Schurft (scabies)

Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan. Meestal zijn meerdere gezinsleden aangedaan, want het is erg besmettelijk.

Wat is schurft?
Schurft (officiële naam: scabies) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral ’s nachts. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben. Schurft duidt niet op een gebrek aan hygiëne. Iedereen kan het krijgen.

Voor foto's scabies, klik hier

Hoe ontstaat schurft?
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabiei. Dit is een parasiet, die alleen bij mensen voorkomt. De vrouwelijke mijt is ongeveer 0.4 x 0.3 mm groot en is net te klein om met het blote oog te kunnen zien. Deze vrouwelijke mijten graven een gangetje in de hoornlaag van de huid met een lengte van ongeveer 1 cm, waarin ze eitjes leggen. De jeuk wordt veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen de uitwerpselen van de schurftmijt. Over het algemeen heeft een patiënt met schurft tussen de 10 en de 15 levende volwassen vrouwelijke schurftmijten op het lichaam.
De schurftmijt wordt gewoonlijk overgebracht door direct huidcontact met een besmette persoon. Kinderen in een gezin zijn vaak allemaal besmet. Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.

Epidemieën van schurft worden nogal eens gezien in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. De intensieve contacten tussen veel mensen spelen daarbij een belangrijke rol.

Wat zijn de verschijnselen? scabies10001 - plaatje zijkant hand geplaatst 26-04-10.JPG
Twee tot 6 weken na de besmetting met de schurftmijt ontstaan er huidafwijkingen, die vooral ’s nachts heftig jeuken. Het meest kenmerkend is een schilferend gangetje van maximaal 1 centimeter, soms met een klein blaasje aan het einde. Deze gangetjes worden vooral gezien aan de handen, maar kunnen bij schurft ook ontbreken. Verder zijn er kleine pukkeltjes die vaak opengekrabd en ontstoken zijn. Daarnaast kunnen blaasjes voorkomen, etterpuistjes en grotere pukkels. Soms ontstaat een uitgebreide huiduitslag die kan lijken op eczeem. Door krabben kunnen bacteriële infecties optreden.
De huidafwijkingen bij schurft zijn vooral gelokaliseerd tussen de vingers, op de onderzijde van de polsen, in de oksels, in de flanken, op de voeten en de enkels. Bij mannen zijn de penis en de balzak (het scrotum) vaak aangedaan en bij vrouwen de huid rond de tepels. Bij volwassenen zijn er haast nooit afwijkingen in het gezicht of op het behaarde hoofd, maar bij heel jonge kinderen komt dat wel voor.

Een ernstige vorm van schurft is de zogenaamde scabies norvegica (genoemd naar Noorwegen, waar het voor het eerst werd gezien). Deze vorm van schurft wordt gezien bij mensen met verminderde afweer, bijvoorbeeld door AIDS, door het gebruik van medicijnen die de afweer onderdrukken en bij zeer oude mensen. Deze patiënten hebben soms duizenden mijten op en in de huid en zijn dus zeer besmettelijk, maar hebben door de verminderde afweer vaak geen jeuk.

Image
foto: microscopische opname van een schurftmijt.


Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij patiënten die het kenmerkende beeld hebben van gangetjes aan de handen is de diagnose eenvoudig te stellen, vooral ook wanneer er mensen in de omgeving met jeuk blijken te zijn. Ook ontstoken pukkeltjes op penis en balzak zijn zeer kenmerkend voor schurft. Veel vaker kan de diagnose wel worden vermoed, maar niet met zekerheid worden gesteld. Toch lukt het de huidarts vaak om in een oppervlakkig afgesneden stukje huid onder de microscoop de schurftmijt of haar eieren te vinden.

Wat is de behandeling?
Schurft wordt behandeld met permetrinecrème (Loxazol). Het is absoluut noodzakelijk dat alle gezinsleden een behandeling krijgen, ook wanneer ze zelf geen jeuk of huiduitslag hebben. Ook de partner van de patiënt met schurft moet worden meebehandeld. Iedereen moet zo snel mogelijk en op hetzelfde moment worden behandeld en wel als volgt:

  • Het gehele lichaam (met uitzondering van het gezicht en het behaarde hoofd) wordt ingesmeerd, dus ook bijvoorbeeld tussen de tenen, in de bilspleet, onder de (kortgeknipte) nagels, op de balzak, op de schaamlippen, echt overal. Bij kinderen van 2 jaar en jonger worden ook het gezicht en het behaarde hoofd meebehandeld. Na het insmeren NIET de handen wassen. NIET van te voren onder de douche of in bad gaan.
  • Op de ochtend na het insmeren (8 tot 12 uur na het aanbrengen van de crème) moet het gehele lichaam onder de douche goed worden gewassen.
  • Na het douchen het lichaam afdrogen met een schone handdoek en schone kleren aantrekken.
  • Alle kleren die in de afgelopen 3 dagen gedragen zijn en op 60oC kunnen worden gewassen gaan de was in, evenals het beddengoed. Bij wassen op een temperatuur van boven de 50oC worden de aanwezige mijten gedood. Kledingstukken die niet op deze temperatuur (of helemaal niet) mogen worden gewassen, moeten gedurende ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak worden bewaard en kunnen vervolgens zo nodig worden gewassen.
  • De avond volgend op de behandeling in een schoon bed stappen, dat wil zeggen met schone kussenslopen, lakens of dekbedovertrek en matrashoes. De matras en het kussen hoeven niet gereinigd te worden. Laat matras en kussen overdag onopgemaakt tot voor het slapen gaan. Dekens moeten gedurende 48 tot 72 uur worden gelucht alvorens zij weer kunnen worden gebruikt.

De behandeling met permetrinecrème hoeft in principe maar één keer te worden uitgevoerd. Als de maatregelen nauwkeurig worden uitgevoerd, zoals hier beschreven, zal de schurft nagenoeg zeker verdwenen zijn. Doorgaans is de jeuk binnen 3 dagen aanzienlijk verbeterd, maar het kan wel 3 tot 4 weken duren tot de huidafwijkingen en de jeuk geheel verdwenen zijn. Denk dus in de tussentijd niet dat de therapie niet is aangeslagen! De patiënten zelf (niet degenen die geen huiduitslag hadden) worden om deze reden soms door de (huid)arts nabehandeld met een corticosteroïdcrème. Alleen wanneer na een week de jeuk niet is afgenomen en nog nieuwe huidafwijkingen opkomen, mag de behandeling nog 1 keer (NIET vaker) worden herhaald. Ook dan moet iedereen uit de omgeving weer meebehandeld worden en moeten de hier beschreven hygiënische maatregelen weer toegepast worden.

Bij gevallen van scabies norvegica en bij epidemieën in bijvoorbeeld een ziekenhuis wordt voor de behandeling vaak gebruik gemaakt van ivermectine tabletten. Bij bestrijding van schurft in grotere groepen, zoals bij een epidemie in een verpleeg- of verzorgingshuis, wordt de GGD ingeschakeld.

Wat kunt u zelf nog doen?
Veel mensen schamen zich wanneer er in hun gezin schurft blijkt te zijn opgetreden. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het oplopen van schurft duidt bijvoorbeeld niet op een gebrek aan hygiëne. Toch lijkt het verstandig om niet aan iedereen in uw omgeving te vertellen dat u schurft heeft gehad. De ervaring leert dat veel mensen dan jeuk gaan voelen en bang zijn dat ze het ook opgelopen hebben, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Wat zijn de vooruitzichten?
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of doordat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is. Houd er wel rekening mee dat het na behandeling nog enkele weken kan duren voordat alle verschijnselen geheel verdwenen zijn.



Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 7-12-2009

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 

Uit Wikipedia: {getdefinition word=scabies}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Najeuk en bultjes
geschreven door Leo , 10-08-2015

Begin juni is bij mij de diagnose schurft vastgesteld. In diverse artikelen wordt vermeld dat het weken duurt voor alle klachten zoals najeuk, uitslag en bultjes zijn verdwenen.Mijn dermatoloog gaf aan tot 6 weken. Inmiddels ben ik 9 weken verder en vooral wanneer het warm weer is krijg ik last van bultjes en jeukende rode plekjes met name op benen, buik en soms de armen of klassieke scabies plekken als op de handen en tussen de vingers. Maar dit verdwijnt ook weer. Nu heb ik in een artikel van dr Bijl uit 2010 gelezen dat na effectieve behandeling de klachten ook zelfs pas na maanden zijn verdwenen.Kan dit kloppen? Ik neem aan als de behandeling met permetrine (2x met een tussenpoze van een week) niet was geslaagd en er nog levende mijten en larven op mijn lichaam zouden zijn de klachten in die 9 weken toch weer zouden zijn verergerd tot een uitgebreide uitslag over mijn lichaam en nachtelijke ondraaglijke jeuk niet jeuk en niet jeuk en bultjes die weer verdwijnen?


najeuk en bultjes
geschreven door Leo , 08-08-2015

Begin juni is bij mij de diagnose gesteld van scabies. Ik heb met een tussenpose van een week op voorschrift van min dermatoloog permetrine gebruikt en alle verdere voorschriften zoals beddengoed op 60 graden wassen kleding die niet op die temperatuur gewassen kan worden in een afgesloten zak bewaar gedurende 3 dagen en ervoor gezorgd dat tussen het smeren van de creme en het douchen minimaal 8 uur zat. Tussentijds een telefonisch consult gehad met mijn dermatoloog die aangaf dat het 6 weken kan duren voor alle klachten zijn verdwenen. Inmiddels ben ik 9 weken verder heb ik nog last van jeuk en bultjes en uitslag in mijn hals waarbij opvalt dat jeuk en bultjes zich niet helemaal verspreiden over mijn lichaam zoals voor de diagnose het geval was. Dit maakt me wel onzeker want het idee dat ik iemand anders zou kunnen besmetten zit me dwars. In veel artikelen lees ik dat de najeuk en dergelijke weken duurt maar in een artikel over de behandeling van scabies ut 2010 van dr Bijl las ik dat het ook maanden kan duren. Kan dat kloppen? En mijn tweede vraag, als er nog levende schurftmijten op mijn lichaam zouden zijn dan zou ik toch nu inmiddels weer helemaal onder de jeuk en uitslag zitten? Ik stel de vraag nu hier omdat mijn dermatoloog op vakantie is tot 18 augustus en na een paar dagen dat mijn huid rustig leek de jeuk en bultjes nu weer wat toenemen


Scabies
geschreven door Josh , 07-10-2011

Ik heb vorig jaar in Juli schurft opgelopen. Het begon met jeuk voornamelijk rond mijn billen, wat ik erg vreemd vond. Toen verschenen er allemaal rode bultjes rond mijn polsen en tussen mijn vingers. In de 2-3 weken daarna begon te jeuk letterlijk ondraaglijk te worden, het hield me wakker 's-nachts, verschrikkelijk. Ik begon me ernstig zorgen te maken, en kon maar niet plaatsen wat het nou toch kon zijn. Na een aantal uur op internet te hebben gezocht, werd het mij toch duidelijk dat het om schurft ging. Ik de volgende dag naar mijn huisarts die mijn vermoeden bevestigde. Hij schreef mij Loxazol voor. Diezelfde avond al mijn kleding en beddengoed 2 maal goed gewassen. Daarna voor het slapengaan mijzelf helemaal ingesmeerd met Loxazol. De volgende ochtend goed gedouched, en nu maar hopen dat het voorbij zou gaan. Helaas bleek ik een fout te hebben gemaakt, te snel afgedouched. Er zat slechts 6 uur tussen, besefte ik me later, maar toch hoopte ik het beste ervan. Helaas na een week of 3-4, kwamen de klachten weer terug. En de hel begon weer overnieuw. Wéér naar de dokter, wéér Loxazol gekregen, en dezelfde procedure weer herhaald. Nu heb ik het 12 uur laten inwerken, en de volgende ochtend weer afgedouched. Wederom weer een paar weken in spanning afgewacht, maar godzijdank kwamen de klachten niet meer terug. Wél iets anders; namelijk erge huidirritaties. Deze Loxazol creme is namelijk puur vergif wat dus in je huid trekt. En als je al een gevoelige huid hebt, zoals ik, is het zeer irritant. Ok, het heeft de Schurft verwijdert, maar het heeft uiteindelijk een HALF JAAR geduurt voordat de huidirritaties (lichte jeuk en tintelingen, blaasjes, kleine exzeem plekjes) compleet verdwenen waren. Het was echt een complete hel, iets wat je je ergste vijand nog niet toewenst.


scabies
geschreven door suma , 01-05-2009

mijn zoon blijkt scabies te hebben, na 7 jaar getobd te hebben, alle eczeem zalfjes gebruikt te hebben ben ik naar de huisarts gestapt, (het jeuken ging echt te ver, zo ver dat hij heel zijn huid kapotkrabde tot bloedens toe en er snachts neit van kon slapen). Deze is nieuw daar ik recentelijk verhuisd ben. NA de gedane plekken bekeken te hebben stelde deze huisarts direct de diagnose scabies. Het is natuurlijk wel schrikken als je het hoort, ten eerste zijn wij toch wel schoon dagelijks douchen etc. Je wilt gewoon geen schurft hebben natuurlijk. Dus hoe hij er nou aankomt is ons echt een raadsel. Enfin, na een hele bus met witte benzylsmeersel gehad te hebben zijn wij als gezin aan de slag gegaan. Ik heb voor iedereen nieuw beddegoed, kussen etc gekocht. De rest heb ik zo de vuilbak in gemikt. alle kleding gewassen en om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik mijn zoon die de plekjes had met loxazol (werkt beter en hoef maar 1x ingesmeerd te worden) ingesmeerd, de rest van het gezin had aanvankelijk geen last, behalve wat jeuk. dus die konden die benzoyaatsmeersel gebruiken.
Toch ben ik na 4 dagen weer naar de dokter gegaan en heb de tabletvorm (stromectol) aangevraagd. Ook weer voor heel het gezin. Het hele grapje heeft me inclusief beddegoed een goede 500 euro gekost. Want niets wordt vergoed. het erge vind ik wel dat ik het nog steeds neit vertrouwd, ik ben nu 2 weken verder en ik heb eigenlijk meer jeuk an eerst, (moeder) mijn zoon is wel genezen, die zegt nergens last van te hebben, maar ik slaap de ene nacht wel goed, maar de andere nacht barst ik van de jeuk wat een vervelend iets is dit, maar ik ga maandag naar de huisarts wellicht heb ik toch nog een zalfje nodig.


Doen
geschreven door Voor Rishma , 22-09-2008

Waarom ga je dan niet naar de dermatoloog?
Of je kunt ook zelf een zalf kopen bij de apotheek LOXAZOL 5% . Dat kost wel 20 euro. Je moet het over heel je lichaam smeren, sla geen plek over. Verder elke dag douchen en altijd schone kleren.


exzeem verergerd
geschreven door Rishma , 15-09-2008

Ik heb naar de plaatjes gekeken van de schurft en idd ik heb het op mijn hand en tussen de vingers erg last van ik heb diverse zalfjes gehad en niks helpt sterker nog en verergert steeds nu heb ik dit ook op mn armen aan mn elleboog ik weet niet zeker of dat het zelfde is maar het jeukt verschrikkelijk en het wordt er niet minder op.
Ik ben nu al 28 jaar en dat ik dan nog steeds alles open krabt zal niets goeds zijn. Ik heb elke keer aan mijn huisarts gevraagd of er iets tegen te doen is en elke keer krijg ik het antwoord nee nu ben ik het echt zat en wil eens goed geholpen worden en geen nalatigheid verwachten.
Iemand vertelde dat ik naar een dermaloog moet en wil zo snel mogelijk verholpen worden aan deze ziekte.