©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Sinaasappelhuid (cellulite)

PDF Afdrukken E-mail
Cellulite, wat is dat?
Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd.  De huid is hobbelig geworden doordat  het vetweefsel uitpuilt tot in de lederhuid. Dit is een normaal verschijnsel dat met name bij vrouwen vanaf de puberteit regelmatig voorkomt. Het is geen ziekte. Het is niet hetzelfde als cellulitis, deze namen worden nog wel eens verwisseld met elkaar, maar dat is niet correct. Cellulitis (wondroos, belroos) is een ernstige bacteriele infectie van de huid die met antibiotica moet worden behandeld.


Sinaasappelhuid ziet men met name bij vrouwen aan de dijen en billen. Bij strijklicht is het hobbelige aspect goed te zien. Door enkele centimeters huid tussen duim en wijsvinger vast te pakken kun je het 'uitpuilen' van de vetlobjes in het onderhuids weefsel nog duidelijker zien.

Image
foto: laat stadium van sinaasappelhuid.

Cellulite, wie krijgen het?

Bijna alle vrouwen (zo’n 90%) vanaf de puberteit vertonen verschijnselen van een sinaasappelhuid. De verandering van de huid is hormonaal bepaald. Bij mannen wordt een sinaasappelhuid meestal alleen gezien  wanneer er sprake is van hormonale stoornissen ( meestal een tekort aan mannelijk hormoon). Er is geen duidelijke relatie tussen (over)gewicht en sinaasappelhuid. De sinaasappelhuid  wordt bij een grotere omvang van de dijen wel duidelijker zichtbaar.

Celllulite, wat is de behandeling?
Cellulite oftewel sinaasappelhuid is een normaal verschijnsel. Vrouwen  storen zich vaak aan de hobbelige huid. De cosmetische industrie heeft vele crèmes en andere therapieën op de markt gebracht. Geen enkele behandeling geeft echter een vermindering van de sinaasappelhuid.  Liposuctie  is ook  geen oplossing voor het probleem. Er is geen enkele behandeling die bewezen werkt tegen een sinaasappelhuid.
Gewichtsverlies?
Gewichtsafname kan het aspect van de huid verbeteren, omdat de inhoud van de individuele vetcellen afneemt en er dus een minder vetmassa overblijft. Recent onderzoek toonde aan dat afvallen bij de meeste vrouwen een gunstig effect had op de sinaasappelhuid, bij een kleine groep  echter verergerden de klachten juist.

 

Uit Wikipedia:

sinaasappelhuid Sinaasappelhuid Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie , zoeken Cellulitis Locatie en voorkomen cellulitis Metcellulitisofsinaasappelhuidwordt in de cosmetische industrie bedoeld een wat bobbelige structuur die de huid en onderhuids bindweefsel kunnen krijgen. Het is geen ziekte en volkomen onschuldig. Sinaasappelhuid die nieuw ontstaat in de buurt van een vrouwenborst is evenwel wťl een reden om een arts te bezoeken voor nader onderzoek: soms wordt de rimpeling van de huid veroorzaakt door een kwaadaardige tumor . Delekenbenaming cellulitis mag niet verward worden met de de medische betekenis van cellulitis . Hiermee wordt een bacteriŽle infectie van het onderhuidse weefsel bedoeld. Vooral vrouwen krijgen cellulitis op dijen en billen , doordat bij hen enerzijds het vetweefsel voornamelijk onder de huid ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken. Cellulitis krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. De bobbelige uitstraling die de huid door cellulitis krijgt, past vaak niet in het schoonheidsideaal van slank en strak. Daar tegenover staat dat 85 92 procent van alle vrouwen in meer of mindere mate cellulitis hebben. Bovendien heeft het vetpercentage van het lichaam geen enkel verband met de mate van cellulitis. Waarschijnlijk wordt cellulitis veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder lifestyle, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou ťťn van de veroorzakers van de gehate kuiltjes zijn. Er zijn veel theorieŽn over de oorzaken en misschien nog wel meer wondermiddeltjes waardoor je er weer af kunt komen. De cosmetische industrie biedt allerlei behandelingen tegen cellulitis. Van zalfjes tot medische ingrepen als liposuctie . Er is echter nooit bewezen dat er een succesvolle behandeling tegen cellulitis bestaat. Zie ook cellulitis
 

Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy

 

Follow huidconsult on Twitter