©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Molluscum contagiosum

PDF Afdrukken E-mail
Waterwratjes. Kleine rode bultjes, glad, bolvormig, met in het midden een ingezonken opening (delle). Komen vaak groepsgewijs voor. Meestal bij kinderen op lagere school leeftijd, maar kan heel soms ook bij volwassenen voorkomen.

 

Wat zijn mollusca (waterwratjes)?
Waterwratjes (officiële naam: mollusca contagiosa) ontstaan door besmetting van de huid met een virus. Het is een besmettelijke aandoening die vooral bij kinderen wordt gezien en gekenmerkt wordt door huidkleurige pukkeltjes verspreid over het lichaam. Meestal geneest de infectie spontaan binnen 6-12 maanden.

Image

Hoe ontstaan mollusca (waterwratjes)?
Waterwratjes zijn het gevolg van een besmetting met het zogenaamde Molluscipox virus. Ze worden vooral gezien bij kinderen ouder dan een jaar. Het is een infectieuze aandoening die regelmatig voorkomt en van mens op mens wordt overgebracht. Dat kan door direct contact met iemand die waterwratjes heeft (spelen, contactsporten), door contact met besmette voorwerpen (bijvoorbeeld speelgoed, handdoeken), maar ook door het bezoeken van zwembaden. Kinderen met eczeem zijn wat vatbaarder voor het virus.
Volwassenen kunnen incidenteel mollusca overkrijgen van hun kind of door seksueel contact met iemand die besmet is met het virus. Wanneer een volwassene zeer veel mollusca contagiosa heeft, moet men bedacht zijn op het bestaan van een verminderde immuniteit, bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen, een virusinfectie met HIV of andere ziekten die de afweer van het lichaam tegen infecties onderdrukken.

mollusca_contagiosa.jpg Wat zijn de verschijnselen?
Waterwratjes ontstaan van 14 dagen tot 6 maanden na besmetting met het virus. Het zijn wat glanzende, parelwitte tot huidkleurige, bolvormige papeltjes (pukkeltjes), die op de top vaak iets ingedeukt zijn. In een periode van 6-12 weken worden ze geleidelijk groter en kunnen dan 5-10 mm groot worden; gemiddeld meten ze 3-5 mm. In de loop van de tijd kunnen er steeds meer bij komen, soms wel honderd in totaal. Ze komen meestal op de romp, in de hals en rond de oksels voor. Ook kunnen ze gezien worden op het gezicht, vooral op de oogleden. Bij ongeveer 10% van de kinderen, met name bij hen die aanleg tot eczeem hebben, ontstaan geïrriteerde eczeemplekken rond de wratjes. Bij volwassenen zijn de mollusca doorgaans het gevolg van seksueel contact en zijn dan ook meestal gelokaliseerd op en rond de geslachtsorganen en rond de anus. Na verloop van tijd kunnen waterwratjes hetzij spontaan, hetzij door beschadiging, ontstoken raken. Ze worden dan rood, er kan etter uitkomen en er ontstaan korstjes. Door de ontsteking worden de mollusca opgeruimd en de huid geneest daarna meestal (maar niet altijd) zonder littekens.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan nagenoeg altijd op het aspect van de afwijking gesteld worden. Soms zal de arts een pukkeltje lichtjes bevriezen om te zien of de top iets ingedeukt is. Deze zogenaamde ‘centrale delle’ is karakteristiek voor waterwratjes

Wat is de behandeling?
Vaak is behandeling van de waterwratjes niet nodig en kan een spontane genezing worden afgewacht.
Wanneer toch besloten wordt tot behandeling van de wratjes, zijn er diverse mogelijkheden. Sommige methoden verwijderen de molluscen. Dat kan met bevriezen (vloeibare stikstof), elektrisch wegbranden of door het afkrabben van de wratjes, bijvoorbeeld met een houten spatel of met een zogenaamde ‘scherpe lepel’. Zonder verdoving is deze behandeling bij uitgebreide wratjes bij jonge kinderen vaak te pijnlijk en een enkele keer ontstaan naderhand littekens. Verdoving kan worden bereikt met een verdovende crème, die gedurende een uur vóór de behandeling onder plastic wordt aangebracht. Ook worden soms irriterende stoffen gebruikt om een ontstekingsreactie uit te lokken, zoals tretinoïne. De ontsteking zorgt dan voor het doden van het virus. Behandeling met de laser geeft mogelijk ook goede resultaten.

Wat zijn de vooruitzichten?
Over het algemeen verdwijnen waterwratjes vanzelf binnen 6-12 maanden. Toch kunnen sommigen er een aantal jaren last van blijven houden.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                          Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005  Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Molluscum contagiosum"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (5)Add Comment
waterwratten partner
geschreven door jet , 27-11-2013
Hoi
In 2011 kreeg mijn man (26 jaar destijds) zomaar spontaan last van waterwratten op zijn schaamstreek onderbuik en liezen,hoe is dat zomaar mogelijk ik heb nergen last van.Heb hem gevraagd of hij vreemd is gegaan maar daar antwoorde hij nee op. Ik blijf het op de dag van vandaag nog steeds vreemd vinden dat hij zomaar waterwraaten krijgt,hij scheert zich wel veel kan dat er ook mee te maken hebben? Ik heb wel eens mijn vermoeden gehad dat hij naar een massage salon / hoeren is geweest. Maar hoop natuurlijk dat die vermoeden niet zo is en dat het ook gewoon op kan komen zetten.
Hoop spoedig iets te horen
mvg jet
waterwratjes
geschreven door anoniem , 07-04-2013
hallo,
ik ben een jonge van 16 jaar, een tijdje geleden zag ik dat ik puntjes op mijn geslachtsdeel had, ik was tamelijk in paniek, nu ik hier heb gelezen denk ik dat het waterwratjes zijn, want bij enkele grotere bolletjes zie ik in het midden echt een verzakking. is dit erg en hoe kan ik hier iets aan doen want ik durf niet goed naar de huisarts te gaan.

mvg anoniem
kijk naar de tekst..
geschreven door annoniem. , 11-08-2010
ik heb die vraag inderdaad ook. kunnen ze jeuken en pijn doen? dat heb ik namelijk./
mvg . annoniem.
vraag
geschreven door Carina van der wijk , 17-07-2010
Is het mogelijk dat deze wratjes pijnlijk zjn of jeuken??
waterwratjes
geschreven door Smeets , 17-07-2010
Mijn vraag is de volgende:

Van de een op het andere moment zag ik (leeftijd 2smilies/cool.gif naast mijn schaamlippen opeens rode bultjes met een soort vocht erin.
Mijn partner (leeftijd 27) heeft er een paar, na twee dagen ongeveer, op zijn penis gekregen.
Ze zien eruit zoals de omschreven waterwratjes, maar hoe gaan ze weg, en hoe kom ik eraan?

Heb thuis een badje in de tuin waar ik in gezeten heb, kan het daar aan liggen?

Bij mijzelf zijn ze naar ongeveer 4 dagen uitgedroogd en bijna weg, maar bij mijn man blijven ze hetzelfde uitzien.
We zijn op vakantie op dit moment en nog niet naar een huisarts geweest.
Hoop dat u antwoord heeft op mijn vragen en mij gerust kan stellen.

Met vriendelijke groet,

J. Smeets

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter