©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Zweetvoeten

PDF Afdrukken E-mail

 

Zweetvoeten komen veel voor, vooral in de pubertijd. Het gaat vaak gepaard met pitted keratolysis (putjeszolen). Daarbij wordt het eelt van de voetzolen door het overtollig zweetvocht, verweekt. Hierdoor krijgen bepaalde bacterien (Corynebacter) de kans zich in het eelt te vestigen. Ze eten als het ware de eeltlaag op, waardoor er een soort gatenkaas in het eelt onstaat met dito lucht. Het zweet zelf is reukloos, het zijn de bacterien die de bekende scherpe, penetrante zweetgeur veroorzaken.

Image

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Zweetvoeten kunnen worden behandeld met een antizweet creme of -vloeistof, waarin de werkzame stof Aluminiumhydroxychloride. Dit remt de zweetvorming. 
Pitted keratolyis moet worden behandeld een lotion of gel met lokale antibiotica, zoals eryhtromycine. De klachten verdwijnen daarmee zeer snel.
Preventie: dagelijks schone sokken, liefst katoen, dat kan extra vocht opnemen. Vaak wisselen van schoeisel. Liefst leren schoenen, die ventileren.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Zweetvoeten"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (1)Add Comment
Putjeszolen
geschreven door Jokke , 23-11-2012
Beste,

Deze uitleg klopt helemaal, en ik heb zeer veel last van dit probleem.
Ik heb al vele producten/medicijnen hiervoor genomen (zoals axitrans,...) maar het hielp niet.
Nu was ik mijn voeten dagelijks met iso-Betadine Germicide Zeep, maar tot nu toe zonder resultaat.
Welke producten zijn volgen jullie het meest efficiente ontsmettingsmiddel?

mvg

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter