©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Hoofdroos

PDF Afdrukken E-mail
Er is meestal sprake van lichte schilfering  met witte schilfertjes over de gehele hoofdhuid die makkelijk loslaten, en vaak op de schouders dan zichtbaar zijn.

 

 

Wat is roos?
Bij roos (syn.: hoofdroos, pityriasis capitis) is er sprake van een toegenomen schilfering op het behaarde hoofd. Het wordt soms gezien als een lichte variant van seborrhoïsch eczeem. Dat wordt daarnaast dan ook vaak in het gelaat gezien. Veel
mensen hebben last van roos. Normaal schilfert de huid af in heel kleine schilfers die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.  Bij roos klonteren deze samen tot grotere schilfers, die later loslaten, en dan wel goed te zien zijn, vooral op de schouders bij donkere kleding. Hoofdroos kan gepaard gaan met jeuk. 

Video over roos (Dandruff) (Youtube; USA)

Wat is de oorzaak?
Het wordt  veroorzaakt door een ophoping van gistcellen op de huid. Deze gist, Pityrosporon Ovale, komt normaal op de huid voor. Bij mensen met roos is er een overgroei van deze gist. Bij mensen met roos tot wel bijna 1 miljoen gistcellen per vierkante centimeter hoofdhuid. De hoofdhuid probeert zich van de gist te ontdoen door een milde afweerreactie, waardoor jeuk en schilfering ontstaat.  
Roos komt veel voor en mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen.

Wat is de behandeling?
Als de gebruikelijke antiroosshampoos  of teershampoo onvoldoende verbetering geven, dan kan behandeld worden met ketoconazolshampoo. Deze moet gedurende 2 maanden 2 x per week na het haren wassen op de hoofdhuid worden ingemasseerd. Paar minutren in laten terekken en dan uitspoelen. Tussendoor de haren niet opnieuw wassen. 
Met anti-roos shampoos of teershampoo is het  probleem daarna onder wel controle te houden.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Hoofdroos"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


.

Reacties (2)Add Comment
TIp om aangekoekte hoofdroos te verwijderen
geschreven door gerard , 21-08-2012
Het hebben van roos is vervelend, maar het kan ook dermate veel voorkomen dat het met talg en andere vuiligheid gaat aankoeken aan de huid. Het valt zeer lastig te verwijderen omdat het aan de huid en haren vast zit. Om te voorkomen dat de conditie aanvullend verslechter door een infectie is het noodzaak om de aankoeking te verwijderen. Hoe doe je dat? Maak gebruik van afwasmiddel.
Let wel dat je na het wassen de haren opnieuw uitwast met gewone zeep en eventueel nabehandeld met iets olie om de haren niet uit te laten drogen.
Roos
geschreven door B. , 15-02-2010
Vergeet niet uw haar in te vetten met wat olie, dat verzacht de droogheid.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter