©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Zwangerschapsstriemen (striae)

PDF Afdrukken E-mail

Wat zijn zwangerschapsstriae?
Striae of striemen zijn streepvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel in de lederhuid te snel wordt opgerekt door een te snelle uitzetting van de huid in kwestie. Het komt bij zwangerschappen vrij veel voor. Maar ook door bijvoorbeeld de snelle groeispurt tijdens de pubertijd kunnen striae ontstaan, vooral bij meisjes op heupen, dijbenen en ook borsten.Image

In een vroeg stadium zijn de striae parallel aan elkaar lopende roodpaars gekleurde strepen op de huid. De plekken kunnen verheven zijn, en geven dan jeuk en soms zelfs pijn. Later (soms pas na jaren) verdwijnt de paarse kleur en worden ze huidkleurig. Daarbij lijken ze vaak wat verzonken in de huid. De huid lijkt dan ter plaatse dunner en rimpelig. Sommige striae kunnen wel 20 centimeter lang worden.

Wat is de behandeling?
Hoewel striae, behalve wat jeuk en pijn in de beginfase, eigenlijk geen klachten geven, kunnen ze cosmetisch gezien erg belastend zijn.
Tot voor kort was er geen effectieve behandeling, maar Fractional Lasertherapie in een vroege fase lijkt toch wel goede resultaten te kunnen geven.

Preventie: tijdens de zwangerschap de huid goed masseren met olie houdt de huid soepel en geeft wel enige vorm van preventie. Voor pubermeisjes geldt: tijdens de pubertijd goed opletten op het gewicht. De striae ontstaan het meest bij meisjes die tijdens de pubertijd niet alleen in de lengte maar ook in  de breedte groeien.

 

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Zwangerschapsstriemen (striae)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (1)Add Comment
...
geschreven door Marga van der Zwan , 27-02-2009
Ik verzorg de striae bij mijn man (onder arm oksel) en lies met een creme of
gel met een hoog percentage 95% Aloe Vera . het ziet er rustig uit en de kleur
veranderd van rood naar roze. Een goed onderhoudsmiddel.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter