©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Lichen planus

PDF Afdrukken E-mail
Bij lichen planus zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, vaak aan onderarmen en onderbenen, soms verspreid over het gehele lichaam. Bij lichen planus op de voet zijn er kleine, jeukende, roodbruine papeltjes, meestal enkele mm groot, op de voetrug. Bij lichen planus aan geslachtsdelen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot op de kleine schaamlippen cq eikel en/of voorhuid. Bij lichen planus aan de handen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, soms samenvloeien tot grotere plekken. Ze hebben vaak een wat glanzend aspect. Er kan schilfering bij zijn maar dat hoeft niet. Wat is lichen planus?
Lichen planus, ook wel lichen ruber planus genoemd, is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze ziekte krijgen, meestal omstreeks middelbare leeftijd. Lichen planus is niet besmettelijk en niet erfelijk.

Hoe ontstaat lichen planus?
Er zijn veel mogelijke verklaringen voor het ontstaan van lichen planus, maar de oorzaken zijn grotendeels onbekend. De meeste gegevens wijzen erop dat lichen planus een soort auto-immuunziekte is. Dit houdt in dat de ontstekingscellen, die anders bijvoorbeeld bacteriën en virussen bestrijden, nu bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aantasten.
Ook zijn er gevallen bekend waarbij lichen planus is ontstaan in aansluiting op het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen en gewrichtsklachten.

lichen_planus.jpg Wat zijn de verschijnselen?
Lichen planus wordt gekenmerkt door paars-rode bultjes die aan de bovenkant afgeplat zijn. Ze kunnen over het gehele lichaam voorkomen, zoals op de onderrug, de nek en de geslachtsdelen, maar vooral op de binnenkant van de polsen en de enkels. Op de scheenbenen en enkels ziet men soms dikke plekken.
In ongeveer 20% van de gevallen geven de afwijkingen vrijwel geen klachten en zijn ze bovendien gering van omvang. In de andere 80% is jeuk de meest voorkomende klacht. De jeuk kan zeer hevig zijn.
Een variant van lichen planus komt met name voor op de slijmvliezen, zoals de mond en geslachtsdelen. Vaak bestaan er plekjes aan de binnenkant van de wangen, op het tandvlees of de tong, zonder dat men zich dat bewust is.
Het is niet ongewoon dat deze plekjes, die uit fijne witte lijntjes en stipjes bestaan, voor het eerst worden opgemerkt bij toeval tijdens een tandartscontrole of door de huidarts.
Lichen planus op de slijmvliezen kan echter ook zeer pijnlijk zijn, vooral wanneer er hierdoor wondjes en zweertjes ontstaan.
Bij ongeveer 10% van de patiënten met lichen planus zijn ook de nagels aangetast. De veranderingen bestaan uit in de lengterichting verlopende ribbeltjes, gleufjes en spleten. In ernstige gevallen kan de nagel er zelfs afvallen en niet meer terugkomen.

Image
Meer foto's lichen planus, klik hier

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De meeste vormen van lichen planus zijn voor een huidarts gemakkelijk te herkennen. Soms kan een weefselonderzoek (huidbiopsie) noodzakelijk zijn om deze diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?
Afwijkingen aan de huid

Een weinig uitgebreide vorm van lichen planus zonder klachten van jeuk of cosmetische bezwaren behoeft meestal geen behandeling. Wanneer men vermoedt, dat lichen planus een reactie is op een medicijn, is het zinvol het medicijn in overleg met uw huisarts of specialist tijdelijk te staken. Het is mogelijk dat de uitslag dan binnen enkele weken verdwijnt.

Er is geen definitieve therapie bekend voor lichen planus van de huid, maar de behandeling van de bijkomende klachten is vaak wel effectief omdat de jeuk kan worden verlicht en de uitslag kan worden bestreden. Corticosteroïdhoudende crèmes of zalven zijn de meest gebruikte geneesmiddelen. Zij remmen de ontsteking en onderdrukken de jeuk.
In ernstige gevallen van lichen planus worden sterkere middelen gegeven, zoals prednisontabletten of capsules met een vitamine A-achtig medicament. Ook een behandeling met ultra violet licht, in combinatie met tabletten die de huid gevoeliger maken voor licht (PUVA), kan soms een goed resultaat opleveren. Deze therapie wordt in het ziekenhuis toegepast en is alleen in uitzonderlijke gevallen nodig.

Afwijkingen van de slijmvliezen
Behandeling van lichen planus van de slijmvliezen van de mond of geslachtsdelen is dikwijls zeer moeilijk maar, als de ziekte geen klachten geeft, is behandeling meestal ook niet noodzakelijk.
Bij klachten van onder andere pijn, een branderig gevoel, blaren, wondjes en zweren, worden net als bij de huidafwijkingen, in eerste instantie corticosteroïdhoudende preparaten gebruikt. Helaas is dit vaak niet afdoende; een experimentele behandeling is tacrolimuszalf.
Bij een aangetoonde allergie voor kwik in amalgaam, waarbij de lichen planus grenst aan de vullingen, kan vervanging van de vulling door composiet het probleem oplossen.

Wat kunt u zelf nog doen?
  • Wie lichen planus heeft, doet er verstandig aan voorzichtig te zijn met de huid en die zo min mogelijk te beschadigen. In de beschadigde huid kan namelijk weer een nieuwe lichen planus plek ontstaan.
  • Bij een uitgebreide en langdurige lichen planus aan de onderkant van de tong of op de mondbodem, bestaat er een licht verhoogd risico dat ter plekke in het slijmvlies van de mondbodem kanker ontstaat. 
    Omdat dit risico ook wordt verhoogd door roken en alcoholgebruik, wordt geadviseerd dit te vermijden.
  • Sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïne-houdende dranken zoals koffie en cola, knapperig voedsel zoals toast en chips, kunnen lichen planus in de mond verergeren. Als u het gevoel heeft dat dat zo is, kunt u deze producten beter vermijden. 
  • Lichen planus kan, indien het gepaard gaat met slechte verzorging van de mond, ook het tandvlees en het gebit aantasten. Daarom is het aan te raden om bij lichen planus van de mond regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan voor controle en schoonmaken van het gebit.
Wat zijn de vooruitzichten?
Lichen planus is gewoonlijk een stabiele aandoening. De ernst ervan en de verspreiding van de aandoening over het lichaam laten na de eerste twee maanden zelden nog veranderingen zien. De meeste gevallen van lichen planus genezen echter binnen een periode van twee jaar spontaan.
Zowel tijdens de behandeling als bij spontane genezing blijven er vaak donkerbruine verkleuringen zichtbaar op de huid. Evenals de bultjes kunnen deze vlekken na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
Ongeveer een op de vijf mensen (20%) krijgt lichen planus voor een tweede keer.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 begin_of_the_skype_highlighting              030 28 23 995      end_of_the_skype_highlighting
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 1997 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 17-10-2006


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Lichen planus"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsultReacties (29)Add Comment
 1 2 3 > 
puistjes
geschreven door merlin , 05-04-2015
M dochtertje van 1heeft puistjes bij haar dijen en haar knie naar beneden.onder haar voet zie ik rode plekken enkele en die puistjes bij haar dij hebben een zwarte punt na afloop krijgt het dat
wangslijmvliezen
geschreven door Hanna , 03-10-2012
Ik heb lichen ruber planus in mijn mond, op de wangslijmvliezen, er is een biopt gedaan, en er zitten veel onrustige cellen in, het is nog geen mondkanker, maar nu ben ik erg bang, dat het wél kanker word, door die onrustige cellen, ik moet over 3 maanden weer een 2de biopt doen, mocht 6 maanden wegblijven, maar wilde liever 3 maanden eerder
Groet
hanna
lichenplanus stress
geschreven door tanja , 25-07-2012
hoi,ik ben tanja ben nu 46 jaar en heb al voor de 4 de keer lichenplanus de eerste keer was ik 17 jaar oud,ook heb ik er exceem bij,al die keren dat ik het kreeg was er wel een lange stress pirode aan vooraf gegaan,ook huisartsen geven je steeds zalven die niet helpen en laten je lang lopen voordat ze je naar een dermateloog sturen,bij mij is het elke keer hevig vooral mijn voeten,enkels onderbenen,ook handen,blijkt ook in mijn mond te zitten,mijn huid van mijn voeten is ook erg dun komt ook door die keren daarvoor,heb een zalf van mijn dermateloog gekregen maar heb het gevoel dat het niet echt helpt,heb een zak dodezeezout gekocht dat ook maar uit proberen kan nu amper lang lopen ,wordt gek van de jeuk en pijn ook is het schilferig naast die plekken,ja mensen je kunt het dus meerdere keren krijgen helaas,moedeloos wordt je er van,en ja je zit er ook per keer jaren aanvast,dat is mijn ervaaring,ook de exceem die ik er bij heb nu al met al loop ik hier ruim 4 jaar mee.,eerst het exceem zelfs in mijn oorschelpen gehad,ik heb ook een drogehuid hoor maar het gekke is dat ik het krijg na een hele langestresspiriode,ooit las ik op internet dat je het maar 3 keer in je leven kon krijgen,na de 3 de keer dacht ik zo ik krijg het niet meer maar helaas ik had weer zeer veel meegemaakt kreeg eerst exceem en ja nu ook weer die lichenplanus er bij,ik herkende het wel meteen daardoor ,maar de huisarts geeft toch eerst eigen smeerseltjes voordat je doorgestuurd wordt,ik hoop er wel een keer vanaf te komen,maar ik weet dat voor het einde van dit jaar weer een strss tijd aan breekt,de ex van mijn dochter zit nu vast,maar als die weer vrij komt,is het weer raak met stalken bedreigen enz.ookal heeft hij nu een contakt verbod heeft ie schijt aan om het zo maar eens te zeggen ,dit is maar een puntje van de ijs berg hoor.ben ondere behandeling hoop dat ik er vanaf kom een keer.het is wel fijn te lezen dat je niet aleen staat met deze aandoening mensen staan raar te kijken als ik zeg dat je licheplanus heb maar als je zegt dat het een zusje is van psoriasus dan snappen ze het wel,dit is dus geen heel bekende aandoening, o,ja en medicijnen gebruik ik niet dus daar komt het bij mij zeker niet van maar van stress ja voor mij heel duidelijk,lieve mensen heel veel sterkte,ik hoop voor ons allen dat het gauw overgaat,en we staan hierin niet geheel alleen! veel liefs beterschap, tanja
lichen planus/en pijnlijke tandhalzen en kronen
geschreven door Jane , 15-05-2012
Ik heb al heel lang lichen (ruber) planus. De laatste jaren kwamen veel tandhalzen bloot te liggen en werd de rand van kronen zichtbaar.
Dit geeft problemen met schoonhouden en ik heb vaak pijn . Ik dacht het probleem op te lossen met (geleidelijk aan) kronen.
Tot mijn verbazing heeft de tandarts de eerste kroon echter net boven het tandvlees laten eindigen; volgens hem is die rand zo beter schoon te houden. Nazoeken op internet blijkt dat dit inderdaad de algehele tandartsopinie is.
Ik heb echter een heel andere ervaring: je haalt makkelijker flosdraad langs een glad oppervlak dan in een spleet te moeten peuteren met een tandenstoker. Verder heb ik nu veel pijn aan die halzen (al die speciale tandpasta's helpen niet). Ik dacht dat een wat langere kroon ook dit probleem op zou lossen.
Mijn vragen: 1.zijn er mensen met dezelfde ervaring w.b. schoonhouden , resp.is er wetenschappelijk bewijs dat "korte"kronen beter zijn ?
2. kan een langere kroon inderdaad de pijn verhelpen ?
lichen
geschreven door chant , 20-01-2012
ik neem sinds mei 2011 salazopiryne wegens artritis en heb sinds oktober lichen planus allover , heeft het een met het ander te maken?
Lichen Planus
geschreven door Neha , 08-08-2011
Heey allemaal,

Eerst kreeg ik heel veel jeuk, en rode plekken, die vervolgens een beetje paarsig werden. Ik dacht dat het een soort van allerge was. Maar toen ik vandaag naar de dokter ging en bleek dat ik ook lichen planus heb. Het begon op mijn buik, waar ik ongelooflijk veel jeuk kreeg, en nu zit het zo'n beetje overal. Ik vind t echt vervelend dat de oorzaak onbekend is, want dan weet ik niet wat ik het beste vermijden kan. Het is eigenlijk ook wel een beetje eng, want maar 1% van de wereldbevolking heeft t. Ik neem nu capsules van Neoral, met enge bijwerkingen. Ik snap niet waarom ik het heb, want volgens onderzoek komt het het meeste voor bij mensen tussen de 30 en de 60 jaar, en guess what?? Ik ben nog niet eens 16. Ik hoop dat het beter wordt, want het ziet er niet echt bepaald mooi uit.
lichen planus
geschreven door delilah , 31-01-2011
heey

er is bij mij sinds kort lichen ruben planus vast gesteld door de huisarts.
ik weet niet hoe ik het heb gekregen het komt voor bij oudere mensen maar ik ben nog maar 18.
mijn vader heeft het ook dus zou het erfelijk kunnen zijn?
ik heb van mijn huisart een creme mee gekregen die heeft niet geholpen ik ben toen gelijk terug gegaan en heb een nieuwe creme gekregen.
deze werkt wel een beetje maar ik heb het op mijn armen gesmeerd en dat hielp daar wel maar nu zit het ook op me buik en benen ik smeer dit ook in maar echt werken doet het niet want het komt op andere plekken terug.
ik heb het nu sins 4 dagen ook in me mond het zit op me wang.
dit is echter geen fijn gevoel het doet heel veel zeer en mijn kaak spier doet er zeer van.
hierdoor kan ik mijn mond op het moment die goed open doen.
ik poets me tanden heel veel ik drink veel zodat er geen eten tegen kan zitten.
daarnaast doe ik ook nog me mond goed spoelen met mondwatter maar er heeft nog niks geholpen.
mijn dokter heeft me doorverwezen naar de dermateloog ik ben nu aan het afwachten tot er plek is.
ik hoop dat ik er snel vanaf kom en als dat lukt zal ik het hier vertellen ik blijf hopen smilies/smiley.gif

suc6 iedereen en laten we hopen dat het te genezen is.
Lichen planus/sclerosus
geschreven door Jack Man 46 , 27-01-2011
Beste mensen,

Heb ongeveer 6 weken lp. Na een prikkende jeuk en ter plaatse wrijven ontstonden 3 plekken op scheenbeen. Later op wreef (2 cm) en op schouder (3 cm na krabben). Dacht eerst aan schimmel, daarna aan psoriasis. Na spikkels op binnenkant polsen toch maar even gaan googlen. Kwam uit bij lichen. Blijkt ook in de mond te zitten. Even kijken en ja hoor. Binnenkant wangen en lippen en een plekje aan het verhemelte. Wilde eerst niet naar een arts gaan omdat het stabiel leek en er toch niets aan te doen viel. Verder had ik geen jeuk of pijn. Ook esthetisch vond ik het niet echt een probleem. Soms wel prikkende jeuk aanvallen op niet aangedane plekken. Binnenkant bovenarmen
en zijkant buik. Wanneer je niet krabt is de jeuk zo verdwenen en vormen zich geen nieuwe spikkels (1 mm). Toen ik het idee kreeg dat ik ook lichen sclerosus had vanwege plekken op genitialien en anusstreek toch maar via de huisarts naar een dermatoloog. Volgens hem was alles lichen planus. Heb diprosone zalf 0.5 mg/g meegekregen. 4 dagen 1x p/d, daarna 3 dagen rust om bijwerkingen te voorkomen.
Behandel slechts een paar grotere plekken om het verschil te zien.
ruber lichen
geschreven door Wouterien , 11-01-2011
hallo mensen,

Momenteel heb ik voor de 2e keer plano ruber lichen. De vorige keer is 14 jaar geleden. Toen ben ik naar de dermatoloog geweest, biopt genomen, mee leren leven etc.
De meeste van die plekjes zijn verdwenen, op 2 na. Die ontaardden in wat erg sterk leek op psoriasis, Enfin, veel alternatiefs geprobeerd (stenen) en 1 plek verdween.
Tevens heb ik altijd wel een schimmel in handen en voeten, zeker 5 keer per jaar, en heb schimmelnagels aan de voeten (gehad, behandeld).
Mijn moeder heeft psoriasis, mijn (overleden) broer had ruber lichen.

Een vriend van mij lijdt zeer ernstig aan psoriasis, zeer ernstig!
Ik liet hem mijn ruber lichen zien met de vraag of hem dit bekend voorkwam.
En ja, voor hem is dit weer een nieuwe haard van een nieuwe plek psoriasis.


Als verpleegkundige kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat:
a. psoriasis/ruber lichen familie zijn
b. er wel degelijk in sommige families de kwaal vaker voorkomt
c. er mogelijk sprake is van een oorzakelijke schimmel ( die kan worden
opgeroepen door medicijngebruik)

Graag jullie mening hierover
huidziekte van darier
geschreven door smit , 15-09-2010
beste dokter mijn dochter heeft een zeer ernstige zeldzame huidziekte van darier ze heeft in het radboud bij dokter steyler gelopen daar kreeg ze alleen maar tablette rocitane en nog zoon soort ze kreeg ernstige gevricht klachten ze moest stoppen
ze is toen naar dokter de leeuw gegaanin dijkzigt ze loop er nog steets bij hij zit nu in hilversum maar waarom ik hulp vraag dat het steets slechter met angelique heel der lichaam maar ook krijg ze het in haar nek/ gezicht vreselijk weet u alsublief iets dat zij een fadsoenlijk leven kan hebbenmet medewerking van de leeuw die probeer alles om haar te helpen maar niks help we zijn ten einde raad hoe moet dit nu verder derbaan is ze al kwijd ik ben er verandwoordelijk voor ik lijd hier vreselijk onder hoe mijn dochter haar leven word verwoest angelique de geboorte daten 31-5-81 ze kreeg de ziekte op haar 13 jaar misschien weet u iemand die haarecht kan helpen dit is een drama ik hoop dokter dat u haar met de leeuw bij wil staan
bedank alvast meneer smit
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter