©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Peri-anaal thrombose

PDF Afdrukken E-mail
Rond de anus loopt een een kringvormige ader. Soms kan hier in een thrombophlebitis (aderontsteking) ontstaan. Er is dan vrij plots een pijnlijke harde blauwachtige zwelling van 0,5 - 2 cm. In de regel geneest deze vanzelf weer in 1 a 2 weken.

 

Wat is het?
Rond de anus loopt een een kringvormige ader. Soms kan hier in een thrombophlebitis (aderontsteking) ontstaan. Er is dan vrij plots een pijnlijke harde blauwachtige zwelling van 0,5 - 2 cm. In de regel geneest deze vanzelf weer in 1 a 2 weken. Soms blijft er een versterkte plooi in de anus achter. Bij grote plekken kan zelfs een huidflapje (mariske) ontstaan.

Image 

Wat is de oorzaak?
Een duidelijke oorzaak is er meestal niet. Het kan het gevolg zijn van een moeizame stoelgang, waardoor er veel geperst wordt. Soms het toch wel iets te maken met inwendige aambeien.

Wat zijn de klachten?
oral pijn staat op de voorgrond. Het betreft een voortdurende zeurende pijn, die vooral bij zitten en aanraken erger wordt. Er is een paarse rode hard aanvoelende zwelling zichtbaar en voelbaar juist onder de huid op de rand van de anus. De huid is wel intakt.
Het klinisch beeld is voor een ervaren arts dermate herkenbaar dat geen aanvullende onderzoek nodig zijn. Eventueel kan het zinvol zijn om nader inwendig onderzoek te verrichten of er ook sprake is van aambeien.

Wat is de behandeling?
Een peri-anaal thrombose geneest spontaan in 1 a 2 weken. Echter de kans bestaat er een geplooide anus of mariske overblijft. Eventueel kan met een kleine chirurgisch ingreep de trombus worden verwijderd. Dit geeft dan snel verlichting van de pijnklachten.

 

Reacties (5)Add Comment
...
geschreven door Maya , 15-04-2015
Hoi,
ik heb er last van sinds eergisteren...Ik durf het maar niet tegen iemand te zeggen(zoals de dokter of mijn moeder die me altijd helpt bij kwaaltjes) en bovendien vind ik het ook vrij genant om erover te praten tegen iemand.
Ik ben dan ook blij dat jullie de juiste beschrijving geven van wat ik nu juist voel en zie, want aangezien ik er nog nooit last van heb gehad was ik vrij angstig van wat dat dan wel is.
Hopelijk stopt de pijn en is het weg binnen die 1 a 2 weken zoals jullie het beschrijven!
Hartelijk dank om me van mijn angstige gedachten af te helpen!
OORZAAK PERI-ANALE THROMBOSE
geschreven door Alen zonoz , 26-10-2014
Hallo beste mensen,
Ik heb dit all sinds deze week, ik weet het niet wat het us maar jullie hebben mij goed geinformeerd, ik ga 2 weken wachten en hoop dat
het goed komt. bedankt alvast.

Gr. Alen.

aambei
geschreven door eray , 06-10-2014
Ik heb het nog steets heb het al kei lang wat moet ik doen
hetzelfde probleem
geschreven door lisa , 22-11-2013
Hoi
Ik heb er ook last van gehad, nu is het nog maar een klein zacht bolletje en het was in 4 dagen al genezen! Ik ben heel veel water gaan drinken en elke ochtend en middag een bruine boterham en glas lauw water. Daar door ging het steeds beter. In de avond moet je geen bruine bonen eten want anders komt er weer druk op. Je moet wel goed groente en fruit eten! Het heeft bij mij echt gewerkt en ik heb geen pilletjes of zalfjes hoeven te gebruiken!
Groetjes! X
clowneczeem
geschreven door sarah , 16-02-2010
hey!
ik heb dit al sinds een jaar en een half,
ik heb wel naar 6 verschillende dermatologen geweest en dokters,
niemand kon me zeggen wat ik had, n eindelijk sinds gisteren hebben ze een diagnose kunnen stellen.
ik heb dus ook het clowneczeem, had hier nog nooit over gehoord.
nu aangezien ik het al zo lang heb heb ik ook al vele zalfjes en pilletjes moeten nemen, dus nu lees ik hier dat dat dus nog erger gaat worden als ik hiermee stop.
staks mag ik naar de apotheker gaan achter pilletjes en zalf, nu hoop ik uit de grond van mijn hart dat dit gaat helpen en dat het eindelijk is wegblijft!!!
xx

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter