©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Pityriasis Versicolor

PDF Afdrukken E-mail
De vlekken zitten vooral op de bovenzijde van de romp, schoudergordel, hals, en soms bovenarmen. De grootte van de plekken is meestal 1-2 cm, maar als er veel zijn kunnen ze samenvloeien tot grotere vlekken. Er is een heel fijne schilfering, die beter zichtbaar is als de huid tussen twee vingers even opgerekt wordt. Pityriasis versicolor geeft meestal witte vlekken, soms echter ook rood of lichtbruin. Langdurig bestaande pityriasis versicolor kan leiden tot langdurig of zelfs blijvend pigmentverlies in de aangedane plekken. Het is dus belangrijk tijdig en juist te behandelen.

 

ImageImage
pityriasis versicolor op de blanke en op de gebruinde of gepigmenteerde huid 

Meer foto's, klik hier

Wat is pityriasis versicolor?
Pityriasis versicolor is een onschuldige oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door een gist van de soort Malassezia. Er bestaan minstens 7 verschillende varianten van deze gist. Deze komen veel voor op de normale huid, maar ze kunnen onder bepaalde omstandigheden huidafwijkingen veroorzaken. Malassezia heeft een voorkeur voor talgrijke huid en bevindt zich daarom vooral op het behaarde hoofd, de bovenkant van de romp en in de lichaamsplooien. Pityriasis versicolor wordt voornamelijk veroorzaakt door Malassezia globosa en Malassezia sympodialis.

Hoe ontstaat pityriasis versicolor?
De infectie wordt vooral bij jong volwassenen gezien. De omstandigheden die het ontstaan van de aandoening bevorderen zijn een hoge luchtvochtigheidsgraad, meestal in combinatie met een hoge omgevingstemperatuur en een vettige (talgrijke) huid. Pityriasis versicolor wordt dan ook relatief vaak gezien in tropische klimaten, waar tot 40% van de bevolking er last van kan hebben. In koude klimaten komt het daarentegen bij minder dan 1% van de bevolking voor. In gematigde klimaten, zoals in Nederland, beginnen de klachten vaak in de zomer. Dit komt mogelijk ook doordat dat de huidafwijkingen dan pas gaan opvallen als gevolg van het bruiner worden van de huid.

pityriasis_versicolor.jpg Wat zijn de verschijnselen?
De term versicolor is afkomstig van de Latijnse woorden versus en color. Dit betekent tegengestelde kleur. Bij mensen met een lichte huidskleur wordt pityriasis versicolor namelijk gekenmerkt door lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Deze vlekken zien er dus donkerder uit dan de omringende blanke huid. Bij mensen met een donkere huidskleur zijn de vlekken juist bleker dan de omringende normale huid. De vlekken kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot tientallen centimeters en worden vooral op de romp en bovenarmen gezien. Ze kunnen ook over grote delen van de huid in elkaar overlopen en samenvloeien, waarbij uitbreiding naar de onderarmen, handruggen, bovenbenen en zelfs tot in de knieholten geen uitzondering is. Vooral in tropische klimaten zijn soms ook het gezicht en het behaarde hoofd aangedaan. Behalve het cosmetisch storende aspect geven de huidafwijkingen hooguit geringe jeukklachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Pityriasis versicolor kan door de arts in de meeste gevallen met het blote oog herkend worden. Soms worden er schilfertjes van de huid afgenomen voor microscopisch onderzoek.

Wat is de behandeling?
Pityriasis versicolor kan op verschillende manieren worden behandeld.

Uitwendige behandeling
De behandeling bestaat in het algemeen uit het aanbrengen van een antischimmel crème, zoals bijvoorbeeld ketoconazol crème of een andere “-azol” crème. Ook ciclopirox crème is effectief. De behandeling moet eenmaal daags gedurende minimaal twee weken worden uitgevoerd.
Ook kan Seleen(di)sulfide suspensie worden toegepast gedurende 1 nacht of eventueel dagelijks gedurende een week (elke dag na 10 minuten afwassen). Hierbij wordt de suspensie over de gehele aangedane huid met een washandje aangebracht.

Men veronderstelt dat het behaarde hoofd een belangrijk reservoir is voor de gisten. Daarom is het aan te raden twee keer per week ketoconazol hoofdgel te gebruiken na het haarwassen. De gel moet worden ingemasseerd en na 5 minuten worden uitgespoeld. Met deze maatregel wordt geprobeerd een terugkeer van pityriasis versicolor voorkomen.

Inwendige behandeling
Wanneer de afwijkingen zeer uitgebreid zijn of regelmatig terugkeren, kan pityriasis versicolor worden behandeld met itraconazol capsules. Meestal is behandeling gedurende 1 week voldoende. Bijwerkingen treden vrijwel nooit op.

Wat kunt u zelf nog doen?
Indien de aandoening meerdere keren is teruggekomen, kan tijdens de zomermaanden ketoconazol hoofdgel preventief worden toegepast.

Wat zijn de vooruitzichten?
Na de genezing van pityriasis versicolor kunnen de lichte vlekjes langere tijd blijven bestaan. Dit komt doordat de gistcellen een stof afscheiden, die een (soms langdurig) remmend effect heeft op de pigmentvorming. Over het algemeen zullen de bleke vlekken in de loop van de zomer of na circa een half jaar weer spontaan verdwijnen. Helaas is het regelmatig terugkomen van de infectie zeker geen uitzondering.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005  Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Pityriasis Versicolor"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (26)Add Comment
 1 2 3 > 
Pityriasis en zeep
geschreven door Inge , 09-03-2018
Zeep, douchegel, shampoo en dat soort middelen tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Gisten kunnen zich dan makkelijker nestelen en pityriasis veroorzaken. Pityriasis komt vooral voor bij mensen die heel veel douchen met zeepproducten. Dus douchen met water, en niet meer dan 2 x per week met (weinig) zeep wassen, zodat de natuurlijke beschermlaag van de huid kans krijgt te herstellen. Dan pak je de oorzaak aan i.p.v. de gevolgen te proberen te bestrijden.
Schimmelaandoening
geschreven door Nicolien , 27-03-2017
Mijn ervaring is hier ook al een geruim aantal jaren last van te hebben. Wat ik doe is zorgen dat je 100% katoenen shirtjes draagt bij warme dagen of vochtige (liefst altijd) omstandigheden. Daarnaast kun je de klachten verminderen door je huid eens goed af te doen met spiritus. Als dat niet genoeg helpt, uiteindelijk én itraconazol én die shampoo tegelijk gebruiken (uiteraard in overleg met je huisarts en op recept te verkrijgen). Wanneer je er zeer veel last van hebt zou je ook eens kunnen kijken naar je persoonlijke omstandigheden, want stress in het dagelijks leven kan zo'n reactie uitlokken. Daarnaast zijn ook je eetgewoonten vaak een grote uitlokker voor deze huidaandoening, want het eten van veel suikers is niet bevorderlijk voor het tegengaan of preventief voorkomen van huidschimmels. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn bevindingen, want ik heb hier natuurlijk ook de nodige onzekere momenten door meegemaakt, maar hé ik kan alles gewoon, verder in volle gezondheid en in de maanden januari en februari ff checken hoe het ervoor staat met je huid en dàn behandelen indien nodig (voordat de zomer begint) en daarna gewoon goed in de gaten houden, regelmatig (zeker in de zomer) je kleren wassen op minimaal 40 graden, wat minder suikers eten, lekker chillen en je hebt weer een prachtig gebruinde egale teint in de zomer!!
pityriasis versicolor
geschreven door Sou , 04-01-2016
Ik ben echt overal op google gaan zoeken wie het zelfde probleem heeft en hoe het komt dat er verschrikkelijke witte vlekken uitgezaaid zijn over me hele boven lichaam. Ik ben de enige in de familie die hier mee rond loopt. Vroeger weet ik nog dat ik harstikke goed onder de zon kon ik kom zelf uit een exotische land dus dan zou je juist verwachten dat je tegen de zon kan. Ik loop hier nu precies 4 jaar mee.. van verschillende huisarten verwisselt en allemaal vertelde ze mij een ander fabel verhaaltje! de ene vertelde dat het door de zon komt en dat ik er niet onder mag, de ander vertelde mij dat ik ijzer en vitamine E te kort kwam. Toen kreeg ik weer te horen dat ik een infectie in me lichaam heb opgelopen en dat het nooit weg zou gaan. Even jaren later werd mij weer verteld dat ik juist onder de zon moest en dat het door de ZONNEBANK komt. KLINKT ZO NIET LOGISCH?! Nou ik heb zoveel dingen gehoord dat k op een gegeven moment ten einde raad was. Ik heb een Chinese ARTS opgebeld, op afspraak geweest en die vertelde mij na 4 JAAR RONDDWALEN BIJ ELKE ARTS DIE IK MAAR KON VINDEN... dat ik een gist in me lichaam heb en dat veroorzaakt de infectie over me hele lichaam. Ik heb voor die tijd echt letterlijk alle cremetjes, middeltjes, pilletjes echt van alles geprobeerd. Toen ik mijn huisarts belde en het verhaal uitlegde wat ik te horen kreeg wat het precies was en dat ik per direct geholpen wil worden en doorverwezen wil worden naar een Dermataloog na 4 jaar pas!!! was het Oja, U kunt vanmiddag al meteen langs komen. Normaal moest ik een week wachten voor een afspraak toen ik dreigde dat ik hier werk van zou maken omdat ze me verschillende nonsens verhalen en middelen hebben voorgeschreven en me amper door wouden verwijzen naar een Derma, konden ze me in ene wel met spoed helpen. Nou Ik heb het allemaal al achter de rug gehad en ik zie helaas geen verschil. Ik heb medelijden met de mensen die precies hetzelfde probleem hebben.. ik vind het in iedergeval zo lastig om er mee te lopen. Het beperkt je in bijna alles zwemmen, bikini, vallende truitjes elke leuke jurkje of outfit voor feestjes of voor in de zomer. Ik vind dat ze hier extra aandacht voor moeten schenken dat ze met exacte middelen moeten komen bijvoorbeeld en dit serieus nemen!!! Je moet het maar hebben om te voelen hoe bizaar dit is. Ik heb zelfs ontslag genomen van me werk, werkte in de horeca nou dan moet je elke dag een shirt dragen met korte mouwen. Klanten keken eerst naar me vlekken voordat ze me zagen staan. Zo benauwd kreeg ik het ervan dus ben ik er maar mee gestopt dan hoor ik om me heen dat ik overdrijf.. nou als je iets niet kent en niet mee geboren bent dan kan dat een last op je schouder zijn. Mocht ik een medicijn in de toekomst hebben die het laat verdwijnen dan meld ik dat ook meteen hierop! Ik wens ieder die dit heeft veel sterkte en een snelle genezing. Groetjes, Sou
Wit, klein vlekje
geschreven door Harm , 23-07-2014
Ik heb het een paar weken.

Is er ooit kans dat het gewoon weg gaat zonder iets te doen?

En wat krijg je eigenlijk hiervan? Want zelf heb ik maar 1, klein plekje en ik ben 12 jaar.

- Harm
pityriasis
geschreven door N , 07-01-2013
Ik heb het ook mogen ontvangen van m'n broer. Uit voorzorg moest hij destijds met selsun wassen af en toe, maar te laat. Ik en mijn vader hadden het al gekregen! Tevens heb ik het doorgegeven aan m'n toenmalige vriend door dus dezelfde douche te gebruiken. Selsun kan dus volgens mijn vorige huisarts worden gebruikt om er voor te zorgen dat huisgenoten het niet krijgen. Ik woon 2 jaar samen met mijn huidige huisgenoot en zij heeft nergens last van, iedere paar maanden een aantal keer met selsun gedoucht.
Vorige week kwamen de vlekken bij mij terug (ze komen vaker terug maar meestal stoor ik me d'r niet aan); in m'n hals, op en onderkant en ook 'binnenkant' borsten, boven-buik en lies. Op de ene plek in het wit, de andere rood of bruin. Selsun weer gebruikt en binnen 3 dagen heftige allergische reactie helaas. Op de plaats van waar de beugel van de BH normaal zit, heb ik grote vlekken die lijken op brandwonden. De schimmel trekt omhoog via m'n hals richting m'n gezicht:S
Selsun heeft me jaren geholpen, doordat ik het gebruikte wanneer ik het nodig had. Apotheek vertelde me dat ik het langer moest gebruiken en dus gedaan: vanaf dag 3 deze reactie er op. Zeer pijnlijk en me nog nooit eerder overkomen.
Ik geloof dat cruciaal is in al deze gevallen dat men naar de huisarts gaat en eist dat men naar de dermatoloog wordt verwezen. Ga op je strepen staan want ik werd vanochtend door de huisartsassistente afgewimpeld met een koelgel en de mededeling dat ze een 'paardenmiddel' gaan geven om van de 'brand'-plekken af te komen. We'll see.. Zodra ik klaar ben met de behandeling van de allergische reactie ga ik dat dan ook zeker doen.
Pytiriais versicolor blijft
geschreven door Hopeloos , 24-12-2011
Sinds mijn 14de heb ik er last van (ben nu 37). Heb het altijd weten te behandelen met Selsun, Nizoral of Itraconazol pilletjes. Tot begin van dit jaar. Op enkele dagen tijd stond ik vol op de romp, rug en schouders. Het verkruipt elke dag. Ik voel en ZIE het verkruipen (word er gek van). Het loopt naar mijn voorarmen, tot mijn schaamhaar en zelfs de bilspleet.
De dermatoloog staat voor een raadel, nog nooit een patiënt gezien die er zo last van heeft.
Een biopsie gaf aan dat ik massieve overgroei heb van pityriasis. Nou, ben ik vet mee...

Dokter schrijft me (alweer) Fuconazole voor. En als dat niet helpt: geen oplossing!
Ik word er echt depressief van. smilies/sad.gif
jaren
geschreven door C , 20-12-2011
Hallo,

Graag wil ik met jullie mijn ervaring delen. Ik heb hier al ongeveer 4 a 5 jaar last van.
In het begin kwam het alleen in de zomer maar sinds een jaar of 2 blijft het in de winter ook. en het word niet minder nee alleen maar erger. Mijn borst staat helemaal vol met vlekjes bijna ook dat op mijn boven rug. nu begint het ook op mijn arm. Ik heb van de dokter al paar keer soort shampoo gehad wat totaal niet werkt! en paar x pilletjes wat wel hielp nu zit ik er weer aan, maar het lijkt niet te helpen. Ik neem aan dat ik dit ook heb zoals ik lees en zie. ik vraag me af wat jullie er verder aan doen en gedaan hebben?
...
geschreven door Rox , 05-12-2011
Heej allemaal, ik heb juist last van bruine plekken.. het is begonnen zon 3jaar geleden ( ben 18 nu ).
Ben vaak naar dokter gegaan die hebben bijna niet eens nagekeken wat het was, toen ik ging kijken op internet denk ik wel voor 80% dat ik dit heb.
alleen is het inplaats van wit licht bruin, en in de zomer word het donkerder.
Het is klein begonnen van 2 kleine plekjes van 1cm bij 1cm tussen mijn borsten ( niet onder maar tussen ).. naar een hele vlek en daaromheen ook nog stippen en het breid zich uit.. nu heb ik het ook in mijn nek ongeveer 2jaar al.
Ik heb selsun geprobeerd maar dat helpt niet echt.
Ik wil graag weten of het besmettelijk is! en wel van iemand die het bijna zeker weet.. want op internet hoor ik van niet en van andere weer wel..
nog een vraag.. is iemand er vanaf gekomen?

xxRox
smilies/wink.gif
pityriasis versicolor.
geschreven door Melissa , 30-11-2011
ik ben afgelopen oktober 3 weken naar Bali geweest en ineens toen ik thuis kwam had ik allemaal witte vlekjes in me hals en op me buik. Gebruik nu een week selsun en de vlekjes worden echt al minder! bij mij werkt het zeker en ik ben ervan overtuigd als je het vanaf het begin behandeld dat je er makkelijker vanaf komt als dat je het afwacht. En dat je er nooit meer vanaf komt is grote onzin! gewoon beter behandelen!!
Pityriasis versicolor
geschreven door shawna , 19-11-2011
Ik heb al jaren last van Pityriasis versicolor op de hoofdhuid met enorme haaruitval als gevolg.. Ketoconazol gel wordt altijd als eerste voorgeschreven maar helpt totaal niet.
Eigenlijk heb ik nog steeds niet het juiste middel gevonden. Eerst leek selsun een beetje te helpen maar
ook dit was maar tijdelijk. Ik ben nog steeds op zoek naar een middel dat echt helpt.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter