©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Kruipworm

PDF Afdrukken E-mail

synoniemen: creeping eruption, larva migrans

Wat is het?
Kruipworm is een zeer kenmerkende huidafwijking die veroorzaakt wordt door parasieten die gangetjes graven door de huid. Het zijn de larven van wormpjes (nematoden) die eigenlijk parasiteren op andere dieren zoals honden of koeien. De soort die de meeste infecties veroorzaakt is Ancylostoma braziliensis die normaal gesproken als parasiet leeft in de darmen van de hond. De aandoening wordt vooral in tropische en subtropische streken opgelopen. Toeristen uit Noord-Europa nemen niet zelden van hun vakantie een kruipworm mee als onverwacht souvenir.

Hoe ontstaat het?
De eieren van de worm (die in het geval van A. braziliensis in de hondendarm leeft) komen via de ontlasting van de hond in de grond terecht. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn (warm, zanderige grond, schaduw) komen in de grond uit de eitjes kleine larven tevoorschijn. Deze larven kunnen (hoewel ze eigenlijk hondenparasieten zijn) als ze de kans krijgen ook bij mensen via de huid het lichaam indringen. Vervolgens kruipt deze larf evenwijdig aan het huidoppervlak door de huid van het slachtoffer, hetgeen een intense jeuk veroorzaakt.

Hoe ziet het eruit?
Bij kruipworm worden rode gangetjes op de huid gezien, die elke dag iets langer worden. Ze worden gezien op die delen van de huid die met de grond in aanraking zijn geweest. In veel gevallen zijn dat de voeten, de billen of de rug (liggen onder de palmboom op dat mooie (sub)tropische strand...)

Image

Hoe wordt het behandeld?
In principe gaat kruipworm vanzelf over omdat de mens voor de parasiet de verkeerde gastheer is. Hij komt niet verder dan de huid en sterft uiteindelijk. Dit duurt gemiddeld 4-10 weken. Slechts weinigen willen hier op wachten. In het verleden werd kruipworm wel behandeld d.m.v aanstippen met vloeibare stikstof of met thiabendazol. Tegenwoordig wordt meestal de voorkeur gegeven aan een éénmalige behandeling met ivermectine tabletten. Tot de restanten van de gestorven larve geheel uit de huid verdwenen zijn kan de jeuk nog aanhouden. Dit kan soms enkele weken duren.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Kruipworm"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter