©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen
Jeukende bultjes voeten

U heeft gekozen voor voet(en), jeukende bultjes

Stap 4. Mogelijke diagnosen:

Lichen planus
Bij lichen planus zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, vaak aan onderarmen en onderbenen, soms verspreid over het gehele lichaam. Bij lichen planus op de voet zijn er kleine, jeukende, roodbruine papeltjes, meestal enkele mm groot, op de voetrug. Bij lichen planus aan geslachtsdelen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot op de kleine schaamlippen cq eikel en/of voorhuid. Bij lichen planus aan de handen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, soms samenvloeien tot grotere plekken. Ze hebben vaak een wat glanzend aspect. Er kan schilfering bij zijn maar dat hoeft niet.
Schurft (scabies)
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan. Meestal zijn meerdere gezinsleden aangedaan, want het is erg besmettelijk.
Prurigo

Jeukende bultjes op de handrug en of voetrug, vaak ook verder verspreid op het lichaam: op romp, armen. Begint met kleine jeukende rode bultjes. Doordat ze sterk jeuken wordt er vaak aan gekrabt, waardoor de plekjes vaak groeien en er soms flinke bultjes ontstaan, met krabeffecten en ook vaak pigmentvorming. Bij genezing laten ze littekens na.

Contactallergisch eczeem
Bij allergisch contacteczeem in het gelaat is er meestal sprake van contactallergie voor parfum. Het geeft soms flinke eczeemreacties in gelaat en hals met diffuse roodheid. In een later stadium komt er schilfering bij. Het geeft soms flinke jeukende eczeemreacties vooral op de handruggen met roodheid, zwelling en in een later stadium schilfering en kloofvorming. De oogleden kunnen daarbij ook aangedaan zijn en worden dan rood en wat gezwollen. Bij allergisch contacteczeem aan de voeten is er meestal sprake van contactallergie voor leer van schoenen. Het chroom in het leer is de boosdoener. Allergisch contacteczeem geeft jeukende bultjes maar soms ook flinke eczeemreacties aan de voeten, vooral aan de voetruggen met diffuse roodheid, natting, korsten en schilfering. Via goed allergologisch onderzoek kan de oorzaak worden opgespoord.


De andere categorieŽn:

Follow huidconsult on Twitter