©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Hand- Voet- en Mondziekte

PDF Afdrukken E-mail
Virusinfectie bij kinderen. Kort nadat er blaren of pijnlijke wondjes in de mond zijn verschenen, ontstaan ook kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variërend van 5 tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uitgroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk.

 Wat is hand- Voet- en Mondziekte (HVMZ)?
HVMZ
is een vrius infectie waarbij blaartjes ontstaan, zoals de naam al zegt, aan handen voeten en aan de mond. Het is een echte kinderziekte. Het is besmettelijk, waardoor vaak meerdere kinderen in dezelfde omgeving last hebben. Het veroorzakende virus is het enterovirus 71 of het coxsackievirus A16.

Wat zijn de kenmerken van HMVZ?
Kort nadat er blaren of pijnlijke wondjes in de mond zijn verschenen, ontstaan ook kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variërend van 5 tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uitgroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk. Uiteindelijk verdwijnen alle blaasjes weer na ongeveer 1 week, zonder littekenvorming.

 Image

Meer foto's, klik hier

Wat is de behadneling?
ln de meeste gevallen is geen behandeling nodig. Het gaat vanzelf over.  Bij veel pijn is vaak een paracetamol voldoende. De blaartjes kunnen eventueel afgedekt worden met een pleister.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Hand- Voet- en Mondziekte"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

 

Reacties (58)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
hand en mondziekte
geschreven door Marinus , 07-06-2019
Ik heb als volwassene (35/36) deze “kindersyfilis” opgelopen. Niemand had mij ooit gewaarschuwd voor deze “kinderziekte”. Bulten in mond, vlekjes op de handen. Dacht dat ik een soa op had gelopen. Was gelukkig niet zo. Ziekte is helemaal niet onschuldig. Na 8 weken nog last van. Men schrijft dat als het weg gaat het nog maanden besmettelijk is. Geen seks. Geen handen schudden. Helemaal niets. Dit is een killervirus waar mensen vooraf voor gewaarschuwd moeten worden. Het zou eigenlijk vermeld moeten worden als een soa want via de slijmvliezen is het altijd raak. Bah. Nare aandoening. smilies/angry.gif
Hand voet mond ziekte
geschreven door Eva , 10-01-2017
Ik ben 20 jaar en heb vorige week hand voet mond ziekte gekregen. Het begon met 40 graden koorts, waardoor ik om 10 uur al lag te slapen met oudjaar. Wat is dit een zwaar onderschatte ziekte! Ik lees op internet veelal dat het onschuldige bultjes zijn en dat er in principe geen medicatie voor is. Ik heb een verschrikkelijke week gehad, met slapeloze nachten. De jeuk was onhoudbaar en ik kon bijna niks meer eten, omdat de (meer dan 30) bultjes in mijn mond achter op mijn tong en rondom mijn keel zaten. Ook kon ik mijn handen opgegeven moment nauwelijks meer bewegen omdat ze VOL met bultjes zaten. Mijn familie en vrienden hadden nog nooit zo iets gezien! Van de dokter kreeg ik medicatie, maar die sloeg nauwelijks aan. De jeuk bleef hardnekkig. Nu, anderhalve week later, heb ik allemaal harde eeltplekken op mijn handen. Er begint al het een en ander te vervellen, maar prettig is anders. Ik wens iedereen die deze ziekte nog krijgt HEEL VEEL beterschap. En misschien dat kleine kinderen minder goed aan kunnen geven hoe vervelend deze ziekte nou eigenlijk is, dus verwen ze alstublieft extra goed!
Hvmz
geschreven door Remco , 16-12-2016
Mijn zoontje van bijna 2 had ook de symtonen hiervan en een kindje op de dagopvang was ervoor naar de huisarts geweest.We zijn al snel door zijn moeder gebeld met idd de uitslag dat het het hvmz virus was.
Ikzelf 41 jaar avond erna enorm koud en al heel snel koorts.Zeker paar uur geduurd (dachten zelf aan een griepje omdat dat heerste ) Maar idd nu dag later,Blaasjes op de voeten en op de handen (mond valt te verwaarlozen tot nu toe.
Over 2 dagen is mijn kleine vent jarig en hebben thuis al besloten dat ik niemand ga kussen en extra vaak mijn handen desinfecteer om verspreiding te voorkomen.
Jeuk is erger dan pijn zeggen ze en idd ik kan het bevestigen.
Beste is om zoveel mogenlijk afleiding te zoeken en vaak de boel te wassen.
Ik slaap nu met sokken aan in bed en mijn voeten onder de dekens vandaan om mijn partner ook niet aan te steken.
Blij om te lezen dat ik niet de enige ben en ook ik dacht dat het een kinderziekte was.
(Denk dat ik nog wat jeugd in te halen had haha)
Maar blij om te lezen dat het vanzelf over gaat en ik ben in ieder geval blij dat ik het erger heb dan mijn zoontje.

Sterkte allemaal
erg pijnlijke blaasjes
geschreven door Jenny , 25-06-2013
Oh wat een verschrikkelijk virus!

Ik ben 25 jaar en vind het raar dat het overal als kinderziekte wordt omschreven, terwijl volwassenen dit ook regelmatig hebben.

Eerst keelpijn en koorts, de volgende dag zware koorts waardoor ik alleen maar in mijn bed lag. in de avond op dag twee kreeg ik de eerste blaasjes op mn handen die jeukten, maar die de volgende dag erg veel pijn deden. De blaasjes in mijn mond en de keelpijn doen het meeste pijn. Eten, drinken, slikken is allemaal vervelend. Ik heb ook gemerkt dat ik twee blaasjes in mijn mondhoeken heb, wat lijkt op koortslip. Zo vreemd dat je er niks tegen kan doen. 'Het gaat allemaal vanzelf over' pas na een week, anderhalve week!

Het is besmettelijk maar de dokter zei dat ik wel gewoon naar werk kan gaan. Beetje raar, maar ik blijf gewoon liever thuis, want dit wil ik mijn collega's niet aandoen!
Blaartjes
geschreven door Grietje , 14-10-2012
Mijn zoontje van bijna 2 heeft enorm veel rode blaartjes in de mond. Drinken en eten gaat lastig. Nadat hij Iers eet/drinkt doet hij meteen 4 vingers in de mond. Ws. Vanwege de pijn... Ook is hij erg huilerig de afgelopen 3 dagen. Heb het nu net ontdekt. Morgen wordt hij geopereerd een zijn ogen (scheelzien), maar vraag me af of dat door kan gaan? Hij heeft geen koorts. Maar misschien is het besmettelijk? Op handen en voeten heeft hij (nog) geen blaren. De blaartjes zijn echt heel erg klein en felrood. Iemand idee wat het is en of hij wel geopereerd mag worden?
HAND VOET MOND ZIEKTE
geschreven door Tatjana , 08-09-2012
Hallo.

ben tatjana van 24 jaar en heb ook last van de mond hand voet ziekte.
wat doet het vreselijk zeer.
ik heb waarschijnlijk de ziekte van me nicthtje gekregen die het weer van haar kdv heb opgelopen alleen vertoont me nichtje geen verschijnselen ervan en heeft dus ook geen last ervan,.

mijn hele mond en vooral tong en in de keel zit vol met blaasjes eten en drinken lukt niet,slapen gaat met mate.
heb geen koorts soms wel beetje zweterig,en ontzettende branderig gevoel een echte keelontsteking ook.
praten gaat heel lastig.
ik hoop dat deze ziekte snel voorbij gaat want heb het nu al 4dagen.
voor de mensen die het ook hebben sterkte.

ps: zalfje heeft by mij niet geholpen werkt voor korte duur en sommige plekjes pakt hij niet dat doet te zeer ik denk ookal dat het kapot is en daarom dus zo last heb.
hmvz
geschreven door Tatjana , 08-09-2012
Hallo allemaal,

ik heb de ahnd mond voetziekte,ik heb het sinds woensdag ontdekt waardoor ik eerst kleine vlekjes op m:n hand zag.
ik hoorde van m;n zus dat de hand voet mond ziekte heerste op kdv van m;n nichtjes.
mijn nichtje heb ik die dinsdag ook nog gezien en de volgende dag is het erger geworden.

Ik ben toen woensdagochtend na de huisarts gegaan en had idd de mond hand voet ziekte.
SIndsdien is eht steeds erger geworden de blaasjes in me mond.
op m'n hand en voet geen last zitten wel lichte vlekjes maar die lijken nu langzaam te verdwijnen.

Maar m'n mond doet meeste pijn kan niet eten niet drinken en slapen word lastig heb een verdovende zalf gekregen van ha zelfs dat helpt niet. ik voel me zo machteloos.
Weet iemand hoelang het duurt voor de blaasjes in je mond weggaan en je dus geen pijn meer hebt? en wat kan een beetje helpen om de pijn te verlichten? groetjes tatjana
schimmelinfectie????
geschreven door Danielle van der linden , 20-07-2012
onze dochter van bijna 2 wou al 2 dagen niet meer eten en bijna niet drinken.
toen we in haar mond keken had ze blaasje in de mond en s'middags toen ik haar op bed bracht,
blaasje op de voeten, enkels en vlekjes op de benen en billen,
HA gebeld, mocht langs komen, na een korte bezichteging was het een schimmelinfectie zei hij,
ik zei nog en die blaasje op de voeten dan, die hoorde erbij zei hij.
de dag erna ging ze naar de creche en daar zei 1 van de leidsters heeft ze geen HVMZ.
ik nog een keer op Google, want ook ik had daar al aan gedacht.
en ik vind het daar toch erg veel op lijken, ze drinkt nog steeds heel slecht en heeft geen plasluiers meer.
dus als het morgen nog zo is toch nog even aan een HA laten zien denk ik.
hoop dat onze kleine meid snel weer de oude is. ze heeft 2 maand terug ook al in het zkh gelegen met uitdrogingsverschijnselen, daar
zitten we niet weer op te wachten.
HMV - voedsel
geschreven door icequeeny , 10-07-2012
Is er iets bekend over besmetting via voedsel en / of effect op voedsel indien je het aanraakt/hoest in de keuken en dergelijke?
Ik denk vooral in geval de entero variant aanwezig is?

hoor graag!!
...
geschreven door Regina , 10-06-2012
Ik heb het nu 4 dagen, de plekjes zijn wat minder geworden op mijn handen en voeten. Nog wel heb ik er veel jeuk eraan, de branderige pijn is minder. Een week geleden had ik erge keelpijn en ik dacht ik word gewoon verkouden. Toen werd ik snachts wakker van de jeuk bij mijn handen en voeten en zag het er heel eng uit allemaal. Ik heb nu nog maar een heel klein blaasje en verder zijn heel mijn billen rood, elleboog oksel bovenbeen liezen enkels ook rood. Ik ben 19 jaar en ik ben stagiair als woonbegeleiding voor mensen met een beperking.. gelukkig hebben ze daar nog nergens last van. Daarom vind ik het ook vervelend dat er weinig over bekend is hoe besmettelijk het is.
Als tip kan ik nog wel mee geven je voeten in een voetenbakje en handen tegen een ijsblok en zo goed mogelijk vet houden.
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter