©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Ringworm (schimmel)

PDF Afdrukken E-mail
Bij Ringworm is er meestal maar 1 aangedane scherp begrensde plek, die langzaam groter wordt tot wel 10 cm doorsnee of meer.  De huid is wat verdikt en schilfert, vooral aan de rand van de plek. Aan de handpalm of voetzool kan er een witte fijne schilfering zijn die de huidlijnen sterk witkleurt. Bij de voetzolen begint een schimmelinfectie vaak met enkele jeukende blaasjes.

 

Wat is huidschimmel? 
Huidschimmel (syn.:  ringworm, mycose, tinea) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Hierdoor ontstaan ronde rode schilferende huidafwijkingen die in het midden vanzelf weer genezen, waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Huidschimmel kan overal voorkomen, maar wordt het meest gezien  aan romp, billen,  liezen en voeten. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.
De populaire benaming van de aandoening is ringworm. Dit suggereert ten onrechte dat het veroorzaakt wordt door een worm.
Huidschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van. Het komt vooral bij volwassenen voor. 
Huidschimmel komt het meest voor aan de voeten (tinea pedis).


 

Video over Ringworm (schimmelinfectie) (Youtube; USA)

Hoe ontstaat huidschimmel?
De schimmels groeien in de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen, die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. De schimmels die ringworm veroorzaken worden dermatofyten genoemd.
In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen schimmelinfecties aan de voeten veel voor.  Het is lang niet altijd duidelijk waar iemand de infectie heeft opgelopen. Men moet ervan uitgaan dat sporen van dermatofyten in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig zijn, waardoor infectie ook buiten bovengenoemde plaatsen mogelijk is. Omdat men in westerse landen, door verbeterde wasmachines en wasmiddelen, op steeds lagere temperaturen is gaan wassen, kunnen schimmelsporen ook makkelijker in kleding de wasbeurt overleven.

Wat zijn de verschijnselen?
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie, die al of niet in combinatie voorkomen.
 • Typische ringworm: Grote ronde lichtrode plekken op de romp, billen liezen, met de meeste roodheid/activiteit aan de rand. In de rand wordt ook de meeste schilfering gezien.
 • Voeten: Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de vierde en vijfde teen is vaak aangetast. 
 • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden. 
 • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden. Deze vorm van voetschimmel wordt het mocassin type genoemd, omdat het de vorm heeft van een schoen met dezelfde naam. 
 • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels (schimmelnagels).

Bij een heftige, acute schimmelinfectie van de voeten kunnen soms als reactie blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmelinfectie aanwezig.

Het is belangrijk om te weten dat de beschreven huidafwijkingen ook kunnen voorkomen zonder dat sprake is van een schimmelinfectie. Roodheid en schilfering  kunnen ook worden veroorzaakt door andere huidaandoeningen.

Image Foto: typische 'ringworm' aan het been

Image Foto: ook in het gezicht kan een schimmelinfectie voorkomen

Foto's ringworm, klik hier

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om zekerheid te krijgen of er sprake is van schimmel worden schilfers van de huid of stukjes van de nagels afgenomen voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan in een betrekkelijk kort tijdsbestek de aanwezigheid van schimmels worden aangetoond. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van huidschilfers of nagels. Het resultaat van een schimmelkweek laat ongeveer 6 weken op zich wachten. Tegenwoordig kan echter ook met DNA analyse (PCR-techniek) al in enkele dagen de schimmel worden aangetoond.

Image Foto: microscopisch beeld van schimmeldraden.

Wat is de behandeling?
In het algemeen wordt een schimmel behandeld met een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Deze crème moet één- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijkingen tot 2 cm over de rand, ruim smeren. Men dient deze behandeling nog twee weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.
Daarnaast kan bij voetschimmel een poeder worden voorgeschreven, waarin een anti-schimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de sokken en schoenen worden gestrooid.

Bij ernstige of hardnekkige infecties – en zeker bij schimmelnagels – is inwendige behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een schimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen.
De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen en veroorzaakt weinig bijwerkingen. Als zich in het verleden leverproblemen hebben voorgedaan, is het verstandig de leverenzymen in het bloed te laten controleren.

Wat kunt u zelf nog doen?
Schimmel in de liezen ontstaan vaak door schuren van kleding en zweten. Overgewicht speelt daarbij een rol.
Om voetschimmel tegen te gaan:
 • Na het baden moeten de voeten goed worden afgedroogd, vooral tussen de tenen. 
 • Sokken dienen goed vocht-opnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie. Sokken dienen regelmatig te worden gewassen, maar hoeven niet te worden uitgekookt. 
 • Bij transpirerende voeten kan men een drogende poeder gebruiken. 
 • Leren schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetische materialen, waarin de voeten meer transpireren. 
 • Schoenen moeten dagelijks worden gewisseld zodat ze goed kunnen drogen. 
 • Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen. 
 • Op blote voeten lopen is goed voor de genezing, maar in openbare badruimten is het aan te bevelen badslippers te dragen. 
 • Geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Huidschimmel is goed te behandelen, maar de kans bestaat dat de infectie naderhand weer terugkomt. De kans dat dit gebeurt is voor iedereen verschillend.
Het lijkt zo te zijn dat de ene persoon bevattelijker is voor schimmelinfecties dan de andere. Dit blijkt uit het feit dat onder dezelfde omstandigheden niet iedereen voetschimmel oploopt.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 1990 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 2-9-2007

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

 webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Ringworm (schimmel)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (35)Add Comment
 1 2 3 4 > 
ringworm
geschreven door petra , 22-07-2015
inwrijven met brandnetels is niet prettig maar helpt echt !!! zo nodig herhalen . ik heb het zelf al meerdere malen gehad en niets hielp , de brandnetel wel.
cladosporum
geschreven door m schuijt , 04-11-2014
al anderhalf jaar hebben we last van cladosporium uit bomen naast ons huis allerlei onderzoeken laten doen waar onder ook een luchtonderzoek en ja last van schimmel uit de bomen nu zit ik voor de 2de keer onder de ringworm kan dat komen van deze schimmel?? en kan het zijn dat deze schimmel door groeit op je haar en kleding???
mvg m schuijt
vraag over cladosporium
geschreven door m schuijt , 04-11-2014
al anderhalf jaar hebben we last van cladosporium uit bomen naast ons huis allerlei onderzoeken laten doen waar onder ook een luchtonderzoek en ja last van schimmel uit de bomen nu zit ik voor de 2de keer onder de ringworm kan dat komen van deze schimmel?? en kan het zijn dat deze schimmel door groeit op je haar en kleding???
mvg m schuijt
Ringworm
geschreven door Roger , 06-12-2013
Volgens mij heb ik ook last van ringworm in mijn liezen, welke zalf kan
Ik daarvoor het beste halen bij een apotheek? Daktarin, las ik hierboven of toch iets anders? Graag een reactie
ring exceem
geschreven door jessica , 24-08-2013
Alle zalfjes, crème zijn zoethouders en men word misleid.
De meeste oorzaak van exceem heeft grotendeels te maken met wat je eet.
Bijvoorbeeld te veel kruiden of tomaten, mosterd en kleurstoffen.
Als je goed op je voeding let, verdwijnt de exceem in geheel.
De rest is allemaal bangmakerij. Als je de oorzaak niet weet te pakken, dan kan eczeem zich vererger in een kwaal.

ringworm
geschreven door wesley , 18-04-2013
hallo ik heb ringworm op mijn onderbuik en vroeg me af mag je er mee zwemmen??

groetjes wesley
Plekjes op hand/elleboog/hak
geschreven door Celine , 12-03-2013
Hallo, sommige periodes heb ik last van eczeem op mijn handen. Maar dat zijn vaak bultjes en schilfers. Dit keer lijken het wel onderhuidse rode plekken die erg jeuken en branden. Opeens kreeg ik ook last van jeuk op mijn hak, ik ging kijken en zag allemaal ronde rode iets dikkere oppervlaktes. Dit kreeg ik ook op mijn ellebogen en het jeukt verschrikkelijk. Heb ik ringworm? Morgen een bezoek brengen aan de arts. Groeten
ringworm
geschreven door yas , 22-01-2011
mijn ervaring over de ringworm, mijn dochter van 10 jaar kwam naar me toe met een hevige jeuk op de vinger kon zelf niks zien er was alleen paar pukkels te zien en dacht het is maar een allergie,tot dat er na 4 dagen een rode cirkel vormde toen ben ik gelijk naar de arts gegaan en die zei me dat het een contact eczeem was en kreeg triaminozol wat het erger maakte en na 2 dagen weer bij de arts die zei me toen dat het een ringworm was en gaf me daar zalf voor ketanozol wat ook niet hielp de creme zorgde dat het alleen maar erger werd ben toen naar het ehbo gegaan en daar zeiden ze dat het een onstoken wond was en kreeg ze fucidin wat ook niet hielp en weer terug naar huisarts die me toen zei dat ze het zelf niet meer wist en vroeg een verwijzing naar dermatoloog ben die zelfde dag nog geweest met spoed de doktor bekeek en zei gelijk het gaat om een erg diepe ringworm die hard nekkig is en alleen via capsules kon behandeld worden en ze is gelijk mee begonnen en het verminderde al gelijk na de eerste iname nu de 4 dag is het al bijna genezen en de uitbreiding gestopt wat een wonder doktor met de blote oog zoveel kennis terwijl mijn doktor al 30jaar arts is en mocht het jeuken vasseline zonder toevoegingen groetjes
ringworm
geschreven door wanda , 12-09-2010
hey ik hoor jullie allemaal over ringworm,mijn dochter van 16 kreeg er opeens last van .
en naar een paar dagen hadt ik ze ook .
het was afkomstig van onze kat .dus als jullie katten hebben is dat de oorzaak ik geeft me dieren nu een anti schimmel medicijn en slik ze zelf ook
maar wat ook heel goedt ontsmet is tea trea oil je kunt er alles over vinden op internet is een echt wonder middel wij doen het zelfs in bad
atibiotica is geen oplossing voor een schimmel want hoe vaak krijg je van het slikken van een antibiotica geen schimmel ik dus altijd
een goede schimmel creme en eventueel medicijnen tegen schimmel in combinatie met de tea trea olie werkt perfect is de moeite waardt om op de site te kijkken van de eigenschappen van de olie is gewoon een middel om altijd in huis te hebben werkt zelfs perfect tegen chronische blaasontstekkingen
hopelijk hebben jullie wat aan mijn informatie en zeer zeker kijkken naar die site tea tri oil
leempasta
geschreven door bas , 14-06-2010
mijn dochter van 3 had ook ringworm, een nare grote plek vlak onder haar knie. De dermatoloog heeft zeker vijf verschillende cremes voorgeschreven , met standaardmiddeltjes die in de meeste reacties wel genoemd worden. Soms werd het even een paar dagen wat minder, maar ondertussen werd het steeds erger. telkens terug naar de dermatoloog dus, die eigenlijk ook niet wist wat ie deed. eerst was het een schimmelinfectie, later behandelde hij het als een bacteriële infectie en toen weer als een schimmelinfectie. Elk consult duurde hooguit enkele minuten, waarna de man weer zijn honorarium kon bijschrijven en wij weer naar de apotheek konden voor een nieuwe, dure tube. na een maand of twee vond de dermatoloog het dan toch nodig om een kweek te maken, om er nou eens achter te komen wat voor probleem hij nou eigenlijk precies probeerde te behandelen. na twee weken zouden we uitslag krijgen. na 3 weken nog niet, 4 5, 6. en de plek onder mijn dochtertjes knie werd maar erger.
Toen zijn we ons licht eens in het alternatieve circuit gaan opsteken. we kregen de tip om een chinese wateraardappel (!), in de toko te koop, te raspen, te mengen met bloem en daar elke avond een pleister mee te maken voor op de plek. Tot onze verrassing leek het te helpen, het werd in elk geval minder.
daarna bij Van der Piggen, drogisterij in Haarlem met veel kennis van kruiden etcetera, gevraagd wat te doen. Die kwamen met leempasta van de groene os om elke dag 2 x op de plek te smeren, en een drankje: collodial silver. Hoe het allemaal precies werkt weet ik niet, maar binnen een week was het weg! Nu al een paar weken zonder smeersels en drankjes, en het blijft schoon.

o ja, de dermatoloog belde vandaag met de uitslag van de kweek (na Maaaaanden): een schimmel, trichophyton. Ringworm dus. maar dat wisten we allang...
 1 2 3 4 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter