©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Keratoacanthoom

PDF Afdrukken E-mail
Lijkt sterk op Plaveiselcelcarcinoom, echter is goedaardig. In enkele weken ontstaat een tumor van 1 a 2 centimeter, bolvormig met in het midden een hoornprop. Verdwijnt daarna in enkele weken weer vanzelf.

Image

Meer foto's, klik hier

Wat is een keratoacanthoom?
Een keratoacanthoom is een goedaardige huidtumor die in korte tijd ontstaat. Een keratoacanthoom kan een grote gelijkenis vertonen met een plaveiselcelcarcinoom van de huid. Omdat een plaveiselcelcarcinoom een kwaadaardige huidtumor is, zal verder onderzoek meestal noodzakelijk zijn.

Hoe ontstaat een keratoacanthoom?
Het keratoacanthoom ontstaat uit cellen van de haarfollikels. Waarschijnlijk speelt zonlicht een rol bij het ontstaan van deze huidafwijking. Keratoacanthomen komen vrijwel alleen voor op huidgebieden die veelvuldig aan zonlicht worden blootgesteld, zoals het gelaat, de oren, de armen en de handen. Het keratoacanthoom ontstaat tijdens of na de middelbare leeftijd.

keratoacanthoom.jpg Wat zijn de verschijnselen?
In de loop van enkele weken ontwikkelt zich een ronde, huidkleurige of rode tumor op de huid. De tumor kan uitgroeien tot een doorsnede van enkele centimeters. Kenmerkend is de aanwezigheid van een hoornprop in het centrum. Het keratoacanthoom veroorzaakt geen pijn- of jeukklachten. Er is geen sprake van bloedverlies. Na verloop van enkele maanden zal het keratoacanthoom kleiner worden en uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Na de spontane genezing blijft een litteken zichtbaar.
In zeldzame gevallen kunnen meerdere keratoacanthomen tot ontwikkeling komen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Op grond van de snelle groei en de typische vorm van de tumor is het meestal mogelijk de diagnose te stellen. Zo nodig zal het weefsel microscopisch worden onderzocht.

Wat is de behandeling?
Het keratoacanthoom kan worden verwijderd door wegkrabben (curettage) gevolgd door elektrocoagulatie (dichtschroeien) of door uitsnijden.

Wat zijn de vooruitzichten?
Als het keratoacanthoom volledig is verwijderd, zal het meestal niet meer terugkomen. Het is een onschuldige huidafwijking. Als tegelijkertijd of achtereenvolgens meerdere keratoacanthomen ontstaan kan dit berusten op een erfelijke aandoening of het gevolg zijn van een verminderde werking van het afweersysteem.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 begin_of_the_skype_highlighting              030 28 23 995      end_of_the_skype_highlighting
                          Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2006 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter