Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten L t/m O arrow Mondbranden (Burning mouth syndroom)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Mondbranden (Burning mouth syndroom)

PDF Afdrukken E-mail
Meest voorkomend bij vrouwen in de overgang. Er is een hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Vaak ook een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond.

 

Wat is burning mouth syndroom?
Er is een langdurig hinderlijk brandend gevoel aan de tong en slijmvliezen van de mondholte. Kan gepaard gaan met een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel patiënten met mondbranden klagen tegelijk over een droge mond. Soms is er smaakverlies. Aan de tong of slijmvliezen zijn geen duidelijke afwijkingen te zien. De plaats van de klachten kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt. De meeste patiënten hebben ’s morgens het minst last, maar krijgen meer klachten in de loop van de dag. Veel patiënten hebben dagelijks last van mondbranden, gedurende meerdere maanden en soms zelfs jaren.

Wat is de oorzaak?
In veel gevallen is geen oorzaak bekend. Bloedarmoede door pernicieuze anemie, ijzergebrek of vitamine B-tekort kunnne soortgelijke klachten geven. meestal ziet de tong er dan rood en glad uit. Andere mogeljke oorzaken: Diabetes, candida, bacterien, contactallergie (gebitsprothese, metalen, tandpasta), traumatisch (door tics zoals mondzuigen), droge mond (door bepaalde geneesmiddelen of bij ziekte van Sjögren), psychogeen.

 

Reacties (137)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
Bms ziekte (3jaar lang)
geschreven door Elif erdem , 24-03-2019
Beste,
Mijn moeder is nu 34 jaar zij lijdt al bijna 3jaar met het bms ziekte .19 april wordt het 3 jaar, ze is wanhopig op zoek naar oplossingen ze heeft inmiddels al de hoop opgegeven op genezing. De bms ziekte is na de amandelverwijderings operatie begonnen. We verdenken de dokter van het perongeluk beschadigen van haar zenuw , de operatie duurde veel langer dan normaal en ze hard veel meer pijn dan ze normaal pijn ging hebben. Mama is bijna naar alle dokters geweest in belgië, in leuven ,... ook zijn we in turkije naar verschillende dokters geweest de dokters hebben haar meestal anti depresieva pillen gegeven fel verdoofende middelen en ook pillen voor epilepsiepatiënten ze gebruikt ze om te slapen anders kan ze niet slapen het verdoofd haar. Ze heeft de pijn aan haar gehemelte,tong,tanden,gezicht ze had vroeger ook last van brandt in haar armen ze heeft ook olie van wiet gebruikt meteen gestopt verdoofde alleen maar hielp niet tehen de pijn alleen voor te slapen weer ,ook accapunter heeft weer niet geholpen. Ze heeft ook neurotherapie gehad (spuiten), ze heeft ook geprobeerd om de zenuw te blokken heeft jammer genoeg ook niet geholpen. Ook is ze naar ortheopaten geweest weer helaas niets geholpen,viataminen,... .ze is ook naar spychiaters geweest maar jammer genoeg niks geholpen ik raad wel anderen aan om dit te proberen het kan mss helpen mama is dit gebeurt door een dokter dus niet op een natuurlijke manier . Ik zou graag ook het recept van het sappenkuur willen het kan mss helpen . Mvg,
wie weet....
geschreven door familie van n BMS patient , 10-04-2018
Nog geen idee of t werken zal.. heb t nog niet eens gekocht [beetje duur wel]
Maar t HerbalCare product in de webshop gezien https://www.herbal-care-products.com/burning-mouth-syndrome

Hopelijk blijft iedereen die een positief effect heeft met iets zo handig om naam van t product,
of behandelmethode en liefst de kosten erbij te vermelden..

Wanhopige mensen vertellen dat je een verlichtend product hebt gevonden zonder te zeggen wat en waar is n beetje wreed...

We blijven ook meelezen hier en laten weten als we iets vinden hoor! Succes allen

Burning Mouth Syndroom
geschreven door Mari Anne , 23-03-2018
In de jaren 80 ben ik genezen van BMS. De diagnose dat het BMS was, werd pas na een jaar vastgesteld. Ik bleek alleen een allergie te hebben voor nikkel [na de sappenkuur is de allergie ook verdwenen], verder geen vitaminegebrek, geen schimmel, geen virus en geen bacterie. Er is toen ook tongweefsel [biopsie gepleegd] onderzocht op afwijkingen.
Ik ben toentertijd ook bij Prof. dr. I. van der Waal van het AMC geweest, die er in gespecialiseerd was, maar hij kon mij geen oplossing aandragen.
Via een vriend die op consult was geweest bij Dr. L. Kunst, nu woonachtig in de buurt van Lochem, kreeg ik het recept van de sappenkuur ontwikkeld door Dr L. Kunst in mijn handen. Ik heb deze sappenkuur strikt opgevolgd [ niet een keer afgeweken van het recept] en na ongeveer 3 of 4 keer de sappenkuur herhaald te hebben binnen een half jaar, ben ik genezen van BMS. Er is ijzeren discipline nodig om de kuur uit te voeren. Begin april a.s. ga ik met 2 vriendinnen de sappenkuur weer doen, maar dan meer voor reiniging van de darmen en dan weer op te starten met een gezonde darmflora.
Ik vind het jammer dat degenen die ik het recept in de loop der jaren van de sappenkuur heb toegestuurd, nooit hebben gemeld dat ze ook daadwerkelijk de sappenkuur hebben gedaan of op een andere manier genezen zijn van BMS.
Ik zou nu zelf eerst andere methoden zoals het voedingssupplement van Herbal Care uitproberen, wat hier in dit portal genoemd wordt, alvorens met deze sappenkuur te beginnen.
Wat ik wel ondervonden heb van de sappenkuur naast mijn genezing van BMS is dat ik stukken beter in mijn vel zat dan voor die sappenkuur en dat ik vanaf die tijd geen ernstige buikklachten meer had vanwege constipatie vanaf mijn kindertijd [ruim 25 jaar lang]. Na de sappenkuur [nu 33 jaar geleden] heb ik tot op heden geen constipatie meer gehad.
Mijn e-mailadres is opvraagbaar.


Burning Mouth Syndrom
geschreven door Selma van Ree , 11-08-2017
Hoi lieve mensen, ik lijd sinds 8 weken aan BMS, heb voornamelijk gedurende de dag erge pijn in m'n mond, alsof ik een mond vol aften heb tot aan het gevoel dat ik m'n mond ernstig verbrand heb. Ik ben 58 en ik wordt er stapelgek en depressief van. Het eten smaakt mij niet en ook het drinken niet. Soms is de hele tong doof, waardoor ik er soms hard op bijt met nog meer pijn als gevolg. Als ik lees dat het jaren kan duren wordt ik wanhopig. Wie kan me geruststellen?
tong branden
geschreven door jeanne , 22-02-2017
ik zou ook de sapkuur willen ontvangen word er gek van
BMS
geschreven door Iliana van campen , 10-02-2017
Zou iemand mij aub kunnen helpen aan de sappenkuur van
dokter kunst. Mijn moeder heeft al 3 jaar bms en ze is nu op het punt dat ze niet meer verder wil leven.

Een wanhopige dochter ߘ
Burning mouth syndroom
geschreven door Wilma , 20-01-2017
Hoi zusje
Hoe heet dat supplement van herbal care precies.Heb gegoogeld maar weet niet precies welke ik moet hebben
Alvast bedankt
burning mouth syndrome
geschreven door lizzy , 14-01-2017
Ik heb 4 jaar enorme last gehad van burning mouth syndrome en alles, werkelijk alles geprobeerd...tot ik een dokter zag uit antwerpen en die had dit eerder gezien. Hij zei dat het een vorm is van polyneurpathie en ik kreeg na 3 jaar zoeken en vanalles proberen, een jaar prednison en ik was vrij snel van de pijn af, minderen met prednison ging lastig maar het laatste half jaar redde ik het met 2 mg per dag, waarna ik overgegaan ben op CBD olie die de prednison vervangde. Daarnaast neem ik iedere 2 weken antimycotica om schimmel te voorkomen wat ook meespeelde en bezoek ik regelmatig de mondhygieniste, af en toe spoelen met een 1:1 verdunning van waterstofperoxide 3% en water . En mijn B12 bleek niet te worden opgenomen dus sindsdien ga ik iedere 14 dagen een injectie halen. Nu is het zo goed als weg, met soms een opvlamming maar niet van die aard die het eerst was, dat was hel dat gun je je ergste vijand niet. Ik hoop niet dat het terugkomt ik eet biologisch en bak alles in kokosvet, niks anders. Ook soms 3 dagen citroen drinken met een theelepeltje natrium bicarbonaat en aanvullen met water. En ik gebruik medicinale cannabis in een verdamper. Wou het allemaal even melden, ms zit er een oplossing tussen die werkt voor diegene die het niet meer zien zitten van de pijn.
Burning Mouth Syndrome
geschreven door HetZusje , 28-12-2016
Al ruim 3 jaar ernstige last van BMS. Internet helemaal leeg geplukt. Uiteindelijk iets gevonden dat lijkt te helpen. Een voedingssupplement van Herbal Care, dat op het etiket ook specifiek aangeeft dat het voor Burning Mouth Syndrome bedoeld is. Ik heb het in Nederland niet kunnen vinden maar online besteld en had het na een week of twee in huis. Ik was behoorlijk sceptisch, maar na een week dagelijks gebruik heb ik nauwelijks nog last. Ik hoop dat dit doorzet.
...
geschreven door carla , 11-12-2016
Ik heb het al jaren,echt vreselijk.Vooral na de middag komt het opzetten en staat mijn hele mond in brand.Nou was het de laatste tijd minder en dragelijk,soms zelfs even niet meer merkbaar aanwezig.Tot dit weekend getroffen door de ziekte van bell en een prednison kuur gehad.Mijn hele mond staat opnieuw in brand.Zou de wetenschap zich hier wel mee bezig houden? Of moeten wij mensen die dit hebben ons eens verenigen om zo war meer aandacht te vragen voor dit vreselijke nare gebeuren in de mond.Ik word 61
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter