Creeping eruption (kruipworm)


Wat is het?
Larva Migrans is een tropische/parasitaire infectie die gekenmerkt wordt door de grillige lijntjes die de wormpjes in de huid veroorzaken tijdens het kruipen door de huid. De meeste mensen lopen dit op vakantie in warme/(sub)tropische gebieden op.

Hoe ontstaat het?
A. braziliensis, leeft in de darmen van honden en leggen daar eitjes, die met de ontlasting mee naar buiten komt. Daar kunnen ze onder warme, schaduwrijke zanderige omstandigheden goed gedijen en uitkomen. Bij contact met de blote huid van de mens (bijv blote voeten op het strand) kan deze door de huid naar binnen gaan en zich onderhuids voortbewegen. Dit gaat gepaard met zichtbare grillige lijntjes en forse jeuk.

Hoe ziet het eruit?
Er is meestal sprake van een rode of wat lichtbruine grillig gevormde lijn op mn voeten, billen of de rug. De beste manier om het op te lopen is dan ook met blote voeten op het strand lopen en lekker zonder handdoek op het strand in de schaduw van bijv een palmboom te gaan liggen.


Image

Meer foto's, klik hier

Hoe wordt het behandeld?
De wormpjes kunnen niet lang in de mens overleven, ze hebben namelijk een sterke voorkeur voor honden. Derhalve gaan ze meestal vanzelf binnen 4-10 weken dood en verdwijnen de klachten. Echter aangezien niemand zolang jeuk wil hebben wordt er vaak met medicijnen behandeld. Tegenwoordig is dit een eenmalige inname van ivermectine tabletten, maar vroeger werd vaak thiabendazol gebruikt. In het verleden werden de plekken ook wel met vloeibaar stikstof behandeld, zodat de larve door de kou kwam te overlijden. Na behandeling kan de jeuk nog enkele weken aanhouden tot dat het afweersysteem de resten van de larve heeft opgeruimd.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment