©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Liplicking eczeem

PDF Afdrukken E-mail

Wat is liplicking eczeem?
Het is een chronische irritatie van de huid rond de lippen. Het ontstaat doordat  voortdurend met de tong en speeksel getracht wordt de lippen nat te maken.  Het speeksel beschadigt de huid  en die  raakt vervolgens geirriteerd.
De huid rond de lippen raakt uitgedroogd, wordt rood en gaat schilferen. De rode plekken zijn vrij scherp begrensd en er ontstaan klachten van een branderig jeukend gevoel. Soms kan er een infectie door bacteriën bijkomen, waardoor er korsten ontstaan.

Image

Wat is de oorzaak?
Het ontstaat vaak in de winter als de lippen droog worden. Via bevochtigen van de lippen wil men dat tegen gaan, maar dat maakt het alleen maar steeds erger.  Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vooral gezien bij kinderen, meer bij jongens. Vaak is het aflikken en bevochtigen van de lippen een gewoonte geworden, waar maar moeilijk vanaf te komen is.


Wat is de behandeling?
Het  liplikken moet worden gestopt. Als er veel irritatie is wordt eerst kortdurend behandeld met een vette  corticosteroïd zalf. Daarna wordt geadviseerd meerdere malen per dag in te smeren met pure vaseline om de huid te beschermen tegen speeksel en uitdroging. Iedere keer als de huid droog aanvoelt of als er weer neiging is te likken moet opnieuw ingesmeerd worden. In het begin kan dat  wel tientallen malen per dag nodig zijn. Als de huid niet meer prikt of jeukt of droog aanvoelt stopt het gewoontematig likken van de lippen vanzelf en is de vaseline niet meer nodig.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Liplicking eczeem"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (1)Add Comment
liplick eczeem
geschreven door P.van leeuwen , 28-05-2010
mijn zoontje van 8 jaar heeft nu al 3 maanden liplick eczeem.wat raadt u aan als een behandeling ?

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter