©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Lentigo (levervlek)

PDF Afdrukken E-mail

Wat is een lentigo?
Een lentigo (syn.: ouderomsvlek, levervlek, grafvlek; meervoud: lentigines) is een  goedaardige pigmentvlek die vooral gezien wordt op latere leeftijd op zonbeschenen huid gebieden zoals gelaat, borststreek en handruggen. Mensen met een blanke huid hebben meer risico op het ontwikkelen van lentigines.
Er is een duildelijke relatie tussen het ontstaan van lentigines en de hoeveelheid UV-stralen (zonlicht en zonnbank) waaraan  de huid het hele leven aan is blootgesteld. De pigmentcellen in de huid raken door de UV-stralen beschadigd en functioneren niet  meer goed, waardoor ze teveel pigment aanmaken.

Hoe ziet het eruit?
Er is 1 ronde bruine vlek (of enkele), vaak op wang, slaap of voorhoofd. De plekken zijn egaal bruin, kunnen langzaam groter worden. Er is geen schilfering. De diagnose kan met een ervaren  oog eenvoudig gesteld worden. Bij twijfel kan gekeken worden met een dermatoscoop, waarmee de pigmentvlek 20x vergroot kan worden bekeken. Bij verdenking op kwaadaardige ontwikkeling kan een huidbiopt worden af genomen om te laten onderzoeken door de patholoog.Image foto: lentigo

Meer foto's lentigo klik hier

Kan een lentigio kwaadaardig worden?
Een lentigo is volstrekt goedaardig. In zeldzame gevallen kan een lentigo echter kwaadaardig worden. Er ontstaat dan een grillige donkerbruine verkleuring in of aan de lentigo, soms zelfs zwart. Een lentigo die kwaadaardig veranderd wordt  lentigo maligna genoemd. Het lentigo maligna is het voorstadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom die zich uit een lentigo (maligna) ontwikkeld wordt lentigo maligna melanoma genoemd.  
Bij pigmentvlekken  die veranderen of klachten geven wordt daarom dringend geadviseerd naar de huisarts te gaan.

Image foto: lentigo maligna

Meer foto's lentigo maligna, klik hier

Foto's melanoom, klik hier

Wat is de behandeling?
Een lentigo is goedaardig en  hoeft daarom niet behandeld te worden.

Cosmetisch zijn er twee behandelingen:
Via bevriezen met stikstof worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Het is een grove behandeling, waarbij heel de huid wordt behandeld en er risico is op nalaten van een witte vlek of zelfs een litteken.
Beter is behandeling met een pigmentlaser. Hierbij worden alleen de pigmenthoudende cellen behandeld. Herbij is er eigenlijk nauwelijks risico op huidschade, waardoors dat de kans op littekenvorming nihil is. Laserbehandeling van lentigines wordt in Nederland niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraars. De prijs van laserbehandeling van een pigmentvlek is ongeveer 100 euro.

Een lentigo maligna en lentigo maligna melanoma moet altijd behandeld worden, bij voorkeur via chirurgische verwijdering.

Reacties (2)Add Comment
lentigo
geschreven door whatever2 , 24-07-2011
Aanvullende vraag:

een lentigo, die licht jeukt, iets verheven is, maar niet duidelijk donkerder wordt: toch verdacht voor maligniteit?
Biopsie aan te raden?

Graag uw reactie
levervlek
geschreven door whatever , 02-08-2009
Kan een levervlek ook op het onderbeen ontstaan en ligt die er een beetje bovenop soms en kan die bij droge huid wat barstig aandoen? mijn huisarts denkt toch dat het een lentigo is, maar ik twijfel soms

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter