Homepage Huidconsult arrow Moet je weten.. arrow Huidkanker laat ontdekt

Huidkanker laat ontdekt

PDF Afdrukken E-mail
ImageDermatoloog Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum verwacht dat veel toekomstige huidkankerpatiënten te lang buiten het medisch circuit blijven, omdat de ziekte niet op tijd wordt ontdekt. Habbema, die binnen zijn bedrijf veel cliënten met huidkanker behandelt, doelt op mensen die regelmatig naar een schoonheidsspecialist of laserinstituut gaan voor een cosmetische behandeling. ''Daar wordt al snel een laserapparaat ingezet voor de behandeling van vreemde plekjes op de huid. Het gevaar bestaat echter dat het huidkanker is. Want met alle respect: schoonheidsspecialisten zijn niet opgeleid om huidkanker te constateren.''

Ouderen

Het gevaar is volgens hem vooral groot bij oudere mensen die vanwege hun verouderde huid toch al meer kans op huidkanker hebben. De angst bij Habbema komt voort uit de te verwachten golf aan huidkankergevallen de komende jaren.

Berekeningen van het Erasmus MC laten zien dat over tien jaar een op de vier Nederlanders te maken heeft met huidkanker.

Epidemisch

Dermatoloog Ellen de Haas van de Erasmus MC in Rotterdam en werkzaam voor de Velthuis Kliniek in Rotterdam denkt zelfs dat huidkanker epidemische vormen aanneemt.

Om het probleem te tackelen vindt Habbema dat schoonheidsspecialisten en enkele huidtherapeuten eigenlijk onder supervisie van een dermatoloog moeten komen. Die hoeft de huid van de patiënt alleen maar te beoordelen.

''Probleem is alleen dat we veel te weinig dermatologen in Nederland hebben. Die hebben geen tijd om dit probleem af te dekken. Er moeten er veel meer worden opgeleid'', vindt Habbema, ook verbonden aan het Erasmus MC.

Zorg

Dermatoloog Gertruud Krekels, hoofd van het huidkankerbehandelcentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, kan zich wel vinden in de zorg van Habbema.

''Schoonheidsspecialisten herkennen huidkanker niet. Er zijn huidtherapeuten die huidkanker wel ontdekken en dan ook doorverwijzen'', aldus Krekels, ook woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

In het kankercentrum worden samen met de Technische Universiteit Eindhoven allerlei initiatieven genomen om in de toekomst meer mensen met de ziekte te kunnen behandelen.

Krekels: ''Een van de oplossingen is de one-stop-shop: op één dag diagnose stellen en direct behandelen. Op die manier zijn we op allerlei manieren bezig om behandelprocessen zo in te richten dat we de toekomstige tsunami aan huidkankergevallen kunnen opvangen.''

 Bron: ANP

 

Reacties (3)Add Comment
bruine vlekken op de scheenbenen die pijn lijk zijn
geschreven door SEEINK , 07-03-2013
ik weet niet of het huidkanker kan zijn maar ik heb wel vroeger veel gezond zonder mij al teveel zorgen te maken
Huidkanker???
geschreven door Mike Putman , 05-01-2013
Hallo, ik ben vorige week onder een turbobruiner (zonnenbank) geweest. Het ging behoorlijk hard moet ik zeggen. Maar nou tot mijn verbazing ontdekte ik vanochtend op mijn een arm een soort moedervlek, die iets verhoogd is, en ongeveer net zo aanvoelt als een korstje. Er zit ook een bruine rand om die moedervlek heen. Moet ik nu meteen naar de dokter? Of moet ik afwachten wat er gebeurd? Ik maak me best zorgen:$
Hoe herken je huidkanker?
geschreven door geinformeerd , 05-07-2012
Huidkanker kan in vele gradaties voorkomen. Het is dan ook de vraag hoe je huidkanker snel zelf kunt herkennen. Het begint veelal met huidverkleuringen die telkens groter worden en varieren van kleur. Ook kunnen normale moedervlekken er anders uit zien en vergroeiien eveneens. Is er sprake van een verhogingen in de huid of voelt het harder aan, dan wordt het tijd om een medisch specialist in te schakelen.

Lees hier verder over hoe je met de ABCDE regel huidkanker kunt herkennen:
Hoe herken je huidkanker?:http://mens-en-gezondheid.info...anker.html

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter