Homepage Huidconsult arrow Stel zelf uw diagnose! arrow Lies/liezenarrow Rode plekken, vlekken of bultjes lies

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen
Rode plekken, vlekken of bultjes lies

U heeft gekozen voor lies/liezen, Rode plekken, vlekken of bultjes

Stap 3. Mogelijke diagnosen: 

Erythrasma
Er zijn in 1 of beide oksels roodbruine vlekken, soms vlekjes. Er is geen duidelijke schilfering. Wordt ook vaak in de liezen gezien (1 of beide liezen roodbruine vlekken, soms vlekjes). Bij Woods belichting (black light) wordt een koraalrode kleur in de plekken gezien. Wordt veroorzaakt door bacteriën en kan eenvoudig met lokale antibiotica, cremes of gels, worden behandeld. Dezelfde bacterie zorgt er soms voor dat de haren niet meer glad aanvoelen, maar ruw alsof er kleine bobbeltjes aan de haren vastzitten.
Intertrigo (smetplekken)
Irritatief eczeem. Huid-op-huid contact, warmte en schuren van de kleding kan in lichaamsplooien zoals oksels en liezen leiden tot chronische irritatie van de huid. De huid is rood, gevoelig bij aanraken en voelt soms ruw aan. Soms worden de plekken nattend en ontstaan er zelfs korstjes.
Candida infectie (liezen)
Dit is een aparte vorm van schimmelinfectie (eigenlijk een gistinfectie). Er ontstaat in korte tijd een felle vurige scherp begrensde rondheid in liezen, vaak uitbreidend naar geslachtsdelen. Aan de randen van de plekken zijn veel kleine felrode plekjes zichtbaar, als eilandjes voor de kust.
Psoriasis inversa
Er zijn vuurrode scherp begrensde rode gladde plekken, meestal symmetrisch in de liezen en doorlopend in de bilnaad. In de bilnaad is er vaak een kloofje. In tegenstelling tot psoriasisplekken op het lichaam is er bij psoriasis inversa meestal geen schilfering.
Hailey-Hailey (ziekte van)
De aandoening begint meestal als rode vlekken met kleine oppervlakkige wondjes. Deze afwijkingen treden vooral op in de plooien van het lichaam, zoals de oksels, de liezen, de bilplooi en onder de borsten. Als de plekken langer bestaan kan verweking (maceratie) van de huid optreden. In deze verweekte rode huid kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Bovendien kan dit vochtige, gemacereerde gebied een goede voedingsbodem zijn voor bacteriële infecties; deze kunnen ook een onprettige geur veroorzaken.


De andere categorieŽn:

Follow huidconsult on Twitter