Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten L t/m O arrow Mastocytose (urticaria pigmentosa)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Mastocytose (urticaria pigmentosa)

PDF Afdrukken E-mail
Kleine (1-3 mm)rode of roodbruine vlekjes verspreid over het gehele lichaam. Geeft meestal geen klachten. Kunnen wat roder worden , zwellen en jeuken als er over gewreven wordt.

Wat is  mastocytose?
Bij mastocytose is of zijn er meerdere ophopingen van mestcellen in de huid, waardoor roserode bultjes op de huid ontstaan. De plekken kunnen jeuken. Als er over gewreven wordt worden de mestcellen actief en geven histamine af. Hierdoor kunnen de plekken vuurrood worden en wat gaan zwellen.

Mastocytomen zijn  dus een soort moedervlekken van mestcellen.
Mestcellen zijn afweercellen en komen overal in de huid voor. Zij signaleren of er problemen in de huid zijn zoals wondjes. Dan geven zij stoffen af, zoals histamine, die de bloedvaten doen verwijden en witte bloedcellen aantrekken.

Er  zijn 3 verschillende soorten mastocytose:
Urticaria pigmentosa: Dit is de meest voorkomende vorm. Kan al snel na de geboorte ontstaan. Bij kinderen gaat het meestal weer vanzelf na enkele jaren over. Bij kinderen kunnen de plekjes zeer actief zijn en zelfs blaartjes vormen (urticaria pigmentose bullosa)  Bij volwassenen zijn de plekjes meer roodbruin, en nemen vaak bog toe met de leeftijd. Bij volwassenen gaat het niet meer weg.


      Image
      foto: urticaria pigmentosa bij baby

Solitair mastocytoom: Er is meestal maar 1 plek, rood-oranje scherp begrens van ongeveer 1 cm. Komt vooral bij jonge kinderen voor. Is goedaardig en behoeft geen behandeling. Verdwijnt vaak vanzelf weer.

Systemische mastocytose: dan zitten de mestcellen niet alleen in de huid maar komen in het hele lichaam voor, bijvoorbeeld ook in de darmen en in botweefsel. Dit gaat gepaard met bijbehorende klachten. Het bot kan poreus worden met meer risico op breuken en er kunnen darmklachten ontstaan. Bij een actieve systemische mastocytose kan er soms te veel histamine in de bloedbaan vrijkomen, waardoor veel bloedvaten in het lichaam verwijden. Dit leidt dan tot een soort 'opvliegers, maar ook soms hoofdpijn of duizeligheid, buikklachten. 
 
De diagnose kan vaak door een ervaren arts al op het klinisch beeld worden gesteld. Ter bevestiging kan eventueel een huidbiopt worden afgenomen voor onderzoek door de patholoog. Bij verdenking op systemische mastocytose wordt vaak bloed en urine onderzocht op histamineachtige stoffen.
Bij verdenking van botmastocytomen wordt ook het  beenmerg onderzocht.
 
  
Wat is de behandeling?
Bij klachten van jeuk en roodheid kan  worden behandeld met een antihistaminicumtablet. Eventueel kan lokaal behandeld worden met jeukremmende middelen zoals menthol gel en dergelijke.

Bepaalde medicijnen (morfine, codeine en de zogenaamde NSAID's pijnstillers zoals aspirine, diclofenac en ibuprofenen) kunnen de mestcellen stimuleren en dienen beter vermeden te worden. Ook alcohol kan beter vermeden te worden. 
 
 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Mastocytose (urticaria pigmentosa)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (3)Add Comment
Urticaria pigmentosa
geschreven door G.E. Lulofs , 23-08-2015
Sinds 1966 kreeg ik tijdens mijn kampeerverblijf in Spanje, ineens rode blaasjes op mijn huid.
Ik dacht destijds dat het zonne-allergie was.
Pas later bleek na een onderzoek door een huidspecialist, dat ik urticaria pigmentosa heb.
Nu ben ik 73 en heb dit nog steeds. Verder heb ik mij daarna nooit meer laten onderzoeken.
Moet ik dit wel weer laten doen? Kan het zijn dat mijn organen aangetast zijn. Behalve
plekjes en jeuk heb ik ook nog last van hartritmestoornis (boezemfibrilleren).
Graag uw advies.
Met vriendelijke groet, G.E. Lulofs
rodebultjes
geschreven door guusje , 17-10-2011
ik ben 17 en heb als klein kind last gehad van mastocytose.
dat is nu ongeveer wel weg
alleen heb ik de laatste tijd erge last van jeuk over mijn hele lichaam, rode bulten en gewoon echt rode vlekken bij bijvoorbeeld knieholtes, en binnenkant van de ellebogen.
heb er ook meestal last van na een avondje stappen.
ik weet niet of dat er iets mee te maken heeft(A)

is het erg en kan ik beter naar de huisarts gaan?
...
geschreven door anita , 23-08-2010
ik heb een aantal jaren al urticaria pigmentosa. Ik heb nu last van pijn op mijn borst, zweten, moeheid. Ik denk zelf aan angina pectoris. Kan urticaria hartproblemen geven. ?

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter