Homepage Huidconsult arrow Moet je weten.. arrow Rode vlekken door warmte

Rode vlekken door warmte

PDF Afdrukken E-mail
ImageIn de zomer van 2007 kreeg ik plotseling last van grote, rode vlekken op mijn lichaam wanneer ik in contact kom met warmtebronnen. Daardoor kan ik niet meer in de zon komen, ook lichaamsdelen die verstopt onder de kleren zitten,  worden vuurrood. Mijn handen worden rood als ik een warme kop thee vasthoud.

Bij het föhnen van mijn haar worden mijn nek en schouders geïrriteerd. Ik ben al regelmatig bij de huisarts geweest. Daar heb ik medicijnen en injecties gehad, maar tot nu toe heeft het zich nog niet verbeterd. Graag zou ik meer weten over de raadselachtige huidaandoening.

Het lijkt of je urticaria hebt, ook wel galbulten of netelroos genoemd.
Hierdoor ontstaan er min of meer spontaan rode plekken, soms door zwelling boven de huid verheven, verspreid over het lichaam. De plekken kunnen samenvloeien tot grotere plakkaten.
De rode plekken in de huid ontstaan, omdat bepaalde afweercellen in de huid, de mestcellen, om een of andere reden geactiveerd worden. Deze geven dan stoffen af, zoals histamine, die zorgen voor verwijding van bloedvaten. Hierdoor komen de rode vlekken. De mestcellen zorgen ook voor uittreding van vocht, met een zwelling als gevolg.

Normaal gebeurt dit bijvoorbeeld bij wondjes, de eerste reactie van de afweer om te voorkomen dat bacteriën en dergelijke de huid binnendringen. Bij urticaria worden de mestcellen vaak zonder duidelijke reden geactiveerd, waardoor de klachten spontaan optreden.

Soms is wel duidelijk een oorzaak aan te wijzen, zoals bij jou: warmte. Deze oorzaak komt wel vaker voor en we noemen dat dan warmte-urticaria. Andere oorzaken kunnen zijn: koude, lokale druk of wrijven over de huid, medicijnen, bacteriële infecties of allergieën.

Behandeling is vaak niet eenvoudig . Soms lukt het de klachten te verminderen met behulp van medicijnen, zogenaamde anti-histaminica. Hierdoor treden de klachten minder vaak en zijn ze minder heftig. Sommige mensen blijven nog jarenlang last houden. Gelukkig zijn de medicijnen veilig en kunnen ze langdurig worden gebruikt, zonder risico op bijwerkingen. In de meeste gevallen treden de klachten bij urticaria na verloop van tijd niet meer op.

 webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Rode vlekken door warmte"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (19)Add Comment
 1 2 > 
tip?
geschreven door Jacqueline , 19-05-2013
Een jaar of 8 geleden kreeg ik plotseling last van galbulten zodra mijn huid in aanraking kwam met zon of andere warmebronnen (te warme douche, sauna maar ook een kop thee die ik even op mijn been liet steunen). Onderzoek in het ziekenhuis bevestigde dat ik last had van warmte urticaria zodra mijn huid warmer werd dan een bepaalde temperatuur. Anders dan anti-histamine slikken was er niets aan te doen dan de warmte op mijn huid voorkomen. Sinds een half jaar ga ik met regelmaat bij de sportschool even de sauna in (1x per week). In het begin kort en verschenen de bulten redelijk snel. Maar na enkele weken merkte ik al vooruitgang. Inmiddels is het zover dat ik weer normaal in de sauna kan en ook spaarzame zonuren die we dit jaar gehad hebben leveren mij geen problemen meer op! Geen idee of dit door mijn 'sauna therapie' komt maar ik wil dit toch delen voor het geval dit ook anderen kan helpen! Pas wel op dat je heel kort start en overleg anders even met uw arts of dit voor u ook zonder risico's is?
warmte urticaria
geschreven door Frouwkje Vermaning , 13-05-2012
Heb sinds 11 januari warmte urticaria, heb al verschillende medicijnen gekregen zoals levocetrizine, tavigil, levo mentholgel, cutivate creme maar niks schijnt te helpen. Ik krijg uitslag zodra ik op bed lig, draag dunne katoenen kleding en slaap onder een heel dun zomer dekbed. Hierdoor krijg heel weinig slaap ben daardoor oververmoeid en daardoor erg verdrietig en toch ook wel een beetje depri.
Kan u mij misschien vertellen welke medicijnen hiervoor wel helpen.
Ben een beetje wanhopig aan het worden en slik nu 2x daags Xyzal en voor de nacht een tavygil, en nog krijg uitslag als ik bed ga.
Please help.
warmte uitslag op de benen
geschreven door rosina , 05-10-2011
Nadat ik afgelopen weekend de kustmarathon heb gelopen heb ik (opnieuw) last van grote, rode, warme en pijnlijke plekken op mijn onderbenen.
Hoe ik het kan voorkomen weet ik niet maar ik heb er calendulan zalf van vsm op gesmeerd en dat helpt HEEL GOED!
Het hele warme is weg en de plekken verdwijnen sneller dan gewoonlijk.
Misschien een tip voor mensen met hetzelfde probleem. Als iemand de gouden tip heeft om de plekken te voorkomen dan hoor ik dat graag!!!
vriendelijke groet,
Rosina.
Rode plekje bovenonderarm iriteert.
geschreven door Dennis , 13-07-2011
Mijn naam is Dennis en ik ben 17 jaar oud. ik heb een vervelende rooie plekje bij mij bovenonderarm. Ik heb het al volgens mij al 4 weken, Ik weet niet wat het is. als het ga jeuken dan komen er bultjes op de rooie plek en dan later is het weer weg. de plek is 2cm bij 0,5cm. Ik heb wel hooikoorts dus mischien komt het daardoor?????
en ik kan me niet herinnen dat ik gestoken ben door een incekt.
Rode vlekken op de benen tijdens het lopen in warm weer.
geschreven door Nelly Taal , 09-08-2010
Geachte heer dermatoloog.
Tijdens het trainen voor de 4daagse en het lopen daarvan bij een temperatuur van 25 graden en hoger krijg ik op mijn gehele benen rode vlekken die dan ook wat dik zijn. Ik heb er geen pijn aan.Ik koel dat met koud water en dan is het lopen wel te doen. Verder heb ik daar in alle andere omstandigheden geen last van. Kunt u mij een advies geven hoe ik daar van af kan komen?
Met vriendelijke groeten.
Nelly Taal
rode jeukende plakaten op armen,benen,ellebogen,enkels
geschreven door D Mulder , 05-07-2009
Mijn schoonmoeder heeft ook s`winters maar vooral zomers hinderlijk veel last van grote rode jeukende uitslag plekken die ook open barsten er loopt dan ook vocht uit. Ze heeft al vanalles geprobeerd zalf pillen noem het maar op. dokters weten het verder ook niet dus ben beniewt of iemand dit ook herkend. graag reactie
warmteblaasjes
geschreven door Jasper , 20-06-2009
Ik heb op het momnet last van warmteblaasjes, ze zitten vooral op mn onderarm. Om het jeuken tegen te gaan houd ik mn armen om de zoveel tijd onder de koude kraan, wat wel helpt. Heeft iemand nog wat handige tips om van het jeuken af te komen, maar vooral om het aantal blaasjes in het algemeen te verminderen.(ik heb er trouwens vooral snachts last van).Of moet ik gw maar wachten tot ze verdwijnen? En ter preventie voor in de toekomst; moet ik juist iets doen als bijv. vooral lange mouwen aantrekken, of (wat ik op een site las) je huid juist wat laten wennen aan de zon
...
geschreven door Debock Koen , 10-06-2009
hey, heb hier ook last van, begon allemaal verleden jaar toen ik ineens na het voetballen rode vlekken kreeg, vrij onschuldig weliswaar. Maar nu er een jaar verstreken is, wordt het alsmaar erger. Elke keer als ik sport of buiten zit en ik heb het wat warm dan heb ik last van kleine rode vlekken die daarna over gaan tot grote rode uitslag over gans men lichaam. Gisteren ben ik zelfs daarvoor nog naar de huisarts geweest omdat ik was opgestaan me grote rode vlekken (die opgezwollen waren), heb van huisarts Xyzall gekregen om de allergische reactie te laten verdwijnen. Moet binne anderhalve week teruggaan om bloed te laten prikken en te laten testen op een soort van allergie, hopelijk kom ik het ooit te weten want het is echt irritant om je zo te douchen na de voetbal smilies/sad.gif
rode vlekken op benen en voeten door warmte en wandelen
geschreven door Jelly , 02-06-2009
Hallo,
Iedere keer als ik een wandeling maak in warm weer (buitenland) krijg ik na een half uur rode vlekken die iets verdikt zijn. Na een of 2 dagen gaat het weg, zodra ik weer wandel komt het terug. Het voelt als of mijn bloed kookt en mijn benen in brand staan. Het vreemde is dat het alleen mijn benen zijn, ook de afgedekte delen. Erg vervelend als je op vakantie bent! Het ziet er ook niet uit. Weet iemand wat je er aan kunt doen? behalve stoppen met wandelen! Dit bericht las ik op de site.Is er inmiddels meer over bekend en wat kun je ertegen doen?
rode vlekken
geschreven door Hanna , 30-03-2009
Ik heb ook al enkele jaren last van rode vlekken.
Ik krijg ze vooral tijdens het sporten, haardrogen, zenuwachtigheid,... Maar niemand weet hier precies een echte oplossing voor? De vlekken zelf voelen ook heel warm en een beetje tintelig.
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter