©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Rosacea

PDF Afdrukken E-mail
Treedt vaak voor het eerst op pas na 20-30e levensjaar. Daarom ook wel ouderdomsacne genoemd. Hier echter geen comedonen. Er is diffuse roodheid op wangen, soms ook neus, voorhoofd en kin. In de roodheid zijn er rode bultjes, en soms puistjes. Indien het alleen op de neus voorkomt kan er sprake zijn van rhinophym.

 

Wat is rosacea?
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Oogafwijkingen komen veelvuldig voor bij rosacea en deze kunnen variëren van mild tot ernstig. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Image

Meer Rosacea foto's

Hoe ontstaat rosacea?
Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid.
Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.


Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze.
Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door ophoping van vocht. Dit heet oedeem; de zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze voelen harder en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma, dat ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als “drankneus” of “bloemkoolneus”. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcoholgebruik. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. De oogafwijkingen die bij rosacea kunnen optreden zijn vooral ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels).
Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.
Soms gaat rosacea samen met seborrhoisch eczeem (zie de folder seborrhoisch eczeem).

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan meestal op grond van de kenmerkende huidafwijkingen worden gesteld. Soms wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt) om andere huidaandoeningen uit te sluiten. In een enkel geval zal de dermatoloog allergietesten doen om een bijkomende allergie voor bijvoorbeeld cosmetica uit te sluiten.

Wat is de behandeling?
Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor uitwendige behandeling met een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt wordt een behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met uitwendige therapie behandeld.
Uitwendige (plaatselijke) behandeling
Bij de uitwendige behandeling van rosacea wordt meestal gekozen voor metronidazol in een gel of crème. Ook azelaïnezuur crème is een aanbevolen geneesmiddel. Soms wordt benzoylperoxide gel voorgeschreven.
Inwendige behandeling
Behandeling met doxycycline, tetracycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Meestal kan na 1 tot 2 maanden een vermindering van het aantal pukkels en puistjes worden gezien. Deze behandeling moet gedurende een aantal maanden worden voortgezet en kan worden gecombineerd met metronidazol crème of gel of met azelaïnezuur crème.
Een ander antibioticum dat kan worden voorgeschreven is azithromycine.
Behandeling van specifieke verschijnselen van rosacea
Couperose
De uitgezette adertjes van couperose kunnen worden behandeld met lasertherapie of een flitslamp.
Oogafwijkingen
Goede dagelijkse ooglidhygiëne is belangrijk, ook in klachtenvrije periodes. Voor droge ogen en irritatie kan “kunstmatig traanvocht” zoals hypromellose of methylcellulose worden gebruikt. Ook behandeling met doxycycline, minocycline of tetracycline kan verbetering geven bij de oogafwijkingen van rosacea. Plaatselijke behandeling met metronidazol gel en fusidinezuur gel kan de ooglidontsteking doen verbeteren. Deze therapie zal doorgaans worden gegeven door de huisarts of door de oogarts.
Rhinophyma
Rhinophyma (zwelling van de neus) kan op verschillende manieren worden behandeld. Zowel plastische chirurgie, elektrochirurgie (wegbranden), cryochirurgie (bevriezen) en lasertherapie behoren tot de mogelijkheden.

Wat kunt u zelf nog doen?
U kunt zelf nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea bij u verergeren. Deze factoren kunnen per persoon verschillend zijn. Tot deze factoren behoren warmte, koude, wind, hete dranken, inspanning, gekruid eten, alcohol, emoties, huidreinigingsmiddelen, medicinale producten die de huid irriteren en medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren. Probeer deze factoren te vermijden.
Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (factor 15 of hoger). Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Wat zijn de vooruitzichten?
Ofschoon de verschijnselen van rosacea zeer vervelend en cosmetisch erg storend kunnen zijn, is rosacea geen ernstige ziekte. Behalve bij sommige oogafwijkingen treden geen complicaties op. Verder is het goed om te beseffen dat rosacea weliswaar goed te behandelen is, maar niet definitief te genezen. Na het stoppen van de therapie met crème, gel, tabletten of capsules zullen de verschijnselen na verloop van tijd dus meestal weer terugkomen.

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                          

 

Deze folder is een uitgave van de
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 14-11-2010
Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Rosacea"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Uit Wikipedia:

rosacea Rosacea Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie , zoeken Gelieve de aanwijzingen bij medische inhoud van Wikipedia in acht te nemen. Raadpleeg een arts indien u medische klachten hebt. De aangedane regio's van het gelaat bij rosacea Rhinophyma op een schilderij van Domenico Ghirlandaio Rosaceais een veelvuldig voorkomende chronische huidaandoening . De aandoening kenmerkt zich door een erythemateuze uitslag in het gelaat. Naast deze vlekkerige roodheid kunnen ook teleangiŽctasieŽn , papels en papulopustels te zien zijn. Vanwege deze puistjes wordt de aandoening ook welacne rosaceagenoemd, maar zij heeft niets met acne van doen. Een bijzondere variant van rosacea isrhinophyma, een onregelmatige zwelling van de neus met teleangiŽctasieŽn en grote pukkels. Deze variant komt met name bij mannen voor. Een dergelijke neus wijst absoluut niet op overmatig drankgebruik, wat de ongelukkige lijders vaak wordt verweten. De oorzaak is onbekend. Hoewel er geen bacteriŽle oorzaak lijkt te bestaan is het wel opvallend dat de effectiefste behandelingen niettemin bestaan uit lokaal of systemisch toegediende antibiotica. De aandoening komt vooral voor bij mensen ouder dan 30 jaar uit NoordwestEuropa, dat wil zeggen, Nederland , BelgiŽ , Engeland , Schotland , Ierland en Frankrijk . Algemene adviezen voor een patiŽnt met rosacea omvatten onder andere wassen met niet te heet water, gebruik van zo min mogelijk zeep en het voorkomen van contact met irriterende stoffen. Een milde rosacea kan worden behandeld met een lokaal antibioticum , metronidazol. Ernstigere vormen vereisen orale antibiotica, zoals bijvoorbeeld tetracycline . De couperose, het ontstaan van de teleangiŽctasieŽn, kan vanwege het cosmetisch storende effect worden behandeld met behulp van lasertherapie. CorticosteroÔden zijn gecontraindiceerd: ze verergeren de aandoening eerder.


 

Reacties (15)Add Comment
 1 2 > 
rosacea
geschreven door Mark , 02-01-2014
ik heb ook rosacea en heb de hele bups aan antibiotica en smeersels gehad van de dermatoloog, maar het komt gewoon weer terug. Sindsdien zelf op onderzoek uitgegaan en bij een orthomoleculair therapeut geweest. Hij zei (wat ik ook al gelezen had) dat ik waarschijnlijk een 'lekkende darm' heb, waarbij de darmwand beschadigd is en er voedsel door de darmwand m'n bloedbaan in komt en m'n gezicht en ogen als uitlaat gebruiken.

Blijkt dat veel mensen glutenintolerant zijn en die gluten veroorzaken die darmwandschade. Ben nu op een dieet gezet (Paleo) wat in het begin moeilijk was, maar het went al aardig. Roodheid is al minder, ontstekingen ook. Over een paar weken krijg ik een suppletiepakket mee om verder te herstellen, maar dan moet eerst die darmwand genezen zijn (via Paleo dieet). Voedsel heeft een grote invloed op je huid, direct of indirect (hormoondisbalans).

Ik heb spijt van m'n 7 maanden (!) antibiotica kuur plus hormoon/antibiotica zalfjes die ik kreeg voorgeschreven van de dermatoloog. Dat is echt troep. Bijwerkingen leverde en levert het op en m'n lichaam is er nog van aan het herstellen. Het is puur symptoombestrijding en de bron wordt niet aangepakt.

Erg jammer dat de reguliere zorg nog zo achter loopt op dit gebied. Stop er maar wat pillen in en de groeten!

Ik raad mensen echt aan om niet klakkeloos (ook niet van mij) maar aan te nemen wat iemand zegt (ook niet een dermatoloog). Ga zelf op onderzoek uit en probeer zelf een overwogen beslissing te nemen. Het is jouw lichaam.
...
geschreven door juud , 01-02-2012
hoi,

wanneer ik last heb van roodheid, smeer ik lanette creme op mijn gezicht, aangeraden door de dermatholoog. Hierdoor verdwijnt snel het branderige gevoel en de roodheid. lanette creme is eigenlijk gewoon een basis creme, ruikt niet mega lekker, maar helpt bij mij wel
couperose en difusse roodheid neus en voorhoofd
geschreven door vincent , 30-03-2011
hallo,

ik heb al sinds ik klein ben rode wangen. Sinds kort begonnen met laser. Het is couperose.. En rosacea. Maar zonder puistjes. Miik heb ook last van (noem het maar dunne huid op neus en voorhoofd) als het buiten koud is kleurt mijn wangen vann couperose en voorhoofd en neus helemaal rood. De huid op mijn voorhoofd en neus is ook altijd roder als de huid rond mijn kin en mond. Die is altijd rustig. de dermatologen zeggen ook dat er niets aan te doen is. Daar raak ik echt gefrustreerd van. Hoe kan het nou dat mijn voorhoofd rood word bij kou en niemand weet hoe dat kan. Hebben andere mensen dit ook of ervaring mee? Ben bang dat er niets aan te doen is....
bach bloesems
geschreven door dorothera , 12-08-2010
sinds enige maanden heb ik ook de diagnose rosacea. Ik ben in behandeling bij een dermatoloog en heb een tijd antibioticapillen en creme gebruikt. Ik vind echter antibiotica wel een heel fors middel en ben zelf begonnen met Bach bloesem rescue creme op de plekjes te smeren en ik vind het resultaat niet slecht.Mijn huid is ook buiten de plekjes om zachter en gaver geworden. misschien iets om uit te proberen?
verbrand door de zon
geschreven door frigle , 16-06-2010
Twee jaar geleden heb ik een nare ervaring meegemaakt.
Ik ben gaan zonnen in Teneriife in de maand aug en had geen zonnenbrand
creme maar cocosolie ingesmeerd.
Ik wilde snel bruin worden. Heeeeel dom dus!!!
Ik kreeg een zonnensteek en diep verbrande wangen.
Ik had al last van couperose maar nu is het zo erg dat me wangen heel gevoelig zijn geworden en nog roder.
Wanneer de zon erop schijnt ook al heb ik sunblock 50 op beginnen me wangen te prikken en te zwellen en worden ze heel warm. Ik word zelf misselijk ervan

Weet iemand hier raad mee en kan die mij aub advies geven?

wat smeren?
geschreven door keiko , 26-03-2010
ik heb ook al vanalles geprobeerd, zijn er nog die goeie ervaringen hebb met calendula? of met neocutigenol? of er bestaat iets van filorga: neocica? zou dat iets zijn? zijn mensen die laser hebben laten doen ik gezicht? ik heb ook last spataders benen en al, is zeker gevoeligheid voor spataders overal dan op het lichaam? hangt samen? erfelijk? ik ben 28 maar heb als spataders benen sinds 14de, nu heb ik sclerose ervan laten doen, missch zal laser nog nodig zijn door hele fijne vaten? iemand daar ervaring mee laser gelaat en benen? alvast bedankt
diffuse roodheid
geschreven door Jonathan , 12-05-2009
Ik heb diffuse roodheid, een iets ernstigere vorm van rosacea smilies/sad.gif
Mijn wangen, kin, wenkbrauwen en voorhoofd zijn altijd rood, en dit wordt versterkt door gekende factoren zoals warmte, koude, stress, pikant voedsel, alcohol,...
Ik heb al veel geprobeerd, camouflage maar ben ook al 2x onder een laser geweest ter bestrijding van diffuse roodheid... NIETS helpt.

Ben nu 18, kan er al iets beter mee omgaan als vroeger maar het is een blijft een groot probleem!
Wie tips heeft, mag altijd iets laten weten via dit topic ofzo.

Thanks smilies/wink.gif
roodheid? :(
geschreven door Lady , 30-04-2009
heej ik heb een vraagje ik ben een meisje van 15 en heb al heel lang last van acne en roodheid, me acne is minder erg. maar de roodheid word wel erger, het voel heel warm en is altijd rood eerst me wangen maar nu ook neus,kin,voorhoofd en wangen het lijkt ook op die foto. :$ ik schaam me er heel erg voor, ben me zelf niet meer.. alleen denk niet dat ik rosacea heb omdat ik nog geen 30 ben. kan een meisje van 15 dat ook krijgen ? ik hoop dat iemand me kan helpen. smilies/cry.gif
groetjes
Rosacea
geschreven door Fenny , 17-04-2009
Ik kwam twee jaar geleden onder de douche weg en zat onder de uitslag, ik dacht dat het van de douchegel was ging naar de huisarts die gelijk zei rosacea! Hij stuurde me naar een dermatoloog, ook hij bevestigde het. Ik kreeg een zalf die niet hielp, en te horen dat er dan niks aan te doen was. Maar daar had ik geen vrede mee, ik heb van alles geprobeerd en gebruik nu Cardiflor Forte ik heb het gevoel dat het wel iets helpt, maar ik heb toch vaak een dag of 3 dat het heel erg is dan doet mijn neus vreselijk pijn kan er niks aan verdragen. Ik camoufleer het rode met groene creme van Eucerin, eronder dus die Cardiflor. Maar ik heb er geen vrede mee dat een dokter zegt verder niks aan te doen.
Daarom blijf ik proberen wat wel helpt dus ook bovenstaande artikelen ga ik proberen.
roodheid bij rosacea
geschreven door Dr. HJL van Gerwen , 06-04-2009
de roodheid bij rosacea is niet met een creme weg te krijgen. Wel is behandeling mogelijk met een vaatlaser zoals bij couperose, zie http://www.huidlaser.nl/?pid=14
Daarmee wordt niet alleen de roodheid minder, maar komt ook de rosacea minder vaak terug.
De behandeling met de vaatlaser kan het best plaatsvinden als de rosacea rustig is en er geen ontstekingen zijn.
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy

 

Follow huidconsult on Twitter