©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Pityriasis Rosea

PDF Afdrukken E-mail
Begint meestal met 1 duidelijke rode plek met schilfering, vak op de romp. Daarna snel uitbreiding met 10-tallen jeukende en schilferende plekken, voornamelijk op romp, bovenarmen en bovenbenen.

.

Image
Links in het midden de 'plaque-mère’.

Meer foto's, klik hier
 

Wat is pityriasis rosea?
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk. De aandoening komt vooral voor bij kinderen en bij jong volwassenen, is volstrekt onschuldig en geneest spontaan na 6-8 weken.

Hoe ontstaat pityriasis rosea?
De oorzaak van pityriasis rosea is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het om een infectieziekte gaat, die mogelijk veroorzaakt wordt door bepaalde typen herpesvirus. Een enkele keer hebben twee gezinsleden gelijktijdig of direct na elkaar pityriasis rosea, maar de aandoening is nagenoeg niet besmettelijk. De ziekte wordt vooral gezien bij kinderen en jong volwassenen.

pityriasis_rosea.jpg Wat zijn de verschijnselen?
Het eerste verschijnsel van pityriasis rosea is een rode en schilferende plek, meestal op de romp, in de hals, op een bovenarm of een bovenbeen. De plek is rond of ovaal en 2-5 centimeter groot. Deze plek wordt vaak de ‘moederplek’ genoemd.Vervolgens ontstaat er in een periode van gemiddeld 10 dagen een uitgebreide huiduitslag van rozerode en schilferende plekjes. Deze plekjes zijn kleiner dan de moederplek en ook minder vurig. De plekjes zijn veelal gerangschikt volgens het patroon van wat de ‘splijtlijnen van de huid’ genoemd worden. Hierdoor ontstaat op de rug en de borst een patroon van de takken van een kerstboom. Deze ‘kerstboomconfiguratie’ is karakteristiek voor pityriasis rosea, zodat de aandoening door huisartsen en dermatologen meestal gemakkelijk te herkennen is. De romp, bovenarmen en bovenbenen zijn de gedeelten van het lichaam waar de uitslag het vaakst voorkomt, maar de vlekken kunnen ook elders optreden, bijvoorbeeld in het gezicht en op het behaarde hoofd bij kinderen. Van pityriasis rosea wordt men niet ziek. Sommige patiënten zijn wat ‘grieperig’, maar het wordt betwijfeld of dat wel het gevolg is van de huidziekte. Wel kan de uitslag wat jeuken. Na 6 tot 8 weken is de uitslag bijna altijd weer spontaan genezen. Niet in alle gevallen verloopt de aandoening zoals hierboven is beschreven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan doorgaans gesteld worden op grond van het verhaal van de patiënt en het kenmerkende aspect van de huiduitslag. Soms kunnen andere huidafwijkingen veel lijken op pityriasis rosea en kan de diagnose niet direct gesteld worden. In een dergelijk geval zal de huisarts of de dermatoloog u vragen om na een aantal weken terug te komen. Laboratoriumonderzoek, zoals het afnemen van een stukje huid voor microscopisch onderzoek, is meestal niet nodig.

Wat is de behandeling?
In de meeste gevallen is geen behandeling nodig en kan de spontane genezing afgewacht worden. Wanneer de jeuk erg hinderlijk is kan een crème of zalf met corticosteroïden worden voorgeschreven of eventueel jeukstillende tabletten.

Wat zijn de vooruitzichten?
Pityriasis rosea geneest spontaan en volledig. De vlekken kunnen na genezing tijdelijk wat lichter of donkerder van kleur blijven. De kans om een tweede keer een aanval van pityriasis rosea te krijgen is erg klein.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Pityriasis Rosea"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (45)Add Comment
 1 2 3 4 5 > 
PR
geschreven door Elise , 11-07-2014
hallo
19 juni j.l. kreeg ik hele heftige keelontsteking. Na een dag of 3 koorts en hele dikke lymfkieren ben ik maar naar de HA gegaan. Kreeg te horen dat ik roodvonk had. En moest aan de antibiotica (Broxil 500mg). Na een dag kon ik al beter slikken en knapte ik langzaam op. 26 juni was ik dusdanig opgeknapt dat ik weer ging werken. Paar dagen later op de laatste dag van mijn antibiotica kuur. Werd ik wakker ik zat helemaal onder de bultjes. Amper jeuk maar het was net of dat ik de waterpokken had. Ik naar de huisartsenpost en ze zeiden dat het en allergische reactie op de broxil was en dat het binnen 2 a 3 dagen weg zou moeten trekken. Na een week gewacht te hebben werd het eerder erger dan minder. En ik begon steeds meer jeuk te krijgen vooral op mijn hoofdhuid. En heb het idee dat ik meer haar verlies dan anders. Moederplekken heb ik wel die begonnen als acne en werden groot rood en schilferig. Toch maar weer terug na de dokter. Die vertelde me dat ik Pityriasis Rosea heb. Had er nog nooit van gehoord. Heb helaas niks hiervoor gehad, ik slik alleen loratidine. Dit lijkt te helpen tegen de jeuk. Maar het is niet voldoende. Kan geen zwarte kleding aan want binnen no time zit ik onder de schilfers smilies/sad.gif. Vandaag (11 juli) lijkt het ietsje rustiger op mijn borst te worden. Maar durf bijna niet hardop te zeggen. Bang dat ik over een paar uur meer plekken erbij heb. En ik moet nog 6 weken op zijn minst. Draag lange mouwen want de schaamte is groot. Krijg ook vaak de reactie: oei is het besmettelijk. Ik hoop dat er mensen op dit forum al genezen zijn want ik word best bang van de verhalen dat het regelmatig terugkomt.

Gr Elise
hopelijk een oplossing tegen P.R.
geschreven door Daniella , 24-02-2014
Ruim een maand geleden begonnen met een moedervlek. De week daarop grieperig en de week daarop de bultjes over mijn gehele romp. Ben na mijn eerste bezoek aan de dokter teruggegaan, omdat het alleen maar erger werd. Ook op mijn gezicht. Volgens de dokter had ik het extreem. Sterkere pillen en creme kregen tegen de jeuk. Creme werkte niet. Pilletjes maakten me zo suf dat ik alleen maar sliep. Na 2 weken compleet ingestort. Mijn moeder raadde me toen aan forums te lezen en daarop stond dat tea tree olie kon helpen. Gister allemaal tea tree spullen gehaald (voor mijn gezicht en lichaam). Rode bultjes zijn nu al minder, geen jeuk en ik ben aan het vervellen! Hopen dat het nu weggaat. Als dat zo is dan heb ik maar 2 weken met de bultjes gelopen dus zeker de moeite waard om te proberen!
elk jaar opnieuw
geschreven door nance , 31-12-2013
ik ben bijna 44, en heb dit nu al 9 jaar elk jaar opnieuw. Dus het is helemaal niet eenmalig! Ondertussen heb ik het gevoel dat dokters en huidspecialisten niet echt weten wat het is. Ze weten echt niet goed hoe ze er moeten mee omgaan. Ik weet een ding, hoe minder energie hoe voller ik sta :-) De plekken zelf, die staan soms langer dan twee maand in volle glorie. Gelukkig heb ik dit steeds in de wintermaanden. Een kleine tip: Voor de jeuk gebruik ik een scrub met dode zee zout dat doet deugd en de jeuk blijft een paar uren weg smilies/wink.gif
ook ik heb PR
geschreven door anoniem , 28-11-2013
Hallo allemaal, ik heb ook PR. De huisartsen (ik heb er inmiddels drie gezien, dachten eerst aan een onschuldig droog vlekje, dus ik een soort vaseline met werkzame stof mee. De tweede keer dachten ze ringworm, dus een anti-schimmelkuurtje mee. Ik ben gister de derde keer geweest en nu gaan ze uit van PR. Gaat dus vanzelf over zeggen ze.

Ik vertrek binnenkort voor vakanie naar een zonnige bestemming dus hopen dat dat de vlekken helpt verdwijnen, en hopen dat dit het is. ik heb wel wat jeuk maar het is goed te doen verder.

Grappig is dat het bij mij is ontstaan vlak nadat ik gestopt ben met de pil (vrij zware diane pil) en begonnen ben met het slikken van foliumzuur. Dat kan dus blijkbaar een trigger zijn want ben niet ziek geweest oid.

We gaan het weer zien!
Zo snel
geschreven door Emmy , 23-09-2012
Ik ben 17 en het is drie weken geleden dat ik de 'moedervlek' vond. sinds een week zijn meerdere bultjes gaan groeien. 2 dagen geleden heeft de huisarts pr vastgesteld. Ik was opgelucht dat het iets onschuldigs is en het jeukte toen nog niet zo erg. Maar de bultjes groeien supersnel! Bijv: Ik had op n ochtend nog niks op mijn buik, 5 uur later met gym zaten er 7 vlekken! Nu zitten onderhand mn bovenbeen, buik, borsten en hals/nek onder. En het begint ookal op rug, bovenarmen en oksels te komen. De jeuk word steeds erger, ik overweeg er ook iets voor te gaan halen bij de huisarts, want zoals ik hier las, ben ik er voorlopig nog niet vanaf! =(
wanneer verdwijnt het?
geschreven door charlene , 18-03-2012
heey
ik ben charlene en heb al 6 jaar last van plekken en weet nog steeds ni zeker wat het kan zijn kan PR zo lang blijven en kan en ook nog verdwijenen ?
groetjes
pytoriasis rosea
geschreven door MC , 19-02-2012
Hallo allemaal,

Ik ben een dame van 30 jaar ik hep ook de diagnose gekregen van mijn dermatoloog dat ik pytoriasis rosea heb, bij mij begonnen de rode vlekken na een ernstige keelontsteking gepaard gaand met griep etc. Deze ziekte heb ik opgelopen op 09-02-2011. Rond die periode had ik enorme stress! Maybe is de kou, verlaagde weerstand en stress een trigger voor deze ziekte? Het begon bij mij eerst op mijn borstkas daarnaa is het overal gekomen behalve mijn gezicht. Het jeukte enorm. Mijn dermatoloog hee mij verwezen naar de UVB straling dat heeft enorm geholpen het heeft ervoor gezorgd dat die rode vlekken gingen vervagen ondertussen had ik nog steeds jeuk ook moest een cremor lanette smeren 2 x per dag en ook heb ik een zalf gekregen voor die rode plekken die heb ik niet veel gebruikt omdat ik bang werd dat het nog erger zou worden door die zware creme. op 21-06-2011 zijn al mijn rode plekken werdwenen, maar had nog wel erge jeuk daarvoor heb ik hydroxiz gebruikt zgn (antihistaminica) dat hielp wel prima tegen de jeuk,maar ik werd er wel enorm slap en slaperig van. Wel merkte ik dat ik enorme haaruitval kreeg rond de periode van 21-06-2011 tot heden. Ik weet niet of dit verband heeft met de ziekte? Vanaf 13-09-2011 ben ik gaan stoppen met hydroxyz pil ik had vanaf die periode geen jeuk meer. Vanaf december 2011 tot heden heb ik weer enorme jeuk vooral mijn hoofdhuid en mijn lichaam wat mij weer bang maakt smilies/cry.gif. Ook heb ik vanaf 9-01-2012 weer ronde rode vlekken op mijn zij eerst jeuken de rode vlekken daarna niet meer ondertussen heb ik er nog paar erbij gekregen! Pytoriasis Rosea zou toch niet meer terugkomen en het duurde toch max 5 tot 6 maanden? Ik ben ondertussen naar de dermatoloog gegaan die zegt dat ik last heb van exceem maar ik geloof er niks van. Ik ga binnenkort weer langs de dermatoloog en ga uitleggen dat ik misschien iets anders heb ik denk aan psoriasis guatatta? Het is echt een vervelende ziekte wat ik heb en ik heb ook jullie reacties gelezen en zie dat iedereen ronnd periode december januari en februari en maart last heeft gekregen.. Ik wens iedereen beterschap en raad aan om veel zelfondoerzoek te doen en achtgeraan te gaan! En blijf schrijven over het vervolg van de ziekte zo zien we hoe de ziekte zich ontwikkeld.

Groet,

M.C
Pityriasis Rosea
geschreven door Lida , 18-05-2011
Of ik Pityriasis Rosea heb weet ik niet maar als ik het forum lees dan lijkt het er precies op.
Ik bekeek me vanmorgen in de spiegel en kreeg gelijk een huilbui, vreselijk zeg die plekken en dan die jeuk het is niet vol te houden.Ik heb altijd al last gehad van exceem dus dacht in het begin van exceem, maar kreeg een grote plek aan mijn onderarm. Dat zal de moedervlek ween en die jeukt ook niet, maar ik heb ook een moedervlek op mijn kuit. De huisarts zegt een huidschimmel dus een kuurtje mee, maar als je leest wat de bijwerkingen zijn wordt je depri. Hormoonzalven mijn hele huis staat vol met middeltjes. Ik heb bij http://www.dermasilk.nl/awm/do...e 2011.pdf
verband besteld om het te beschermen en het draagt lekker. Maar is het eigenlijk wel verstandig om het af te dekken? Ik hoop dat ik hier nog ooit eens vanaf kom.
Genezen
geschreven door sammy , 23-02-2011
Het is eindelijk weg, ruim vier weken geleden is de moedervlek verdwenen zonder aanleiding. Het enige wat ik gedaan heb aan de behandeling is een beetje herstellende lotion gebruikt.
...
geschreven door w , 02-02-2011
Mentholgel helpt tegen de jeuk, en zonnenbank kan er voor zorgen dat de plekjes eerder verdwijnen.
Zelf ga ik morgen naar een soort van therapeut die hier meer over weet, het komt natuurlijk allemaal van binnenuit.
De plekjes goed vet houden helpt ook érg goed!!!!
 1 2 3 4 5 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter