Mondbranden (Burning mouth syndroom)

Meest voorkomend bij vrouwen in de overgang. Er is een hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Vaak ook een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond.

 

Wat is burning mouth syndroom?
Er is een langdurig hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Kan gepaard gaan met een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond. Soms is er smaakverlies. Aan de tong of slijmvliezen zijn geen duidelijke afwijkingen te zien. De plaats van de klachten kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt. De meeste patiënten hebben ’s morgens het minst last, maar krijgen meer klachten in de loop van de dag. Veel patiënten hebben dagelijks last van mondbranden, gedurende meerdere maanden en soms zelfs jaren.

Wat is de oorzaak?
In veel gevallen is geen oorzaak bekend. Bloedarmoede door pernicieuze anemie, ijzergebrek of vitamine B-tekort kunnne soortgelijke klachten geven. meestal ziet de tong er dan rood en glad uit. Andere mogeljke oorzaken: Diabetes, candida, bacterien, contactallergie (gebitsprothese, metalen, tandpasta), traumatisch (door tics zoals mondzuigen), droge mond (door bepaalde geneesmiddelen of bij ziekte van Sjögren), psychogeen.