©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Krentenbaard (impetigo)

PDF Afdrukken E-mail
Er zijn vele kleine roodbruine plekjes met korstjes, vaak voorkomend in de baardstreek. Wordt veroorzaakt door een bacterie, is erg besmettelijk en kan uitbreiden naar andere plaatsen op het lichaam.

 

Wat is impetigo?
Impetigo (officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectieziekte van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Een impetigo in het gezicht wordt ook wel ‘krentenbaard’ genoemd. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf. Wel is impetigo erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.

Hoe ontstaat impetigo?
Impetigo is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. De twee belangrijkste bacteriesoorten zijn streptokokken en stafylokokken (Staphylococcus aureus). De stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken. Impetigo is vooral een ziekte van jonge kinderen, die gemakkelijk van de een op de ander wordt overgebracht en dus erg besmettelijk is. De kans daarop is groter wanneer er veel kinderen bij elkaar zijn, zoals op school. Ook bij verminderde hygiëne, bij een wondje op de huid en bij kinderen die al een huidziekte hebben, zoals eczeem of schurft, is de kans op het ontstaan van de infectie groter. Meestal echter zijn kinderen met impetigo verder geheel gezond. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen, vooral wanneer ze al een huidaandoening hebben zoals eczeem of wanneer ze in een ziekenhuis werken.

Wat zijn de verschijnselen?  
De eerste verschijnselen van impetigo zijn zeer oppervlakkige blaartjes op een rode huid. Nog voordat ze als blaartjes herkend kunnen worden, zijn ze al opengebarsten. Het blaarvocht dat daarbij vrijkomt droogt snel in tot korsten met een gele of bruine kleur. Meestal zijn er veel van dit soort plekken die geleidelijk groter worden en kunnen samenvloeien. Na verloop van tijd drogen de korsten op en vallen ze vanzelf van de huid af. impetigo2.jpg De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest helemaal zonder dat er littekens achterblijven. Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfklieren.   Impetigo kan overal op het lichaam optreden, maar wordt het meest gezien in het gezicht (vooral rond de neus en de mond), op de armen en op de benen. Bij verder gezonde mensen geneest de infectie doorgaans spontaan na 2-3 weken. Minder vaak wordt impetigo met grotere blaren gezien,1-2 centimeter groot. Zij blijven enkele dagen bestaan voordat ze openbarsten.      
         
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose impetigo wordt gewoonlijk gesteld op het klinische beeld (hoe het eruit ziet). Bij twijfel en bij ernstiger infecties kan materiaal worden afgenomen voor een bacteriekweek.

Wat is de behandeling?
Wanneer de impetigo niet erg uitgebreid is wordt deze behandeld met een crème of zalf met daarin een antibioticum, bijvoorbeeld mupirocine of fusidinezuur. Bij een uitgebreide infectie, en wanneer de kinderen ziek zijn, wordt behandeld met antibiotica in de vorm van tabletten, capsules of een drankje, bijvoorbeeld flucloxacilline, azitromycine of claritromycine.

Wat zijn de vooruitzichten?
Meestal geneest impetigo vanzelf restloos binnen 2-3 weken. Bij mensen met een donkere huid kunnen er tijdelijk lichtere of donkerder plekken achterblijven. Een enkele keer ontstaat uit impetigo roodvonk of een onschuldige huidreactie zoals netelroos. Ernstiger complicaties zoals een diepe infectie van de huid of een nierontsteking (officiële naam: acute glomerulonephritis) zijn bij kinderen en volwassenen, die verder gezond zijn, zeldzaam.

Image
foto: impetigo bullosa op de romp


Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 begin_of_the_skype_highlighting              030 28 23 995      end_of_the_skype_highlighting
                            Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Krentenbaard (impetigo)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (1)Add Comment
Steeds terugkerende krentenbaard
geschreven door Jos Vaessens , 02-01-2017
Hallo,

Ik heb sinds ongeveer 2 jaar last van krentenbaard op mijn kin. De krentenbaard duurt 2 tot 4 weken, en komt na 1 tot 2 maanden weer terug. Waarschijnlijk is de krentenbaard, of beter gezegd de veroorzakende bacterie, nooit weg want ik blijf een rood bultje op mijn kin houden.
De diagnose krentenbaard is door de huisarts gesteld (al heel vaak), en die heeft al heel wat middeltjes voorgeschreven maar zalf op basis van fusidinezuur lijkt het meest effectief om de krentenbaard tijdelijk te onderdrukken. De dag voordat de krentenbaard doorzet voel ik me meestal wat koortsig (rode oortjes) en voel ik een branderig/jeukend gevoel op mijn kin. De ochtend erna voel ik dan een harde rode bult/schijf die al snel gaat 'lekken'. Dat is het teken om weer met de fusidinezalf aan de slag te gaan. Ik ben overigens voorzichtig met (nat) scheren (soms scheer ik mijn kin bewust een week niet), en was mijn gezicht met speciale zeep (soms van Nivea for men, en vaak met Dermolin). Ik (probeer) mijn kin niet met mijn handen aan te raken, was mijn handen regelmatig en goed en gebruik anti-bacteriele gel voor mijn handen als ik last heb van de krentenbaard. Hoewel aftershave balsem (Nivea for Men) voor mijn gezicht het lekkerste voelt, gebruik ik het afgelopen jaar aftershave op basis van alcohol (met het idee om te ontsmetten) omdat de krentenbaard dan voor mijn gevoel minder snel terugkeert. Vaak lees ik over een vermeend verband tussen stress en weerstand en krentenbaard, maar ik heb niet echt het gevoel dat is last van stress of een lage weerstand heb (zelden ziek). Omdat de krentenbaard echter steeds terugkeert, het er niet zo smakelijk uitziet, en ik me dan ook niet scheren kan, zou ik een blijvende oplossing beter vinden. Mijn huisarts weigerde tot nu toe overigens een verwijsbrief voor een dermatoloog.

Suggesties om van de krentenbaard af te komen ??

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter