©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Jeuk

PDF Afdrukken E-mail

Wat is jeuk eigenlijk?
Jeuk is een van de meest voorkomende huidproblemen. Veel huidziektes en ook algemene ziekten gaan in meer of minder mate gepaard met jeuk. De medische definitie van jeuk is: de huidsensatie die uitlokt tot krabben. Soms kan dat krabben zo erg zijn dan er grote wonden of krabbulten door ontstaan.

Wat is de preciese oorzaak van jeuk?
Vroeger dacht men dat jeuk een lichte vorm van pijn prikkeling van de huidzenuwen was. Het blijkt echter dat er specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid aanwezig zijn. Deze zenuwen liggen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. De zenuwen kunnen worden geprikkeld door verschillende eiwitten zoals histamine, neuropeptiden en prostaglandinen. Deze stoffen komen vooral vrij bij ontstekingen van de huid, waardoor het afweerapparaat wordt gestimuleerd. Veel huidaandoeningen met rode huiduitslag geven daarom jeuk.

Er zijn zeer veel huidaandoeningen die  jeuk veroorzaken. Meestal zijn deze huidziekten op grond van hun uiterlijke kenmerken herkenbaar. Veel huidaandoening worden gekenmerkt door jeuk: eczeem, uitdroging van de huid, urticaria (netelroos, galbulten), insektenbeten, schurft, prurigo. Bij deze aandoening wordt veel gekrabd aan de huid. Dat maakt het overigens in de meeste gevallen alleen maar erger.
Andere huidaandoeningen zoals psoriasis, lichen planus en ook spataderen gaan vaak gepaard met jeuk, echter hierbij worden minder vaak krabeffecten gezien.
Wanneer de oorzaak van de jeuk niet direct duidelijk is, worden er aanvullende onderzoek door de arts gedaan of er sprake is van een inwendige oorzaak, zoals diabetes, nierinsufficiëntie, leverstoornissen, schildklierproblemen. Ook medicijnen kunnen  jeuk veroorzaken, zonder duidelijke huidafwijkingen.
Tot slot zijn er mensen die veel jeuk hebben zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zijn (behalve krabeffecten) en zonder dat er een algehele ziekte (zoals diabetes, of nierinsufficientie) aan ten grondslag ligt. Men noemt dat dan pruritus. Een speciale vorm van pruritus is pruritus brachioradialis, omdat die specifiek maar aan 1 arm of aan beide armen optreedt. Bij oude mensen met jeuk zonder verklarende oorzaak wordt wel van pruritus senilis gesproken

Wat is de behandeling bij jeuk?
Indien de oorzaak bekend is wordt die natuurlijk behandeld. Dan zal het ook beter gaan met de jeuk. Jeuk zelf kan symptomatisch worden behandeld, bijvoorbeeld met menthol. Menthol gel heeft dan de voorkeur boven poeder. Indien dat niet voldoende verlichting geeft kan worden behandeld met een corticosteroïdcrème, al dan niet ondersteund met een antihistaminica pilletje. Het best tegen jeuk werken de antihistaminica waarvan je een beetje suf wordt, zoals hydroxyzine of polaramine. Deze moeten dan wel ingenomen worden voor het slapen gaan, dan is het niet erg als je een beetje suf wordt.  De volgende ochtend heb je meestal geen last meer van de sufheid. De pillen zorgen vaak weer voor een goede nachtrust. 

Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele  lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk.  Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren, al dan niet met behulp van anti-jeukmiddelen.

 

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Jeuk"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult 

Reacties (23)Add Comment
 1 2 3 > 
JEUK , uitslag rode bultjes ,puntjes
geschreven door joop , 04-08-2016
ik heb last van jeuk op armen , benen , kruis en nek , rode puntjes en uitslag , de jeuk is het ergste ., ik ben vaak gestoken door muggen en of heb last van een medicatie ,allergie , .
Jeuk
geschreven door Peter , 02-01-2016
Heb sinds enkele dagen jeuk onder beide oksels
en aan beide handen en polsen.
Geen uitslag of iets te zien
Familielid had hetzelfde, oorzaak iets gegeten ?
Jeuk over hele lichaam
geschreven door Fred , 22-11-2015
Ik heb sinds een half jaar jeuk over mijn hele lichaam.
Ik zie heel veel verhalen over jeuk maar veel op bepaalde plekken van het lichaam
Ook heb ik constant kippevel op mijn lichaam van de jeuk
Prednison heeft mij ook al niet geholpen.
Weet iemand wat voor medicijnen ik wel kan gebruiken ,of ander advies?

Groet

Fred
jeuk onder 1 oksel
geschreven door Jos , 30-10-2015
Ik heb jeuk onder 1 oksel. Wassen met unicura-zeep, deppen met witte jodium geeft een uurtje verlichting. Daarna smeer ik mijn oksel in met uierzalf en ben ik een halve dag van mijn jeuk af. Enz. enz. Kledingstukken worden dan wel erg vet. Ik moet vaak wisselen.
jeuk op onderbenen en onderarmen
geschreven door Esther , 26-08-2015
Vooral als de zon begint te schijnen heb ik de laatste 3 jaar (sinds mijn 41e jaar) jeukende onderbenen en onderarmen. Meestal als ik in bed lig s'avonds. Ik kan er soms uren niet van slapen.
Er is niets te zien op mijn huid, geen bultjes ed. Ik slik hier al drie jaar, als de zon gaat schijnen LEVOCETIRIZINE voor (op doktersrecept en bij apotheek verkrijgbaar). Dit helpt al snel. Ook als ik een pilletje ben vergeten helpt de LEVOMENTHOLGEL 1 % die ik in de koelkast heb liggen. De doktersassistent (goeie smilies/wink.gif) dacht meteen dat het een allergie was. Ik was net in die tijd verhuist dus alles in huis was anders. Het kan ook bijvoorbeeld een plant zijn in je tuin zei ze. De hele plantentuin was ook nieuw voor mij smilies/wink.gif
Of het nou door warmte of ultraviolet komt, een plant die tijdens warmte gaat groeien of iets in huis, weet ik niet..
Wel heb ik altijd door ziekte van Crohn Vit B injecties en een ijzerinfuus nodig. De bloedcontroles die ik daarvoor heb wijzen uit dat deze waardes op peil zijn, dus neem ik aan dat het daar niet aan ligt (hier heb ik over gelezen. Ik heb een blanke huid en rood haar, weet niet of dat deels uitmaakt..
Ik hoop dat ik je door mijn ervaring wat wijzer heb kunnen maken.. Het is nu 04:30.... was de pilletjes een paar dagen vergeten en heb me net ingesmeerd met de gel wat helpt gelukkig. Ik ga weer proberen te slapen smilies/smiley.gif

Esther
Jeuk onder oksel?
geschreven door Tiny , 06-06-2015
Ik las hier dat iemand last had van jeuk onder de oksels, een paar jaar geleden had ik dit ook, tot dat ik iets las over Candida, ik heb er dan een natuurlijke anti-candida zalf op gesmeerd en de jeuk was heel snel voorbij.
Jeuk
geschreven door Petra , 25-01-2014
Ik heb al ruim een halfjaar lasf van jeuk op mijn benen buik armen en handen naar de dokter geweest en zei in eerste instantie dat het scabies was ( schurft ) na een creme te hebben gehad die ik voor het slapen gaan op moest doen op mijn hele lichaam en sochtends af moest spoelen is het even goed gegaan. Nu ben ik weer vooraf aan. Jeukende bultjes op mijn handen en soort puistjes die heel zeer doen, als ik ze uit knijp komt er vocht uit. Naar de dokter geweest en die zei dat het eczeem was. Ik heb vooral savonds jeuk en na het douchen. Ik word er niet goed van heb aantal korsten op mijn benen en schaam me hiervoor heel erg. Geen idee wat dit kan zijn ....
Jeuk onder oksels
geschreven door Dianusia , 18-11-2013
Ik heb sinds 2 weken echt vreselijke jeuk onder mijn oksels. Het is zo erg dat ik er snachts niet van kan slapen. Ik doe er dan een dikke laag bodylotion op om de nacht door te komen maar het helpt niks. Mijn huid is nog steeds erg droog en jeukt nog steeds. Wat zou ik eraan kunnen doen? Mijn oksels zien er wel normaal uit, alleen droog...
jeuk aan armen
geschreven door Jenny , 24-12-2012
Ook ik had slapeloze nachten van de jeuk aan mijn armen. 5 weken geleden begon de verschrikkelijke jeuk. Ik kreeg er ook kleine bultjes van. Ik zat onder blauwe plekken en korsten van het krabben. Een week later ben ik naar de dokter geweest en kreeg histamine. 2e week weer terug naar de dokter en heb toen een hormoonzalf gekregen. 3e week weer terug en heb toen een zwaardere hormoonzalf gekregen. Ben na 2 dagen meteen gestopt met die hormoonzalf. Het leek wel of het alleen maar erger werd. Heb uit frustratie Perskindol (te koop bij de Kruidvat) gebruikt. Dit is een gel dat gebruikt wordt voor spieren en gewrichten. Het was een hele verademing. Ik merkte gelijk verlichting. Ik heb het 4 dagen 2 tot 3 x per dag gebruikt. En heb geen last meer van jeuk.
pijn/jeuk aan armen, benen, buik
geschreven door Marielle , 26-02-2012
Het deed me goed om zoveel lotgenoten te vinden op deze site. Ook ik ben al drie jaar bezig met het uitzoeken van de oorzaak van mijn pijnklachten. Elk jaar van oktober tot maart heb ik (vooral 's avonds/'s nachts) het gevoel dat er speldenprikken of messteken uit mijn lijf naar buiten steken. Begin maart heb ik 4 nachten nul uur geslapen van de pijn (coldpacks hielpen maar even, capsainezalf was vreselijk pijnlijk en hielp niet om vervolgens te slapen). Uiteindelijk heb ik van de huisarts (via neuroloog) Cutivate gekregen (fase 3 hormoonzalf die je maar even mag smeren). Dat hielp.
Mijn zoektocht:
- huisarts (diagnose; ws exceem)
- dermatoloog (neem maar 2x antihistamine...hielp niets)
- homeopaat (allergieën: dieet)
- allergoloog ( veel allergieën; eliminatiedieet, hielp een beetje)
- osteopaat (lymfestelsel niet goed, 1e behandeling hielp, 2e niet)
- dermatoloog, 2nd opinion (kon alleen exceem verzinnen, terwijl er nauwelijks iets te zien is aan de huid: "zit in je genen, leer er maar mee leven")
- bioresonantietherapie met ortomoleculaire geneeskunde (allergieën zou oorzaak zijn; dieet van geen koemelk, tarwe, suiker, tomaat...dit helpt enigszins, niet 100%
- neuroloog (wist niet wat het was, dacht eerst niet aan zenuwpijn. Ik had gelezen op site over zenuwpijnen dat tekort aan vitamine B12 oorzaak kon zijn. Neuroloog wilde wel bloedonderzoek doen: resultaat inderdaad tekort B12 (120). Vandaag eerste injectie gehad. Nu afwachten of dit helpt.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips:
- voor ernstige pijn 's nachts: Cutivate
- laat je testen op B12
- onderzoek je allergieën via bioresonantietherapie
Sterkte allemaal en ik houd jullie op de hoogte.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter