©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Hidradenitis suppurativa

PDF Afdrukken E-mail
Er zijn steeds weer terugkerende ontstekingen in oksels, vaak ook liezen. Er ontstaat pusvorming. Als de pus eruit is genzezen de plekken wel, maar er ontstaat vaak weer een nieuwe ontsteking. In het aangedane gebied zijn vaak mee-eters te zien (net als bij acne). In latere fasen ontstaan vaak fistels.

 

Wat is hidradenitis suppurativa?
Hidradenitis suppurativa (ook wel acne inversa genoemd) is een op acne (puistjes) lijkende ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. De aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen.
Hidradenitis suppurativa is voor de mensen die eraan lijden een onaangename aandoening, niet alleen door de pijn die de ontstekingen veroorzaken, maar ook omdat het er ontsierend uitziet en onaangenaam kan ruiken.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?
Hidradenitis suppurativa is in eerste instantie een ontsteking van de haarzakjes door afsluiting van de uitgang van de haarzakjes. De talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen ook ontstoken raken. De precieze oorzaak van het ontstekingsproces is niet bekend.
Er zijn verschillende factoren die bij het ontstaan en verergeren van de aandoening mogelijk een rol spelen.
Bij hidradenitis suppurativa bestaat er een duidelijk verband met het roken van sigaretten.
De indruk bestaat dat veel vrouwelijke patiënten met hidradenitis suppurativa overgewicht hebben.
Er zijn aanwijzingen dat mannelijke geslachtshormonen bij het ontstaan van de ontstekingen van belang zijn, maar hoe dat precies in zijn werk gaat is onbekend. Het is in ieder geval niet zo dat vrouwen met hidradenitis suppurativa teveel mannelijke geslachtshormonen hebben.
Uit de ontstekingen en wonden kunnen vaak bacteriën worden gekweekt, maar of deze de aandoening veroorzaken is onbekend.
Het lijkt erop dat erfelijke factoren ook een bijdrage leveren aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa.

Wat zijn de verschijnselen?
hidradenitis1 - geplaatst.jpg hidradenitis2 - geplaatst.jpg Hidradenitis suppurativa wordt gekenmerkt door pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. Ook de plooi onder of tussen de borsten, de venusheuvel, de balzak (scrotum), de schaamlippen, het gebied rond de anus en de billen kunnen meedoen. De ontsteking lijkt in het begin op een kleine steenpuist. Later wordt deze groter en dieper en kan zelfs openbarsten, waarbij grote hoeveelheden talg en pus (etter) vrijkomen. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven. Op de langere termijn kunnen er gangen in de huid ontstaan, die sinussen worden genoemd. Ook komen grote comedonen (mee-eters) voor en kunnen cysten (holtes in de huid) ontstaan. De pussende afscheiding uit cysten, ontstekingen en sinussen kan een onaangename geur veroorzaken.

 

Meer foto's hidradenitis, klik hier

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In het algemeen kunnen de huisarts en de dermatoloog op grond van de klachten en de verschijnselen de diagnose direct al stellen. Een enkele keer zal onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel worden weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten.

Wat is de behandeling?
Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte vaak terugkomen. Een combinatie of een opvolging van behandelingen en behandelmethodes is in veel gevallen de beste aanpak.

 

Plaatselijke behandeling
Goede hygiëne wordt aanbevolen. Bijvoorbeeld het gebruik van jodiumzeep onder de douche (3 minuten laten intrekken en dan pas afspoelen). Het effect hiervan is weliswaar gering, maar bij onvoldoende hygiëne kan de aandoening wel verergeren.

 

Resorcinol in lanettecrème kan worden toegepast bij de uitwendige behandeling van hidradenitis suppurativa. Het doel van deze behandeling is enerzijds het ontstaan van nieuwe ontstekingen te voorkomen en anderzijds bestaande ontstekingen te laten schrompelen of doorbreken.

Uitwendige behandeling met een antibioticum in een lotion wordt soms ook gedaan, maar dit helpt in het algemeen onvoldoende wanneer dit als enige behandeling gebruikt wordt.

 

Antibiotica
De meeste patiënten met hidradenitis suppurativa zullen met antibiotica worden behandeld in de vorm van tabletten of capsules. Daarbij gaat het meestal om een van de volgende antibiotica: tetracycline, doxycycline, minocycline of een combinatie van rifampicine en clindamycine. Om een redelijk tot goed resultaat te bereiken moet de behandeling 2 tot 4 maanden worden voortgezet. Na verloop van tijd zal het effect meestal minder worden. Dan kan eventueel overgeschakeld worden op een ander antibioticum.

 

Chirurgische behandeling
Chirurgische behandeling is een belangrijk onderdeel van de therapie. In zeer pijnlijke ontstekingen die pus bevatten (een abces) kan een snee gemaakt worden, zodat de etter eruit komt. Dat zal echter alleen het acute probleem van de spanning op de huid en de pijn oplossen. Bij chirurgische ingrepen die bedoeld zijn om de ziekte te genezen, moet er vaak veel weefsel worden weggesneden, zowel in de diepte als in de breedte. Sommige wonden kunnen daarna gehecht worden, maar vaak moet een huidtransplantaat worden aangebracht. Dat is dus een flinke ingreep (veelal onder narcose), waarbij ook op littekens gerekend moet worden. Zelfs na goed uitgevoerd chirurgisch ingrijpen kan de aandoening weer terugkomen, veelal buiten het operatiegebied.

Een andere manier van chirurgie is ‘deroofing’ (letterlijk vertaald: het dak eraf halen). Daarbij wordt de huid boven de cysten en de gangen in de huid (sinussen) onder plaatselijke verdoving ‘weggebrand’ met elektrische apparatuur. Omdat de gangen zijn bekleed met opperhuid, treedt meestal een snelle genezing op met weinig littekenvorming.

Laserbehandeling
De laser (CO2 laser) wordt bij de behandeling van hidradenitis suppurativa gebruikt om ontstoken weefsel weg te halen, het wordt als het ware verdampt. Net als bij chirurgie is dit een flinke ingreep die meestal onder plaatselijke verdoving en soms onder algehele narcose moet worden uitgevoerd. Soms is eenmalige behandeling voldoende, maar vaak moet de lasertherapie een of enkele malen worden herhaald. Na de behandeling duurt het minstens 4 weken voordat de huid weer genezen is. Ook hierbij moet met littekenvorming rekening worden gehouden.

 

Overige medicijnen
Vrouwen worden vaak behandeld met ‘anti-mannelijke geslachtshormonen’ in de vorm van een anticonceptiepil die het geneesmiddel cyproteronacetaat bevat. Zo nodig kan aanvullend nog een extra tablet met alleen cyproteronacetaat worden voorgeschreven. Bij een aantal patiënten kan dit effectief zijn.

Bij een plotselinge, zeer ernstige verergering met zeer pijnlijke ontstekingen, kunnen kortdurend prednisolon tabletten voorgeschreven worden, meestal dan gelijktijdig met antibiotica. Dit middel kan ook in grote ontstekingen ingespoten worden.

Verder is er in enkele gevallen goede ervaring opgedaan met het geneesmiddel dapson, dat ontstekingen remt. Hierbij moet het bloed wel regelmatig gecontroleerd worden om eventuele bijwerkingen tijdig te ontdekken.

Tenslotte, voor ernstige gevallen waar andere therapieën onvoldoende helpen, kan er ook behandeld worden met TNF-alfa remmers. Deze behandeling is wel aan strikte voorwaarden gebonden.

Wat kunt u zelf nog doen?
Goede hygiëne is belangrijk. Vermijd strakke kleding en ondergoed. Het is aan te bevelen om te stoppen met roken: mogelijk ontstaan er daardoor minder nieuwe ontstekingen. Bij overgewicht kan afvallen een gunstig effect hebben.

Wat zijn de vooruitzichten?
De vooruitzichten op lange termijn zijn helaas niet zo goed. Meestal kunnen de klachten wel verminderen, maar de aandoening is niet helemaal te genezen.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995                                        
                                                                         Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg                 
  
  
Deze folder is een uitgave van de
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie
© 2002 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 28-11-2010


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

Patientenvereniging

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Hidradenitis suppurativa"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (50)Add Comment
 1 2 3 4 5 > 
Ontstekingen in lies? Een simpel middeltje!
geschreven door marjo , 16-01-2017
hallo allen,
in de jaren zeventig/tachtig had ik wel eens een lastige ontstekinkjes in mijn liesplooi. In die tijd hielpen de bekende middeltjes mij nauwelijks. Wat wel geweldig hielp, was dagelijks een paar keer de plekjes insmeren met een doorgesneden teentje knoflook: Een beetje vers 'uitgeperst' knoflooks-sap bleek de enige echte, snelle remedie te zijn. De ontsteking genas dan echt heel snel: Kwestie van twee, drie dagen. En het werkte ook preventief ! Als ik begon met knoflook smeren zodra ik iets aan voelde komen, kwam de ontsteking niet eens tot ontwikkeling.
Intussen natuurlijk helemaal never nooit nylon-(of een andere kunststof) bevattend ondergoed dragen, en je huidplooien zweetvrij houden !
Behandeling
geschreven door Dirk , 05-11-2016
Ook ik heb lang geleden ervaringen met bulten in oksels, die steeds terug kwamen.
Na diverse malen dat huisarts deze open maakte en pus verwijderde, stuurde hij mij naar dermatoloog.
Deze kwam met "bestralings-therapie"; enkele malen toegepast en daarna nooit meer last gehad.
HS oksels en liezen
geschreven door Conny , 01-11-2016
Tijdens de overgang begonnen mijn oksels te ontsteken. Scheren/niet scheren, dat maakte niks uit. Deo maakte het erger (eigenlijk logisch; deo verstopt de boel).
Na een jaar begonnen ook mijn liezen te ontsteken en soms mijn billen. Grote pijnlijke rode bulten die later openbarste en waarna littekens ontstonden.
Na 3 jaar van alles geprobeerd te hebben, heb ik het nu behoorlijk onder controle.
Het is niet weg, maar ik kan er mee leven nu. Het wordt steeds minder en de bulten zijn aanzienlijk kleiner en veel minder pijnlijk.

's Morgens en 's avonds was ik mijn oksels en liezen met water en desinfecterende zeep en dep ze hierna met appelazijn. Ik gebruik geen deo meer. In de middag was alles met zo'n flesje desinfecterende handzeep (wassen zonder water).
Twee keer per week was ik alles onder de douche met een middel tegen juigdpuistjes en doe er dan ook de zalf van op.
Mijn kleding spoel ik na met azijn (ipv vroeger met wasverzachter).
En ais ik veel zweet gebruik ik pfb vanish (maakt de huid iets dunner).

Dit alles werkt bij mij prima.
Misschien hebben jullie hier ook iets aan.


fistel
geschreven door maria , 18-04-2016
goedemorge channiej24 ik wil graag meer weten over de wortel te laten verwijderen hopelijk hoo rik snel wat van je en nog vraag voor diegene die menthol zalf gebruikt waar kan ik die halen mvg
Hidradenitis
geschreven door Marion Landman , 05-04-2016
Goed ik kwam dus vandaag pas achter de naam van mijn ziekte men (doktoren) zei altijd jeugdpuistjes op de verkeerde plek. Ik zelf denk dat ik het krijg door ontharen ook als ik het alleen maar kort houdt. Ik heb het alleen in mijn schaamstreek buitenste schaamlippen/lies maar heb zelfs een tijd gehad dat ze zelfs op mijn clitoris zaten.
Een keer ben ik 9 maanden onafgebroken bezig geweest met nat maandverband en van alles en nog wat.
Ik ben niet geopereerd maar heb wel ontdekt dat als ik nou maar gelijk als ik iets voel smeer met fucidin of bactroban krijg ik het meestal weg voor het uit de hand loopt.
Helaas kunnen deze ook resistentie veroorzaken. Maar anders weet ik het ook niet.
opereren
geschreven door peetie , 18-09-2015
Hallo medehssers,

Ook even mijn ervaring..
ik heb nubzo n 10jaar hs en deed er eerder weinig aan...
daarna veel pillen en deroofing gehad dit hielp weinig en erg kort.
2 jaar geleden eerste operatie gehad waarbij er een flink stuk is weggehaald
nu ga ik bij elk bultje dat ik op voel komen een afspraak maken bij chirurgie om hem er

gelijk weg te halen en het is een hele verademing plus dat het scheren scheelt

Ook wordt de wond dan niet zo heel groot en is het herstel sneller... nadeel ja vol littekens, maar dat heb ik liever dan steeds mer pijn.

succes allen
pijn in gewrichten en chirurgische ingreep bij hidradenitis
geschreven door Bibi , 17-08-2015
Hallo lotgenoten en geïnteresseerden, Ik loop nu al jaren met pijnlijke plekken in mijn liezen, en naast mijn schaamlippen waarbij er voor een bult zit en halverwege mijn lies een gaatje ( tunnel) waar alle troep uit loopt te lekken. Ik heb gemerkt als ik antibiotica slik, alles erger wordt en ook mijn gewrichtsklachten ernstig toenemen. Eigenlijk heb ik heel veel pijn in al mijn gewrichten vlak voor dat er weer een ontsteking barst.. of een gang maakt. Als dan de druk er af is... lijkt de pijn in mijn gewrichten ook af te nemen. Ik heb in elk geval nu een aantal malen een chirurgische ingreep gehad, 1 x algehele narcose en meerdere malen onder plaatselijke verdoving.. en er is al heel wat ontstoken weefsel ( stukken klier) uit mijn lies gehaald. Daarna als de wond netjes geneest blijft het soms maanden tot nu eigenlijk al een anderhalf jaar weg. Ik wil geen hormonen en andere troep slikken omdat de bijwerkingen alles erger maken dan de klachten die ik van de hydradenitis heb. Als ik merk dat ik weer een enorme bult heb zitten dan bel ik de chirurg en dan haalt hij het weg.. Hoe is jullie ervaring? herkennen jullie de gewrichtsklachten? de endocrinoloog die ik hiervoor bezocht heb keek of die water zag branden... had ik niet veel aan en vond geen steun/ gehoor. Dus voor de vervolgbehandelingen ga ik gewoon weer naar mijn vertrouwde chirurg. Allemaal veel succes
Laser behandeling ontharen
geschreven door Desirée , 12-08-2015
Beste Allemaal,

Weet iemand of het permanent weg laten laseren van haren in de probleemgebieden kan bijdragen aan vermindering van de problemen?

Groetjes,

Desirée
Verdere ontsteking voorkomen
geschreven door Peter , 27-05-2015
Beste allemaal,

Sinds mij 16de heb ik af en toe één of meerdere ontstekingen onder mijn oksel. Ik vermoed dat het ontstaan is, of in ieder geval sneller ontstaan is omdat ik odorex gebruikt heb tegen het overmatige zweten. Zo nu en dan had ik een of meerdere ontstekingen onder mijn oksel(s). Hiervoor ben ik toen naar de huisarts geweest en die had mij hibiscrub voorgeschreven. Dit zorgde er enigszins voor dat de ontstekingen beperkt bleven. Maar het bleef een terug kerend probleem. Ja zoals beschreven had ik overgewicht en naar mate de ontstekingen minder werden, werd ik ook slordiger met het 2x per dag hibiscrubben en goed verzorgen. Daarnaast scheerde ik mijn okselharen ook netjes met een trimmer. Ik had op het moment van deze problemen ook zeker 10 tot 15kg overgewicht.

Vervolgens ben naar Australië gegaan om te gaan backpackgen. Hier ben ik zeker in de eerste 4 maanden 10-15kg afgevallen en heb ik dus mijn eetpatroon veranderd. De huidverzorging heb ik vervolgens als ‘’normaal’’ gedaan(1 a 2x per dag douchen, daarbij normaal de oksels wassen met zeep). Vervolgens ben ik langzaam overgestapt naar stickdeo i.p.v. spuitdeo(hiervoor was ik al afgestapt van alcoholische deo). Vervolgens verdwenen de bulten en bleven de (kleine)littekens achter. Nu ruim 1.5 jaar later heb ik weer voor het eerst serieus last van een ontsteking onder mijn oksel. Ik gebruik inmiddels ook weer een vrouwelijke spuitdeo, aangezien het goed ging en je het min of meer vergeet dat je ooit problemen hebt gehad.

Ik vermoed dat dit te maken heeft met de volgende factoren:
-Klimaat omgeving, wij in Nederland leven in een vochtiger klimaat, warme tempraturen zijn vaak snel ‘’klam’’ en veroorzaakt zweten.
-Soort Deodorant, stickdeo blijkt voor mij beter te werken. Spuitdeo is in mijn optiek veel agressiever.(gebruik een non-alcoholische met zo min mogelijk toevoegingen van geur stoffen).
-Voedingspatroon, in producten die wij eten zitten veel meer suikers en andere smaakstoffen. Dit omdat je lichaam natuurlijk ook afvalstoffen afvoert via je poriën en zo misschien verstopping veroorzaakt.
-Erfelijk bepaald, helaas heeft een van mijn ouders hier ook last van in een milde vorm. Dus het lijkt ook erfelijk bepaald te zijn.

Dingen die ik zal aanraden:
-2x per dag wassen met hibiscrub(verkrijgbaar bij de apotheek, zonder recept te bestellen).
-Oksel normaal blijven wassen voor de hibiscrub
-Terug naar stickdeo (non-alcoholisch).
-Mentho10(verkrijgbaar bij de drogist) smeren bij eerste ontwikkelingen van de ontsteking.
-Okselhaar knippen i.p.v. weg scheren(zodat de haarwortels/zakje minder erg beschadigen)

Ik hoop jullie hiermee te kunnen helpen. To be continued..
hs
geschreven door Famke , 27-07-2014
Hallo lotgenoten,
Ik ben 14 jaar en ik heb al 6 jaar last van deze ziekte..
Eerlijk gezegd word je er best ongelukkig van maar dat kunnen jullie zelf ook wel uitmaken.
Ik heb constant abcessen , mee-eters en geïrriteerde plekken in mijn liezen. Vreselijke pijn.
Verdwijnt de ene abces , komen er weer drie terug.
Mijn liezen zien er vies, onverzorgd uit door de littekens.
Ik heb toen ik 12 jaar (denk ik?) was een operatie gehad op 3 plekken. Drie weken later werd mij verteld dat in België er geen operaties aan abcessen gedaan meer worden omdat het niet werkt , ja, het werkt op de plek zelf. Die speciefieke puist komt nooit meer terug. Maar dat betekent niet dat een milimeter ernaast geen meer kan komen.
Op dit moment ben ik best onzeker, of ja , als iemand erover vraagt zal ik me niet schamen erover . Of als iemand vraagt waarom ik rare plekken in mijn liezen heb zeg ik het ook zonder schaamte , want het is hoe het is.
Alhoewel ik me toch oncomfortabel voel als ik bijvoorbeeld op het strand loop in mijn bikini.
Iedereen had het wel anders gewenst...
Mijn hulpmiddel dat de pijn verminderd : een maandverbandje nat maken , in de diepvries , de volgende dag het bevroren maandverband in je lies op de abces leggen.
Ik doe ook enkele keren trekzalf op de abces als hij er lang blijft zitten.
Ik wens iedereen beterschap en een hopelijke genezen/verbetering met deze ziekte
Groetjes Famke
 1 2 3 4 5 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter