Homepage Huidconsult arrow Moet je weten.. arrow Teledokter consulteert patiŽnt in cabine

Teledokter consulteert patiŽnt in cabine

PDF Afdrukken E-mail
Nederlandse patiënten krijgen nog dit jaar te maken met teledokters die hen op afstand via beeldschermen in een speciale cabine behandelen. Via beeld- en geluidsverbindingen en moderne instrumenten kan de teledokter vrijwel alle denkbare diagnostische onderzoeken doen.

Een woordvoerster van technologieconcern Cisco Nederland bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD. 

Doelmatiger inzet 

De aanpak moet leiden tot een doelmatiger inzet van artsen en minder irritatie bij patiënten, bijvoorbeeld door wachtlijsten of reistijd. Het systeem is ontwikkeld door het Amerikaanse Cisco.  Volgens de zegsvrouw worden de eerste telezorg-cabines binnen drie tot zes maanden in ons land geïnstalleerd.  Bij de locaties valt te denken aan gezondheidscentra of verzorgingshuizen, maar ook aan een mobiel exemplaar in een bus. Het gaat in elk geval om plekken waar te weinig zorg is, hetzij van de huisarts of van de specialist. 

Vergrijzing 

De technologie zou een oplossing zijn voor de toenemende vergrijzing, het oplopende tekort aan artsen en wachtlijsten in ziekenhuizen.  Cisco heeft bij de plannen het Limburgse zorgconcern Orbis betrokken. Ook twee zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd. 

Behandelcabine 

De behandelcabine voor de patiënt biedt ruimte aan tientallen medische onderzoeksinstrumenten die door een assistent worden bediend.  De dokter-op-afstand kan vitale functies via een snelle internetverbinding meten of een specifiek probleem beoordelen. 

Positief 

Artsenorganisatie KNMG reageert bij monde van een woordvoerster overwegend positief op de plannen. "Diagnose op afstand is een uitkomst voor mensen die daarvoor anders ver moeten reizen. Ook voor de onderzoeker is het een efficiënte manier van werken als het tenminste grootschalig gebeurt."  Met het spreekuur op afstand ligt het wat anders. "Dat kan nuttig zijn voor mensen die niet of slecht bij een hulpverlener kunnen komen, maar het is vooral handig voor de hulpverlener die niet op huisvisite hoeft." (c) ANP

Reacties (1)Add Comment
veel last van jeukende rode plekken op de onderbenen
geschreven door Wil H.C. van Valen , 13-10-2009
Met veel genoegen lees ik dit artikel, waarbij de belangrijkste reden is, de hoop dat op die wijze de mogelijkheid ontstaat om iets meer tijd te besteden aan de patient. Het tweede voordeel lijkt mij dat dan de arts volledig afhankelijk is van het verhaal van de patient waardoor, in vele gevallen, een betere dialoog zal ontstaan. Hier verwacht ik veel van. Wens jullie in iedergeval veel succes bij de opstart. Wil van Valen Hulst.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter