Plastisch chirurgen waarschuwen

Jongeren beseffen vaak nog onvoldoende de gevaren van langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Het aantal patiënten met een kwaadaardige vorm van huidkanker stijgt de laatste jaren explosief. De waarschuwing aan jongeren komt voort uit het feit dat ook bij jongeren een snelle veroudering van de huid optreedt terwijl zij zich daarvan onvoldoende bewust zijn. Ongeveer 50 tot 80 procent van het aantal gevallen van huidkanker wordt opgelopen op jonge leeftijd.

De tijd tussen de overmatige blootstelling aan de zon en het ontstaan van de huidkanker is ongeveer 15 tot 20 jaar. Bovendien komt de ziekte steeds vaker terug bij patiënten. Bij ernstige vormen van huidkanker, zoals het melanoom, kan vroege herkenning en behandeling levensreddend zijn. Plastisch chirurgen adviseren veranderingen in de huid vroegtijdig te laten beoordelen door een arts en overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank te vermijden.

In Nederland heeft iemand een kans van één op zes om in zijn of haar leven huidkanker te krijgen.
Van alle soorten kanker die voorkomen staat het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, in Nederland op de eerste plaats. Voor Nederlandse dermatologen is de diagnose basaalcelcarcinoom dan ook een van de meest gestelde diagnosen tijdens het spreekuur en voor de plastisch chirurg de meest geopereerde kwaadaardige huidtumor. Frequent gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermende factor (minstens SPF 20-30), beschermende kleding en het vermijden van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur zijn belangrijke en simpele preventieve maatregelen die men kan nemen. “Zonnebrandcrèmes dienen om de huid te beschermen en niet om de tijd die men in de zon kan blijven te verlengen. Dat is een wijdverbreid misverstand”, aldus plastisch chirurg dr. Wilfred Kolkman van het Amphia Ziekenhuis Breda. “Vooral jongeren moeten zich beseffen dat overmatige blootstelling aan zon en/of zonnebank huidkanker op latere leeftijd kan veroorzaken”. Regelmatig gebruik van de zonnebank wordt afgeraden, omdat het net zoals de zon de huid snel veroudert en een grotere kans geeft op huidkanker op latere leeftijd.

Hoe is huidkanker te herkennen?

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen. Kolkman: “Waneer plekjes op de huid niet genezen, snel bloeden of steeds terugkomen, is het verstandig om langs de huisarts te gaan om je huid te laten controleren op huidkanker. Een vroege diagnose kan levens redden.”  
 
Soms kunnen kwaadaardige plekken van de huid behandeld worden door een dermatoloog, bijvoorbeeld door fotodynamische therapie of een speciale crème. Steeds vaker moet echter de kwaadaardige vorm worden weggesneden. Dit vraagt een specialistische behandeling van de plastisch chirurg. Dit geldt helemaal wanneer het plekje zich in het gezicht bevindt of wanneer het zo uitgebreid is dat er een huidverschuiving of huidtransplantatie nodig is. De plastisch chirurg zorgt primair voor het verwijderen van de kankercellen en bovendien voor het sluiten van de wond met een acceptabel litteken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

basaalcel carcinoom
geschreven door wierstra , 21-08-2012

na behandeling door plastisch chirurg d.m.v. kleine operatie, geconstateerd dat er nog vervelende restanten aanwezig zijn. {na later gedaan laboratorium onderzoek} Geadviseerd nog een kleine operatie op dezelfde plek. zijn er mogelijkheden om gelijktijdig , dus tijdens de operatie, te constateren of er nog negatieve cellen aanwezig zijn? Dit zou weer een toch wel wat vervelende operatie te voorkomen. Gaarne uw mening in deze.