©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Zwangerschapsmasker

PDF Afdrukken E-mail

 

Wat is een zwangerschapsmasker?
Bij een zwangerschapsmasker (syn.: melasma, chloasma)  ontstaan er niet schilferende grillige pigmentvlekken op voorhoofd en/of wangen. De vlekken ontstaan vaak voor het eerst tijdens de zwangerschap vandaar de naam. De plekken kunnen echter ook bij niet zwangeren, zonder duidelijke oorzaak, ontstaan. Er is geen relatie met inwendige ziekten. Het geeft geeft geen klachten, eigenlijk alleen cosmetisch, maar kan toch erg vervelend zijn.
De bruine vlekken in het gelaat ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid gestimuleerd worden door de eigen vrouwelijke hormonen. Deze hormonen lijken qua structuur erg op de hormonen die van invloed zijn bij de pigmentvorming in de huid. Sommige huidcellen, die het verschil tussen deze hormonen niet zien, worden dus door het vrouwelijk hormoon gestimuleerd extra pigment te maken, waardoro de bruine plekken ontstaan.

 
foto: melasma: bruine hyperpigmentatie in het gelaat
Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Bij de meeste vrouwenverdwijnen de pigmentvlekken  na de zwangerschap na verloop van tijd vanzelf. Pilgebruik kan melasma stimuleren. Staken van orale anticonceptie is dus zeker te overwegen. omdat het hormonaal is helpt vermijding van zon of gebruik van zonnecremes vaak maar weinig.
Melasma kan zeer hardnekkig zijn en behandlenig soms moeizaam. Eerst zal altijd begonnen worden met een blekende creme. Tegenwoordig wordt meestal een creme voorgeschreven met 3 werkzame stoffen, de zgn. Triplecreme. Het bevat dan  Hydrochinon, een Corticosteroid (meestal hydrocortison of triamcinolon) en tretinoine. De creme kan 6-8 weken achter elkaar dagelijks worden gebruikt. Komt het pigment na verloop van tijd weer terug kan opnieuw worden behandeld.

De ervaringen met Lasertherapie zijn wisselend. Het kan wel goede resultaten geven. Pigmentlasers zijn vaak wel effectief in het verwijderen van het pigment, maar de melasma komt helaas vaak snel weer terug. Tegenwoordig kan ook behandeld worden met een Fractional Laser.  Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt. Meestal wordt lasertrherpaie gecombineerd met de Triplecreme
Prëventie: Indien er aanleg is voor melasma wordt geadviseerd  tijdens de zwangerschap zon zoveel mogelijk te vermijden en zonbeschermingscreme te gebruiken.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Zwangerschapsmasker"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter