vaporub.
Wel trouw smeren ('s avonds en 's ochtends) en je ziet al snel verbetering..
schimmelnagel behandelen
geschreven door Marc , 20-04-2013
Ik gebruikte Javel (bleekwater). Aanbrengen onder de nagel met bvb pincet. Kleine hoeveelheden ! Een aantal keren per dag herhalen. Werkt zeer goed. Het gedode schimmel af en toe vanonder de nagel halen. Blijven volhouden tot schimmel volledig is weggegroeid.
Kalknagel behandelen met azijn
geschreven door gerard , 18-08-2012
Vermoedelijk heeft zeven procent van de mensen te maken met een kalknagel. Dit houdt dus in dat er veel problemen mee zijn. Vele remedies zijn toe te passen. Omdat een kalknagel een schimmelinfectie betreft welke goed gedeien met een hoge pH waarde is het goed om de voeten of tenen in een azijnoplossing toe doen waarmee de pH waarde van de huid wordt verlaagd. De schimmel kan dan niet meer overleven omdat de zuurtegraad dat niet toelaat.

kalknagels
geschreven door Betty , 19-07-2012
Heeft iemand ervaring met laserbehandelingen?
Daar wordt je niet ziek van.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter