©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Pitted Keratolysis

PDF Afdrukken E-mail

Wat is Pitted Keratolysis?
Zweetvoeten komen veel voor, vooral in de pubertijd. Het gaat vaak gepaard met pitted keratolysis (putjeszolen). Daarbij wordt het eelt van de voetzolen door het overtollig zweetvocht, verweekt. Hierdoor krijgen bepaalde bacterien (Corynebacter) de kans zich in het eelt te vestigen. Ze eten als het ware de eeltlaag op, waardoor er een soort gatenkaas in het eelt onstaat met dito lucht. Het zweet zelf is reukloos, het zijn de bacterien die de bekende scherpe, penetrante zweetgeur veroorzaken.

Image

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Zweetvoeten kunnen worden behandeld met een antizweet creme of -vloeistof, waarin de werkzame stof Aluminiumhydroxychloride. Dit remt de zweetvorming. 
Pitted keratolyis moet worden behandeld een lotion of gel met lokale antibiotica, zoals eryhtromycine. De klachten verdwijnen daarmee zeer snel.
Preventie: dagelijks schone sokken, liefst katoen, dat kan extra vocht opnemen. Vaak wisselen van schoeisel. Liefst leren schoenen, die ventileren.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Pitted Keratolysis"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (1)Add Comment
Pitted Keratolysis
geschreven door Adelene op de Woert , 14-10-2014
Geachte Dermatoloog,

Ik ben pedicure en komt weleens Pitted Keratolysis tegen in mijn praktijk. Bij herhaling zie ik dat artsen Miconazolnitraat en Hydrocortison voorschrijft voor een voor mij vermoedelijk Pitted Keratolysis. Is dit een standaard procedure? Ik respecteer de mening, advies en diagnose van een huisarts. Doch als ik merkt dat het geen effect voor de voetzolen van de klanten hebben zou ik ze graag hierin goed willen adviseren als ze opnieuw in gesprek gaan met hun huisarts. Indien Miconazolnitraat ook een goede werking heeft op Pitted Keratolysis laat ik het erbij. Ik lees echter op meerdere websites dat het beste werking word verkregen door een lokale antibioticum waaronder erythromicine zoals ook hier wordt vermeld op jullie website.

Het is me niet gelukt een foto te laden.

Ik hoor graag jullie advies.
Met vriendelijke groet

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter