©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Wondroos

PDF Afdrukken E-mail
Wat is wondroos?
Wondroos (officiële naam: erysipelas) is een ernstige bacteriële infectieziekte van de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. De aandoening wordt ook wel aangeduid met de naam belroos. Wondroos is een bijzondere vorm van cellulitis. Behandeling met antibiotica moet zo snel mogelijk worden ingesteld om ernstige complicaties te voorkomen.

Hoe ontstaat wondroos?
Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën. Dat zijn bijna altijd streptokokken. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje, bijvoorbeeld een schaafwond, een brandwond, een chirurgische wond (na een operatie), een puistje of een kloofje tussen de tenen. Patiënten, die wat last hebben van dikke enkels en benen zijn extra gevoelig voor wondroos. Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook uit de oren, de neus, of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte) afkomstig zijn

Wat zijn de verschijnselen?
wondroos - erysipelas been.jpg Bij wondroos wordt de aangedane huid, meestal een been of het gezicht, plotseling rood, warm, gezwollen en pijnlijk. De rand is scherpbegrensd en verheven. Soms ontstaan er naderhand blaren, die donkerrood kunnen worden van het bloed daarin, vooral bij ouderen aan de benen. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn (bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Dit uit zich als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren. Deze zogeheten lymfangitis wordt - overigens ten onrechte - wel ‘bloedvergiftiging’ genoemd. De patiënt voelt zich ziek en heeft (soms hoge) koorts.
Wondroos in het gelaat bij jonge kinderen zit doorgaans aan één zijde en het kind heeft dan vaak ook een oorontsteking aan dezelfde kant, waar de infectie uit is ontstaan. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en verkleurd, van roze tot paarsblauw. Het kind is er erg ziek bij.
Wanneer niet snel behandeld wordt kan de infectie zich in de diepte uitbreiden en de spieren aantasten. Andere complicaties zijn het ontstaan van abcessen, bloedvergiftiging (de bacterie verspreidt zich via het bloed), trombose in de hersenen en hersenvliesontsteking (bij wondroos rond het oog bij kinderen) en nierontsteking. In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden, vooral bij kinderen, ouderen en patiënten met een stoornis in de afweer.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wondroos is meestal eenvoudig te stellen op de kenmerkende verschijnselen. Met een wattenstaaf kan eventueel materiaal afgenomen worden voor kweken op bacteriën op plaatsen waar de huid beschadigd is.

Wat is de behandeling?
Bij ernstige wondroos wordt men meestal opgenomen in het ziekenhuis en wordt men daar gedurende minimaal 10 dagen met penicilline behandeld, vaak direct in de bloedbaan met een intraveneus infuus. Minder ernstige gevallen kunnen thuis behandeld worden met antibiotica in de vorm van tabletten of capsules. Vaak zal dat penicilline zijn. Andere effectieve antibiotica zijn erytromycine, azitromycine of claritromycine.

Wat kunt u zelf nog doen?
Bij wondroos van het been is de bacterie meestal via een wondje tussen de tenen de huid binnengedrongen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid tussen de tenen weer normaal wordt en daarna intact blijft. Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie en moet behandeling met een crème tegen schimmels worden gegeven. Het is van belang om na genezing de huid tussen de tenen goed in de gaten te houden, omdat dergelijke schimmelinfecties vaak terug zullen komen. Zo nodig moet dan weer snel met de crème worden behandeld. Daarnaast is een goede hygiëne van de voeten nodig en moeten de tenen en de huid tussen de tenen na het douchen goed worden afgedroogd.

Wat zijn de vooruitzichten?
Vrijwel altijd volgt na behandeling met antibiotica een compleet en definitief herstel. Het komt bij wondroos van de benen echter ook regelmatig voor dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een zwachtel of een elastische kous. In een aantal gevallen komt de infectie later weer terug, vooral bij diegenen die van tevoren al wat last hadden van dikke enkels of benen. Sommige patiënten krijgen zo vaak wondroos dat ze preventief behandeld moeten worden met antibiotica, soms levenslang.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                          Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

Links

Uit Wikipedia:
wondroos , is een acute ontsteking van de diepe lagen van de huid en het onderhuidse weefsel . Het wordt gekenmerkt door een scherp begrensde vuurrode en gezwollen huid, pijn, hoge koorts met koude rillingen, vermoeidheid, duizeligheid, flauwte, hoofdpijn en soms braken. Voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en het gelaat . De verwekker is meestal Streptococcus pyogenes . Deze bacterie kan uit de huidbeschadiging en uit het vocht dat vrij komt uit de blaasjes op de ontstoken plek gekweekt worden. Dat kan gemakkelijk leiden tot kruisbesmetting , overdracht van de bacterie via een tussenpersoon naar een derde. In de meeste gevallen ontstaat de ziekte na een onbeduidend wondje te hebben gehad, bijv. een kloofje tussen de tenen bij zwemmerseczeem , een insectenbeet of een schimmelinfectie . Hierdoor ontstaat voor de bacteriŽn een toegangsweg naar het lichaam. Mensen met een gestoorde veneuze afvoer enof lymfoedeem , of mensen die al een keer erysipelas hebben gehad, hebben een grotere kans op het krijgen van huiddefecten en dus op het krijgen van erysipelas. Mogelijke complicaties van erysipelas zijn: onderhuidse abcessen, ' fasciitis necroticans ', nierontsteking en ' sepsis '. De behandeling bestaat uit het zo snel mogelijk starten met een gerichte antibiotische therapie .
Reacties (30)Add Comment
 1 2 3 > 
Hoelang duurt wondroos
geschreven door John Schijven , 01-03-2016
Hallo Allemaal
Ik ben 15-02-2016 teruggekomen van vakantie in Mexico op een gegeven moment had ik pijn in mijn been en hij werd rood ik de andere dag naar de huisarts geweest bleek dat ik wondroos had . Een Antibiotica kuur gekregen voor 10 dagen 3x per dag 1 tablet en ik moest Donderdag terugkomen bij de huisarts om te kijken of de antibiotica aan sloeg dat was gelukkig het geval . Moest rust houden met mijn been zoveel mogelijk omhoog toen de antibiotica kuur voorbij was ben ik de andere week donderdag weer terug geweest naar de huisarts omdat ik vond dat het niet geholpen had de kuur . De huisarts schreef me een andere kuur voor ander merk antibiotica 2x per dag 1 tablet voor 10 dagen die kuur daar ben ik al 5 dagen mee bezig maar het herstel gaat heel langzaam vind ik of staat stil mijn voet en onderbeen zijn nog dik en licht rood . Mijn vraag is hoelang gaat het nog duren tot de zwelling dikte voet over is of ik zelf resultaat zie of gebeurt dat pas naar de antibiotica kuur .
wondroos
geschreven door Dries , 07-08-2013
Ik heb wondroos op het linker been. Het begon plots met vochtblaar op het scheenbeen die op den duur klapte. Het been werd heel dik en was glanzend rood. Heb van de huisarts een kuur Flucloxaillne ( 4 x daags 500 ) gekregen. Om de 2 dagen op controle waarbij de wond wordt bedekt met een absorberend kussentje om het wondvocht op te nemen. Er is een lichte verbetering, vooral de stekende pijn en zwelling is afgenomen. a.s. Vrijdagmiddag eindigt de kuur Fluclo maar zal verlengd worden. Het ging juist zo goed, geen vochtophoping meer in de benen, 11 kg gewicht verloren door voedingaanpassing. Veel fruit, groenten en vis. Nu maar afwachten hoelang die gaat duren.
wondroos
geschreven door vanthienen Carine , 30-06-2013
Mijn moeder ( 77 jaar) heeft sinds vorig jaar wondroos. Krijgt dan een antibioticakuur. In het begin kwam dit maar om de 3 maand terug maar sinds dit jaar krijgt ze dit iedere maand terug als de antibioticakuur gestopt is. Heeft iemand ervaring met het steeds terugkomen van wondroos?
wondroos aan oor
geschreven door josé van der niet , 11-02-2013
Dit weekend werd ik tijdens het boodschappen doen goed beroerd. Koude rillingen,duizelig en binnen 1 uur 40 graden koorts. Na paracetamol en bedrust met nog steeds veel koorts werd ik de volgende dag wakker met een gloeiend,knalrood,opgezet,glimmend,pijnlijk en jeukend oor. Wilde niet naar de huisartsenpost,dus gewacht tot maandag. Vanochtend bleek dus dat het wondroos is met kraakbeenontsteking. Ben knap beroerd,nu penicilinekuur en maar hopen dat het snel aanslaat,zit nu met een koud washandje tegen mn oor,blaren achter mn oor en lymfklieren in mn nek en achter mn oor zeer en opgezwollen. Wie me wil casten voor een sf film,grijp nu je kans,dr. Spock is er niks bij:-( :-( :-( tlu
Wondroos
geschreven door Van Dijk , 09-11-2011
Hallo
ik had een vraag ben 26 weken zwanger en ik heb een bewoner haar benen gezwachteld i.v.m wondroos,
dit heb ik zonder bescherming gedaan van handschoenen en schorten.
loop ik nu gevaar,ik heb daarna voordat ik mij handen heb gewassen een koekje gegeten.

Bedankt!

Mw v Dijk
wondroos
geschreven door Iris , 25-06-2011
Hoi,

Ik ben een dame van 37 jaar jong, heb dit voor de 2e keer door moeten maken, hoewel deze 2e keer heftiger is als de 1e keer, de eerste keer had ik 39 graden koorts, kon ik 4 dagen niet op mijn benen staan, begon het al te vervellen na 2 dagen en na een week antibiotica was ik eraf, jeuk van vervelling is normaal maar om krabben te voorkomen slik ik fexofenadine...houdt in de meeste gevallen de jeuk tegen...Dit jaar heb ik het een stuk erger, 3 dagen 41 graden koorts, daarna 3 nachten ziekenhuis omdat ik allergisch ben voor de penicillinekuur, zodanig dat ik aan de beademing moest en de roodheid was nog niet eens het ergste, door de allergische reactie zat mijn been onder de blaren van wel 5 cm doorsnee, ik heb er nog 2 die door moeten lekken, ik had er totaal 10 aan mijn rechter onderbeen, ben al blij dat ik weer kan lopen zonder krukken maar ben wel aan huis gekluisterd ivm infectiegevaar. Draag normaal ook steunkousen, ben heel erg schoon maar toch komt dit steeds weer terug, weet iemand iets hoe ik er sneller af kom, steunkousen kan ik niet aan ivm de wonden op mijn been, ik slik ook al 2 soorten antibiotica....en nu na 3 weken aan huis gekluisterd wil ik graag weer naar buiten....
belroos
geschreven door anita buursema , 16-06-2011
In 2007 een zeer heftige belroos gehad, met over de 40 graden koorts, opgenomen in het ziekenhuis, waar diverse onderzoeken zijn gedaan. Pas na een dag begon mijn linkerbeen te verkleuren en kwamen de blaren op. Heel vreemd gezicht als je ziet dat je been gaat bubbelen. Toen kwam de diagnose belroos. Na een week in het ziekenhuis met penicilline, kreeg ik hierop een enorme allergische reactie. Moest nog een week langer in het ziekenhuis blijven met een andere antibiotica en steunkousen. Ik lag op een kamer apart en de verpleging ging door een sluis met aparte kleding aan bij mij in de kamer. Van de tweede antibiotica heb ik twee week later ook een reactie gehad in de vorm van enorme pijn rond de maagstreek en bovenin de rug. Weer in het ziekenhuis beland, waar bleek dat de leverwaarden enorm waren verhoogd. In 2010 een beginnende belroos gehad, weer behandeld met erytromycine en weer die pijn aanval. Zelfs weer in het ziekenhuis beland. Gelukkig maar een nacht. Hoop dit niet weer te krijgen, ben nu erg voorzichtig met wondjes, als het bloedt goed door laten bloeden en desinfecteren. Andere wondjes direct desinfecteren, heb altijd desinfectievloeistof bij mij.
wondroos linkerhand
geschreven door jan walter , 13-02-2011
Sinds een jaar of vijftien heb ik last van een dikke hand. Hoewel, niet echt last, doet geen pijn, maar is lelijk en mijn linker overhemdsmouw gaat minder makkelijk dicht.
Maar soms, met een regelmaat van eens per jaar en tegenwoordig wat vaker, nadat ik een klein wondje in mijn vinger heb opgelopen - of een kleine brandblaar zoals nu - ontploft mijn hand. Wordt enorm dik en rood, er ontstaan blazen, kan mijn vingers nauwelijks meer gebruiken, voel me erg beroerd, koorts, hoofdpijn, prikkeldraad gevoel in mijn hand. Na een dag of twee wordt het weer minder, maar voordat de hand weer in zijn normale dikte (te dik overigens) is teruggekeerd, zijn we een paar weken verder. Intussen is mijn hand helemaal verveld, en blijft gevoelig.
Vroeger ging ik naar de dokter, kreeg ik antibiotica. Maar de laatste tijd doe ik dat niet meer (mijn vrouw kwaad), want het gaat ook vanzelf weg.
Ik ben man, 58.
1e keer Erysipelas
geschreven door Leonie , 16-10-2010
Hoi allemaal, heb net de eerste kennismaking met dit ontzettend vervelende ziektebeeld. Wat kunnen jullie mij voor tips geven? Ik slik nu 3 dagen antibiotica Claritromycine en mijn koorts is wel verdwenen maar mijn roodheid wordt meer en een aantal plekken lijken blaasjes op te komen.
Heb nu net mijn enkel en kuit gezwachteld omdat ik hoop dat zo de algehele zwelling van mijn onderbeen minder wordt. Dragen jullie allemaal steunkousen ter voorkoming van of kan het ook gewoon een eenmalig episode zijn?
Wist niet dat je zo ziek kon worden van zoiets onbenulligs eigenlijk. En dat als verpleegkundige, haha
Tips en trucs welkom.
belroos
geschreven door sandra peeters , 15-08-2010
ik heb nu in een half jaar tijd al 7 keer belroos in mijn gezicht gehad en wil er eigenlijk vanaf. Heb de hele tijd antibotica pillen gekregen ze werken wel maar na twee weken begint het weer op te zetten. Nu heeft de dokter mij geadviseerd om een spuit te nemen met antibotica erin die je een keer per maand moet halen. Deze wordt dan in je bil gezet. Heeft iemand hier ervaring mee laat het mij aub weten.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy

 

Follow huidconsult on Twitter