Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten P t/m R arrow Periorale dermatitis (clownseczeem)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Periorale dermatitis (clownseczeem)

PDF Afdrukken E-mail
Er zijn rode kleine bultjes vooral rond de mond en op de kin. Soms word huid daarbij ook rood. De lippen zijn niet aangedaan.

 

Wat is dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ (dermatitis = ontsteking van de huid, perioralis = rond de mond). De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.  Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Image  Image

foto's: twee vormen van clownseczeem: rond de mond (links) en rond de ogen (rechts)

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat dermatitis perioralis?
Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis, maar soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn. Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken. Corticosteroïdpreparaten die voor astma worden geïnhaleerd, kunnen ook dermatitis perioralis veroorzaken. Dermatitis periocularis ontstaat meestal door gebruik van hormoonzalven in de ogen of op de oogleden.

Niet in alle gevallen van dermatitis perioralis is er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Soms kunnen cosmetica een rol spelen, vooral foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Wat zijn de verschijnselen?
Dermatitis perioralis ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea (zie de folders over deze huidziekten).
In het algemeen jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In het algemeen kan de diagnose worden gesteld op grond van de kenmerkende afwijkingen. Het is meestal niet nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt).

Wat is de behandeling?
Het belangrijkste is dat het gebruik van de corticosteroïdcrème of -zalf wordt gestopt. Hetzelfde geldt voor make-up. Het is belangrijk zich te realiseren, dat het stoppen van de hormooncrème vaak wordt gevolgd door een duidelijke verergering van de huiduitslag. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw worden gebruikt! Meestal wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Soms wordt eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruikt om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen. Ook worden vaak antibiotica in de vorm van tabletten voorgeschreven. Dat zijn meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!

Wat zijn de vooruitzichten?
Na genezing komt dermatitis perioralis meestal niet meer terug. Het plaatselijke gebruik van corticosteroïden en vet- of oliebevattende cosmetica wordt afgeraden, want daardoor zou de aandoening kunnen terugkeren.

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 
                                

 


Deze folder is een uitgave van de                
                                                             
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 21-03-2010

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Periorale dermatitis (clownseczeem)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (144)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
Tea tree
geschreven door Leonie , 20-03-2018
Ik ben van clownseczeem afgekomen door Tea tree olie te gebruiken. Het schijnt dat dit type eczeem veroorzaakt wordt door huidmijt die zich nestelt in je talgkliertjes, vandaar de rode bultjes. Tea tree dood de mijt. De mijt leeft vd vetten en oliën in de huid, daarom dat vette en olie-achtige crèmes het alleen maar erger maken. (Behalve tea tree) Gebruik niet teveel olie want het droogt je huid uit. Evt heeft het merk BeauCare vd lijn van dr Baumann ook een crème met Tea tree, deze is iets milder voor de huid en werkt erg goed. Je kunt deze crème alleen kopen bij een schoonheidsspecialist, het wordt niet in de winkel of online gekocht. Clownseczeem moet je wel behandelen, want het gaat niet vanzelf over en je kan er jaren mee rondlopen. Behandeling met Tea tree heeft even tijd nodig, een paar weken voordat alles weg is. Maar na 1,5 week zag het er bij mij al een stuk schoner uit terwijl ik er toen al een half jaar mee rondliep
Clownseczeem rond ogen en op oogleden
geschreven door Heidi , 01-11-2016
Hallo,

Ik ben vandaag bij de huisarts geweest en heb te horen gekregen dat ik clownseczeem heb. Nu heb ik hydrocortisonzalf en cetomacrogolcrème met 20% vaseline voorgeschreven gekregen. Nadat ik zelf wat ben gaan zoeken op internet (onder andere dus op deze site) twijfel ik heel erg of dit wel gaat helpen of juist averechts gaat werken. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
foundation
geschreven door Joline , 23-10-2014
Wat ben ik blij dat ik eindelijk een forum als deze ben tegengekomen in mijn eigen zoektocht naar producten die helpen!

Ik heb een aantal dingen gelezen en wil na het lezen van het succesverhaal eens de producten van Avéne proberen. Mijn huid is momenteel redelijk rustig maar niet onder controle. Ik gebruik nog steeds die metronidazol zalf en daarbij Weleda huidcrème amandel light en foundation van dr. Hauschka. Vroeger smeerde ik foundation van Lóreal op mijn gezicht, maar ik merkte dat dit de boel verergerde, rommel dus.
Nu lees ik op elke site dat je geen vette of olie bevattende crèmes op je gezicht mag smeren wanneer er sprake is van periorale dermatisis, maar dat zijn beide producten (Weleda en dr. Hauschka) dus wel. Voordat ik bij de foundation van dr. Hauschka kwam, heb ik een op water basis foundation van Chanel geprobeerd, maar dit was geen succes. die van dr Hauschka lijkt het niet te verergeren. Ik twijfel over de crème van Weleda: het is op natuurlijke basis, maar bevat dus ook oliën die van nature voorkomen in amandelen.
Na het lezen van dit forum ga ik vandaag de crèmes van Avéne kopen bij de Mediq Apotheek, ik ben benieuwd.

Is er iemand die nog meer tips of adviezen heeft rondom het gebruik van gezichtscrèmes en vooral foundations??
clown eczeem genezen
geschreven door Laila , 19-06-2014
Ik heb er ook last van gehad en van alles geprobeerd. Van pillen antibiotica tot crème. Wat bij mij het beste hielp is sudocreme en in de ochtend en avond reinigen met pure appelazijn op een watje. Het droogde lekker uit en de rode vlekken waren binnen twee dagen weg. Ik smeerde het zeker 5 keer per dag en s'nachts wanneer ik wakker werd een keer. Hoop dat ik jullie hiermee kan helpen.
dermatoloog
geschreven door Mrtina , 25-03-2014
Hallo allemaal
Hier mijn verhaal. Ik hoop dat het iemand kan helpen.
Ik heb altijd al een gevoelige huid gehad. Daarom ben ik drie jaar geleden met de la Roche Possay Tolleraine crème gestart. Daar zou bijna niets in zitten.Maar wat blijkt nu ..
Er zit als nog zoveel in dat het bij sommige mensen uitslag kan gaan veroorzaken... De vreemde uitslag die vorig jaar dus op mijn gezicht ontwikkelde en uiteindelijk atopish eczeem bleek te zijn blijkt is dus hierdoor te zijn ontstaan (en ik maar vrolijk smeren :/ ).
Destijds bij de dokter wist ik dit nog niet en zij schreef me een middel voor dat ik vervolgens te lang heb gebruikt terwijl ik ook Tolleraine bleef smeren. Eindresultaat was dus Dermatitus..
De dokter schreef me vervolgens protopic voor. Wat me na twee dagen weer een schone huid gaf. Dit was echter van zeeeer korte duur en toen kwam het dubbeldik terug in de vorm van dermatitis die je op de plaatjes ziet. Al zorgde de protopic gelukkig wel dat het binnen de perken blijft qua roodheid en bubbeltjes.
Ik heb dit alles vandaag met een dermatoloog samen gepuzzeld. Vanavond begin ik daarom met een metronidazole dagcrème.
Wat ik bij de dermatoloog leerde was dat de behandelwijze sterk afhangt van de ontstaanswijze, de gebruikte producten, en je eigen huid type. Ik moet bijvoorbeeld stoppen met protopic omdat het veel te vet is voor mijn huid. Mijn advies is dus om alles mee te nemen dat je smeert en wat je gesmeerd hebt. Dit is de beste manier om tot een goed behandelplan te komen.
En nu.. rest mij niets dan opnieuw braaf te gaan smeren.
Succes allemaal met de strijd tegen deze vervelende aandoening.
...
geschreven door chantal , 22-03-2014
een paar jaar geleden schreef ik ook al iets over mijn periorale dermatitis, nu even een update.
Na jaren er tegen vechten ben ik er nu eindelijk al maanden vanaf.
Ik ben een half jaar geleden gestopt met het eten van gluten (om een andere reden)
en sindsdien zijn er wonder boven wonder geen bultjes meer, geen branderig gevoel meer, zo fijn!!
Dit lijkt in mijn geval dus de oplossing!
dermatitis perioralis
geschreven door Charlotte , 23-04-2013
Ook ik heb deze aandoening gehad.

Door de huisarts ben ik toen doorverwezen naar een huidarts, die me cortisonenzalf voorschreef.
Dit maakte het veel erger. Ik ben teruggegaan naar de huidarts die me toen sterkere cortisonen zalf voorschreef, waarna mijn gezicht ontplofte.
Het zat toen naast mijn mond ook opeens op en naast mijn ogen!

Mijn moeder was ooit zo verstandig geweest om naar aanleiding van een artikel/tv programma? een nummer en adres te noteren van ene Pieter van Vliet, voor het geval een van haar kinderen ooit huidproblemen zou krijgen.

Ik ben naar hem toe gegaan en heb van hem een hayoun-peeling gekregen. Na deze pealing ging mijn hele gezicht vervellen en zijn de bultjes nooit meer teruggekomen in deze vorm.
Ik heb nu alleen heel af en toe een enkel bultje dat terugkomt, als ik regelmatig crèmes op smeer. Ik kan momenteel wel elke dag dagcrème opsmeren, zij het biologische.

Ik hoop dat dit jullie ook kan helpen!! Ik zou heel ongelukkig zijn geweest als het toen niet was weggegaan en begrijp wat jullie door moeten maken!!
Henriette groene leem
geschreven door nayara , 02-03-2013
Hoi Henriette,
ik las je berichtje over groene leem. Ik gebruik het masker alwel, maar ik vroeg me af welke vriant jij drinkt? hoe heet deze en waar kun je die halen?
gr nayara
Inderm
geschreven door Riette , 09-12-2012
Ik lees allemaal ervaringen met periorale dermatitis maar lees nergens dat iemand Inderm heeft gebruikt hier tegen. Bij mij hielp dat heel goed! De huisarts heeft me dit voorgeschreven. Ik had het bij mijn neus/lippenplooi en de kin. Paar druppels Inderm op een wattenschijfje 's morgens en 's avonds deppen op de aangedane plekken en het was na 1 potje helemaal weg. Als ik weer reinigingsmelk en dagcreme gebruik komt het na een tijdje weer terug maar niet zo erg meer als in het begin. Ik gebruik dus nu wel dagcreme, maar smeer het niet op mijn kin, dan hou ik het onder controle. Dat vind ik wel heel jammer want ik ben schoonheidsspecialiste en ik kan niet eens lekker mijn gezicht helemaal reinigen en insmeren.
tips
geschreven door Miek , 26-11-2012
Ik heb het een jaar of 5. Begon rondom de neus, werd gezien als een schimmel en daarna als acne. De middelen die ik kreeg hiervoor werkten niet of averecht. Na een periode van stress ontplofte het helemaal van de neusvleugels tot aan de kin en ogen... joepie! Zelf ontdekt dat het periorale dermatitis was door het kenmerkende uitslag-vrije randje om de mond, dokter pakte er een boek bij en beaamde het. Ik kreeg toen rozex antibiotica zalf, dit maakt het eest erger en daarna werd het langzaam beter. Nu na 3 maanden is het heel rustig! Ik ben blij!

Ook ben ik naar een homeopaat gegaan, oorzaak volgens hem: antibiotica (van jaren geleden overigens)
Denk aan het volgende: Wanneer je antibiotica (pillen) gebruikt om de slechte bacteriën te doden (infectie in het gezicht), gaan er ook een hoop goede verloren (die je darmflora en je afweer tegen slechte bacteriën regulieren). Met een kuur gaat het inderdaad weg, maar kijk uit dat je je darmflora weer op pijl maakt. Dit kan door het slikken van probiotica bijvoorbeeld! Komt de uitslag na een antibioticakuur weer terug, dan is dit voor jou dus niet de oplossing en doe je meer kwaad dan goed, een vicieuze cirkel. (>> slechte bacteriën gaan dood, maar goede ook, slechte komen terug, kuur, bacteriën dood, goede en slechte...)

Wat helpt voor mij:
- wellicht de korreltjes van de homeopaat
- geen (matig) suiker, geen (matig) zuivel, matig alcohol (vooral rode wijn). Suiker is een voedingsbodem voor bacteriën. Zuivel is een slechte vriend wanneer je huidproblemen hebt.
- chlorella tabletjes
- orthiflor probiotica
- geen broeierig weer (zoals nederlands zomerweer)
- weinig douchen (droogt mijn droge huid nog meer uit)
- shamphoo zonde SLS! Zeer slecht voor je huid
- tantpasta weleda zonder fluoride
- geen parfum
- gezicht altijd deppen en niet schuren
- niet pulken
- niks! smeren tot het rustig is, behalve de rozex zalf. Schilfers en rood inderdaad, je voelt je Kl*ote inderdaad.
- ook niet reinigen met spulletjes, je huid is kapot, niet vies! gewoon wat water en dat kan al heftig zijn.
- grote zonnehoed op en ogen dik opmaken om af te leiden... En dan natuurlijk met de remover weer uitkijken

Ik heb het nu inmiddels weer alleen rondom mijn neusvleugels, daar kan ik mee leven maar ik hoop dat het ooit helemaal verdwijnt! Maar ik blijf me (zo nu en dan) houden aan het dieet en heb alle make-up de deur uit gedaan. Nu mijn huid rustig is ga ik Undercover Skincare proberen als verzorgingsproduct. Ze hebben ook zonnebrandcrème zonder parfum voor het gezicht.
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter