Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten H t/m K arrow Juvenile spring eruption (lente-oren)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Juvenile spring eruption (lente-oren)

PDF Afdrukken E-mail
 
Wat zijn lente-oren?
Bij lente-oren (syn.: juvenile spring eruption) ontstaan er blaasjes op de buitenranden van de oorschelpen, soms met wat roodheid en zwelling. Ook kan het jeuken. Het komt vooral voor bij  jongens op lagere schoolleeftijd. De blaasjes ontstaan door zonlicht. Vooral in het voorjaar, als men weer moet wennen aan de zon, treden de klachten op, vandaar de naam lente-oren. Het is vrij zeldzaam en kan gezien worden als een vorm van zonne-allergie.

 
Image

 
Hoe wordt het behandeld?
De klachten verdwijnen vanzelf in enkele weken, behandeling is dus niet echt nodig. Bij veel klachten van blaasjes, jeuk en roodheid kan kortdurend worden behandeld met een corticosteroidcreme. De klachten kunnen ieder voorjaar terugkomen, maar na verloop van tijd uiteindelijk niet meer. Eventueel kunnen in het voorjaar de oren preventief ingesmeerd worden met een zonbeschermingscreme.

Reacties (22)Add Comment
 1 2 3 > 
lente oren
geschreven door sabine , 11-02-2017
Min man heeft al 7 jaar op rij last van dit fenomeen op de oor...Gevolgen,opgezette klieren,koorts,blaren op de oor,zwarte vlekjes,,grieptoestanden...En dan een flink opgezette en vergrote oor.Je kan een week niet onder de mensen komen.Ziet gewoon niet uit!..
Allergie spuit, pillen ,zalf , al van alles geprobeerd...Hij krijgt het het ganse jaar door..Zelf nu met vriesweer , sneeuw,herfst, geen straaltje zon te bespeuren...Betwijfel dus of het een soort zonneallergie is..en ook vreemd dat het zogenaamd enkel bij kids voorkomt;lees toch ook volwassen verhalen hier..Iemand tips of een goede arts die dit kan behandelen...Welkom!
lente oren
geschreven door Clautje , 21-04-2015
Mijn 12 jarige zoon heeft het voor het 2e jaar op rij.
Mijn 8 jarige kreeg het ook en ik herkende het van vorig jaar van zijn broer.Bij mijn oudste zijn de blaasjes kapot en is het een lelijke wond.ik heb vorig jaar zalf gehad van de dokter en smeer deze erop.Het doet wel pijn bij mijn kinderen.2x per dag smeer ik er de zalf op.Bij mijn jongste is het nu bijna weg.
Lente-oren
geschreven door Riet , 14-05-2013
Dankzij internet vond onze dochter uit, dat het lente-oren zijn, die onze kleinzoon sinds korte tijd heeft.
Het lijkt al over te gaan en zij behandelt het met mentholpoeder. Mentholcrème kan ook, vernam ik.
Onze kleinzoon is er vlot bij, hij is pas 2 jaar en 1 maand!
lente oren NIET besmettelijk!!
geschreven door Syl , 18-04-2013
Mijn zoontje heeft dit nu al voor het 3e jaar op rij !
Lente oren worden veroorzaakt door de eerste felle zonnestralen , je kunt preventief een speciale zonnecreme voor zonneallergie smeren en zorgen dat de oren bedekt worden door een hoed.
Maar vaak kun je het niet voorkomen. Mijn zoontje vindt het fijn als hij zijn oren wat kan koelen mbv een coolpad uit de koelkast.
Verder is het gewoon afwachten tot het weer weg is en als het te erg wordt naar de huisarts gaan voor een creme (hormoonzalf).
MAAR HET IS EEN SOORT VAN ZONNEALLERGIE EN DUS ABSOLUUT NIET BESMETTELIJK!!!
Het komt het meest voor bij jongentjes met tussen de 4 en 10 jaar , meestal hebben zij iets afstaande oortjes .
Als de lente oren actief zijn , staan de oren vaak nog iets meer van het hoofd.
Lente oren
geschreven door NiCa , 21-04-2012
Ik heb nog nooit van Lente oren gehoord!!!
Een maand geleden toen het zulk mooi weer was kreeg onze zoon van 4 jaar ineens last van "witte/doorzichtige blaasjes op zijn oorschelpen,we dachten aan zonneallegie.
Maar het lijkt nu dus erger te worden sinds gisteravond had hij er erge jeuk aan en zijn oortjes zijn idd erg en vaak rood!
Dus ik dacht zal nog maar eens weer googlen en wat zie ik tot mijn stomme verbazing dat het lente oren zijn smilies/shocked.gif Volgens mij doen ze niet echt pijn.
Beterschap voor alle kinderen die er ook last van hebben en er flink last van hebben!

Groetjes
lente oren Juvenile spring eruption
geschreven door Caroline , 23-07-2010
Hai, Ik ben een vrouw van 48 en kreeg een paar dagen geleden vreselijke jeuk aan de schelp randen van mijn oren....het is vandaag 23 juli 2010...
Lente oren!!! Ik kan wel zeggen dat ik vreselijk veel jeuk en pijn heb en alsof ze in brand staan, ze zijn knalrood...ik wordt gek van de pijn/jeuk.
Het zijn blaasjes en ik blijf maar krabben...mijn oren zijn ook iets gezwollen maar dat komt natuurlijk door het krabben...Het enige dat helpt is koelen en dat doe ik dan ook maar ....en hopen dat het zo over is...
lenteoren
geschreven door Linda , 18-05-2010
Hoi, weet iemand van jullie misschien of het besmettelijk kan zijn? Mijn zoon is 7 en heeft het ook, maar het "toeval" wil dat er in zijn klas nog 4 andere jongens zijn die het hebben.
37 jaar en dus al 30 jaar lang terugkomen..................
geschreven door erik , 17-05-2010
Hmmmmmm, lente oren , hoor ik nu voor het eerst.
Ik heb dit dis al 30 jaar lang zo heb ik jaren niets en dan weer wel. in de laatste 5 jaar 3 keer gehad inclusief deze week.

Ik heb geleerd om er geen zalf of iets dergelijks op te smeren, het leed is al geschiedt, de blaasjes zijn besmettelijk en moeten zo snel mogelijk drogen ! Geen water niet sporten niet stoeien houdt het oor zo koel mogelijk, het voelt al alsof het 100 graden is, d klieren gaan opzetten slikken kan pijn doen, vandaar rustig houden.

Ik ben altijd druk geweest als kind en bij kreeg het geen kans om rustig te genezen dus mijn oor werd als een tomaat die zo zeer deed. Na de eerste jeuk moet je al oppassen en afblijven van het oor, of heel zachtjes ontsmetten met sterilon, dit werkt het beste op lange termijn. Na een week ( als je ervan afblijft, of af kan blijven ivm de jeuk) kan het minder worden en drogen de blaasjes op.

Vroeger kreeg ik rozenglycerine en verband op mijn oor (lekker voor lul gelopen) dat broeide en maakte alles zacht en kwetsbaar voor kapotgaan van blazen. Soms liep ik 3-4 weken met de ellende.

Dus afblijven en aan je andere oor krabben, als je wel heb gekrabt sterilon gebruiken !! Veel sterkte dit is effe uitzieken.
Echte lente-oren dus.....
geschreven door Alice , 15-05-2010
Tot vandaag dacht ik dat mijn nu 10-jarige zoon last had van allergie. Vanmiddag kwam hij thuis, de blaren stonden op zijn oorschelp, vol met vocht, en het deed heel erg veel pijn. Bij de drogist heb ik van biodermal een zonne-uitslag emulsie gehaald, dat vond hij prettig, ook al was het aanbrengen erg pijnlijk.
Nu gegoogled en tot mijn stomme verbazing zijn het dus lente-oren. Zijn oren staan nu ze zo "onstoken"zijn, ook ver van zijn hoofd, het lijkt net alsof hij mega-flaporen heeft en ze zijn vurig rood.

Ben blij dat ik nu weet wat het is en dat het ook overgaat...

Alice
lente-oren
geschreven door petra , 28-04-2010
Iedereen dacht dat het zonne-allergie was tot ik deze foto's zag en lees dat alles klopt bij mijn zoontje van 4.
Ik smeerde daarom zijn oren 5 keer per dag in met zonnebrand creme.!!
Op school hadden ze dit ook nog nooit zo gezien, ze dachten dat het een allergie was maar ze vonden het wel raar dat het dan alleen op zijn oorschelpen zit.
Maar is er ook iets aan de jeuk te doen??
Daar heeft hij wel last van, erg vervelend voor hem.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter