©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Schalp

PDF Afdrukken E-mail
Wat is Schalp (syn.: pityriasis aminatacea, tinea aminatacea)?
Het is te beschouwen als een versterkte vorm van hoofdroos. Bij hoofdroos klitten de huidschilfers samen tot grotere schilfers. Die laten nog wel los en zijn dan te vinden als roos op de schouders, vooral bij donkere kleding. Bij tinea amiantacea klitten de huidschilfers nog verder samen en laten niet meer los, waardoor er grote plakkaten van witte schilferplekken op de hoofdhuid ontstaan.
Schalp is de nederlandse naam. Tinea amiantacea is trouwens geen correcte benaming. Tinea betekent schimmel en de naam suggereert dus dat er sprake is van een schimmelinfectie, maar dat is het niet.

Image

Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit het verweken van de schilfers met vette zalven met daarin salicylzuur. De korsten konden dan, als ze week geworden waren, voorzichtig worden verwijderd met een kam. Eigenlijk vergelijkbaar met de behandeling van 'berg' bij baby's.
Tegenwoordig kan gelukkig eenvoudiger worden behandeld met Xamiol gel. Deze gel (die normaal eigenlijk tegen psoriasis van het hoofd wordt gebruikt) bevat liposomen met Vitamine D, en ook een corticoid. Door de liposomen dringt de gel gemakkleijk door de schilferlaag heen, en vaak al binnen 1-2 weken wordt een opmerkelijk goed resultaat bereikt. Aanvullend wordt nog enkele maanden behandeld met een shampoo met teer of met ketoconazol (of beiden)  om het proces niet opnieuw te laten beginnen. De shampoos werken preventief.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Schalp"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (3)Add Comment
Schalp
geschreven door Ik , 08-10-2012
Ik heb het volgens mij ook, nu heb ik zojuist de plekken met babyolie ingewreven en erna met een borstel mijn haren alle richtingen opgekamd.
Een hele boel is al weg, wel heb ik nu kleine wondjes op mn hoofd, dus even aankijken hoe dit geneest anders toch maar even terug naar de huisarts
schalp
geschreven door Marja Wetering , 10-11-2010
Ik heb schalp op mijn hoofd. Kunt u mij zeggen wat ik daar precies voor moet halen en hoe dat heet? Of moet dat via de huisarts?
Kaal
geschreven door hennie , 09-10-2008
Kan je kaal worden van schalp?

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter