©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Morphea

PDF Afdrukken E-mail
Er is meestal sprake van 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Soms is er een wat glanzend aspect. De huid kan stug en verdikt aanvoelen. Voorkeursplaatsen zijn romp, benen. In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre).

 

Wat is morphea?
Morphea (syn.: lokale sclerodermie) is een pleksgewijze  chronische ontsteking van de lederhuid waarbij het elastisch bindweefsel van de huid wordt aangetast. De huid wordt daardoor stugger  en kleurt daarbij meestal bruin, soms met witte glans. Dit laatste tgv  littekenvorming.
 
Meestal zijn  er 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Meestal zitten de plekken op romp of benen.
In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre). Bij deze laatste vorm van sclerodermie kan ook het onderhuidse vetweefsel worden aangestast, waardoor het vetweefsel verdwijnt en er een deuk in de plek kan ontstaan. Soms kan zelfs het bot onder de plek aangetast worden.

Image 
morfea 'en coup de sabre'

Meer foto's, klik hier
 

Wat is de oorzaak?
De oorzaak is niet bekend. Bij morphea wordt het bindweefsel van de lederhuid aangetast waardoor de huid op die plaatsen zijn  elasticiteti verliest en stug wordt en verhardt en soms donker verkleurd. 
 

Hoe wordt het behandeld?
De oorzaak is niet bekend en de bestaande behandelingen kunnen de klachten wel verlichten of verminderen, maar niet volledig genezen.

Meestal wordt gestart met sterke corticosteroïdhoudende crèmes. Hierbij wordt de huid vaak wel weer sopel, de bruine verkeuring blijft vaak achter. Ook kan lichttherapie worden gegeven, bij voorkeur met PUVA (Psoraleenpillen + Ultraviolet A licht-therapie) . UVA dringt dieper in de huid door dan UVB lichttherapie.
Bij zeer uitgebreide plekken is behandeling met methotrexaat (tableten of injecties) een optie.
Bij chronische uitgebluste plekken is er alleen restverkleuring en is verdere therapie niet zinvol.

 

Wat is de prognose?
Veel mensen met lokale sclerodermie zijn bang dat deze overgaat in een systemische sclerodermie. Dat is echter een heel andere, veel ernstiger ziekte. Morphea gaat dus niet over in systemische sclerodermie.
Morphea
blijft meestal beperkt tot één of enkele plekken. In zeldzame gevallen  zijn er grotere delen van de huid aangedaan.
Na behandeling blijft er alleen nog een bruine restverkleuring van de huid over.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Morphea"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Uit Wikipedia:
sclerodermie is een autoimmuunziekte waarbij het bindweefsel verdroogt en verhardt. Het treedt vooral op in de huid maar komt ook elders voor, zoals in de maag , de darmen en de longen en nieren . Sclerodermie is relatief zeldzaam: slechts twee tot zestien nieuwe gevallen per miljoen inwoners. De oorzaak is niet bekend, er wordt onderzocht of het mogelijk een erfelijke achtergrond heeft. Er worden verschillende ziektebeelden onderscheiden: Systemische sclerose Diffuus Beperkt Morfea : gelokaliseerde sclerodermie, alleen huidsymptomen
Reacties (2)Add Comment
morphea
geschreven door V. , 06-05-2010
Voor de mensen die zoeken naar informatie: Er is tegenwoordig genoeg info te vinden over morphea maar laat je niet angstig maken door de verhalen van mensen met systemische sclerodermie. Een 'gewone' morphea ontwikkelt zich namelijk niet tot deze ziekte
Morphea is een vervelend huidprobleem. Maar meer dan dat is het ook niet. De vlekken wennen vanzelf en er is niets tegen te doen. Cremes en lichttherapie worden door artsen vaak aangeboden wanneer nieuwe patienten daarom vragen maar mensen, ze helpen echt niet, dus bespaar je de moeite en leer er maar gewoon zo snel mogelijk aan te wennen. Er bestaat overigens een morphea hyves...
Morphea
geschreven door J. , 03-09-2009
Als je een blauwe plek heb, en vormt in een rood/bruine vlek, ga dan zo snel mogelij naar de dokter! Ik ben nu 3 jaar onder behandeling waarvan 2½ jaar in een ander ziekenhuis. Toen ben ik naar t AMC in Amsterdam gegaan waar ik nu goed geholpen word maar die plek wel steeds sneller uitbreid.smilies/angry.gif Het begint als een klein blauw plekje, word steeds groter en vormt in een rood/bruine plek. Na een paar maanden komt er een nieuw blauw plekje en vormt ook weer in een rood/bruine plek! Het doet soms pijn als je loopt of zit. smilies/cry.gif . Als je niet wilt dat de plek uitbreid, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy

 

Follow huidconsult on Twitter