Lymfomatoïde papulose

Wat is Lymfomatoide papulose?
Het  is een zeer zeldzame chronische huidaandoening vele jaren aanwezig kan zijn. Het is een goedaardige aandoening, dat bij poathologisch onderzoek kan lijken op kwaadaardig lymfoom, een zeldzame vorm van bloedkanker in de huid.

Bij Lymfomatoïde papulose ontstaan er rode bultjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Meestal geven ze geen klachten, hooguit lichte jeuk. Ze genezen met een kortsje en laten dan soms een klein littekentje na.


Image  Image

Meer foto's, klik hier


Hoe ontstaat het?
De oorzaak is niet bekend.

Wat is de behandeling?
De dermatoloog kan bij vermoeden de diagnose stellen met behulp van een huidbiopt. Lymfomatoïde papulose is een chronische aandoening die niet te genezen is. De huidafwijkingen komen en gaan. Bij uitgebreide kalchten kan tijdelijk met lichttherpaie (UVB) zoms verbetering worden verkregen.  Wanneer de huidafwijkingen sterk jeuken kan gekozen worden voor behandeling met een hormoon crème of zalf.

Wat is de prognose?
Het is niet te genezen. De klachten  blijven vaak jaren bestaan.  In zeer zeldzame gevallen zou het kunnen overgaan in een kwaadaardig lymfoom, maar waarschijnlijk is in die gevallen in eerste instantie toch niet de goede diagnose gesteld.Toch lijkt het verstandig 1x per jaar of bij veranderingen een bezoek aan de dermatoloog te brengen.