©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Herpes genitalis

PDF Afdrukken E-mail

 

Wat is herpes?
Herpes is een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door het Herpes Simplex Virus (HSV). Dit is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. In Nederland is 50-70% van de bevolking drager van het HSV.
Van het Herpes Simplex Virus bestaan twee typen:
  • type 1, meestal verantwoordelijk voor herpesinfecties van gezicht en lippen.
  • type 2, meestal de oorzaak van herpesinfecties rond de geslachtsorganen.

Beide virustypen kunnen in principe elk gebied van huid en aangrenzende slijmvliezen aantasten, zodat bijvoorbeeld ook infecties met HSV type 1 “onder de gordel” voorkomen.

Foto's genitale herpes, klik hier

Hoe ontstaat herpes?

Wanneer het lichaam wordt besmet met HSV spreken we van een primaire (voor het eerst optredende) infectie. Een primaire HSV-infectie wordt meestal niet opgemerkt. De infectie veroorzaakt bij tien procent van de betrokkenen lichte verschijnselen. Bij één procent van de betrokkenen gaat de infectie met meer verschijnselen gepaard. Het virus dringt het lichaam binnen via een slijmvlies of de huid. Het duurt in de regel drie tot negen dagen voordat de verschijnselen zich openbaren. Het virus vermenigvuldigt zich in de geïnfecteerde huid of het geïnfecteerde slijmvlies en verspreidt zich naar de lymfeklieren in de buurt van de infectieplaats. Deze lymfeklieren kunnen daardoor tijdelijk groter en pijnlijk worden. De meeste mensen worden al op jonge leeftijd met het HSV type 1 besmet. Primaire HSV-infecties zijn meestal minder ernstig bij kinderen dan bij volwassenen. De ernst ervan neemt toe met het ouder worden.
De meest voorkomende primaire HSV-infectie is een ontsteking van tandvlees, tong, wangslijmvlies en lippen. Soms verspreidt de infectie zich ook via het bloed naar de rest van het lichaam, wat gepaard gaat met algemene ziekteverschijnselen zoals koorts. Dit laatste komt vooral voor bij patiënten met een verminderde afweer.

Het bijzondere van een HSV-infectie is dat het virus levenslang in een “slapende” vorm in het lichaam aanwezig blijft. In een vroeg stadium van de primaire infectie dringt het virus binnen in de plaatselijke zenuwuiteinden en verplaatst zich via de zenuwbanen naar de bijbehorende zenuwknoop. Door verschillende omstandigheden, waaronder koorts, zonlicht, menstruatie of stress kan het virus opnieuw actief worden en zich vanuit de zenuwknoop naar het oorspronkelijk besmette gebied van de huid of het slijmvlies verplaatsen. Hier kan dan opnieuw een ontsteking optreden.

Hoe vindt besmetting plaats?
Het virus heeft buiten het menselijke lichaam slechts een korte levensduur. Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct contact met een drager van het virus. Besmetting is mogelijk via rechtstreeks huid- of slijmvliescontact (zoenen, seksueel contact), maar soms ook via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Ook door aanraking van de herpesuitslag met de vingers kan het virus worden overgebracht. De mogelijkheid bestaat dat daardoor de herpesinfectie naar een andere plaats van het lichaam wordt overgebracht.

Wat zijn de verschijnselen?
Hoewel herpes meestal in het mondgebied of in de schaamstreek optreedt, kan in principe elk huidgebied van het lichaam worden besmet.

Herpes aan de lippen (koortsuitslag, koortslip) 
De meest voorkomende vorm van herhaaldelijk optredende (recidiverende) HSV-infectie is herpes aan de lippen, ook wel koortsuitslag genoemd. In eerste instantie ontstaan kleine blaasjes, die pijnlijk of branderig aanvoelen. Vervolgens drogen de blaasjes in tot korstjes, die na verloop van tijd spontaan afvallen. Het verloop van herpes aan de lippen is vaak zeer mild, maar soms zijn de pijnklachten hevig en ontstaan cosmetisch ontsierende huidafwijkingen. Sommige mensen hebben maandelijks klachten, anderen krijgen slechts enkele malen in hun hele leven last van herpes.

Image 
Herpes aan de geslachtsdelen en de anus
Primaire herpes van de geslachtsdelen en de anus heeft gewoonlijk een ernstig verloop, hoewel het mogelijk is dat een primaire infectie ook hier zonder verschijnselen verloopt.
Meestal wordt de infectie door HSV type 2 veroorzaakt. De pijnklachten kunnen zeer hevig zijn. Tijdens de ontstekingsfase kan de infectie gemakkelijk kan worden overgebracht door seksueel contact. Het herpesvirus kan echter ook worden afgescheiden wanneer de verschijnselen van de infectie nog niet zichtbaar zijn of al zijn verdwenen.
De infectieverschijnselen kunnen regelmatig terugkomen. De regelmatig terugkerende infectieverschijnselen zijn meestal minder heftig dan tijdens de eerste besmetting.

Herpes op andere gebieden van het lichaam
Herpes aan een vinger kan ontstaan door besmetting vanuit een herpesinfectie elders op het lichaam, of door direct contact met een patiënt die een actieve herpes heeft. Deze vorm van herpes wordt vooral opgelopen door artsen, tandartsen, verpleegkundigen en kinderen die duimzuigen. Ook op de billen kan herpes voorkomen.
Intensief huidcontact tijdens sporten, bijvoorbeeld worstelen of rugby, kan soms aanleiding geven tot primaire herpes op ongewone plaatsen van het lichaam.

Herpes bij constitutioneel eczeem
Patiënten met constitutioneel eczeem lopen bij een infectie met HSV kans op uitbreiding van de herpes over grote huidgebieden. Dit hoeft zich niet te beperken tot gebieden waar het eczeem voorkomt. Dit kan een ernstig ziektebeeld zijn.

Herpes van het oog
Bij infectie van het oog met het HSV is behalve het bindvlies meestal ook het hoornvlies betrokken. De symptomen zijn niet specifiek en kunnen bestaan uit een geïrriteerd rood en tranend oog. Daglicht wordt niet goed verdragen en het zicht kan troebel zijn. Meestal is er sprake van een oppervlakkige aantasting van het hoornvlies, die bij oogheelkundig onderzoek te zien is. Soms ontstaat door beschadiging van het hoornvlies een wondje. Bij de genezing kan door de vorming van littekenweefsel een blijvende beschadiging van het hoornvlies ontstaan.

Herpes van de hersenen
Bij patiënten met verminderde afweer en bij pasgeborenen kan een HSV-infectie zich uitbreiden naar de hersenen; dat is een ernstig ziektebeeld dat zonder behandeling tot de dood kan leiden. Bij moeders met een actieve herpes omstreeks de datum van de bevalling moeten daarom voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose van een HSV-infectie van huid en slijmvliezen wordt meestal gesteld op grond van de aanwezige verschijnselen.
Door middel van laboratoriumonderzoek, zoals microscopisch onderzoek, viruskweek en DNA-technieken kan de diagnose worden bevestigd.

Wat is de behandeling?
Infecties met HSV kunnen worden behandeld met geneesmiddelen die de vermeerdering van het virus remmen. Er zijn geen geneesmiddelen beschikbaar die het virus doden. De infectie kan dus regelmatig weer terugkomen na de behandeling.
Normaal gesproken behoeven HSV-infecties in principe geen behandeling. De ziekteverschijnselen verdwijnen immers weer vanzelf. Wanneer behandeling van een HSV-infectie nodig is kan een antiviraal middel worden voorgeschreven. Voor herpes aan de lippen kan een antivirale crème worden gebruikt.
Wanneer er sprake is van vaak terugkerende herpes, dan kan bij mensen met veel klachten een langdurige onderhoudsbehandeling met antivirale tabletten worden gegeven.

Hoe kan zelfbesmetting worden voorkomen?
Kom nooit met de vingers aan herpes plekken, dus krab ook niet aan de korstjes. Wanneer een crème of zalf wordt uitgestreken over herpes, gebruik dan bij voorkeur een wattenstaafje. Wanneer u cosmetica in het gelaat aanbrengt of verwijdert, vermijd dan elk contact met de herpes. Gebruik geen lipstick zolang er herpes op de lippen aanwezig is. Vermijd bij wassen elk contact tussen herpes en washandje of handdoek. Was na contact met herpes onmiddellijk uw handen.

Hoe kan besmetting naar anderen worden voorkomen?
Wanneer u koortsuitslag aan de lippen heeft, houd dan toiletartikelen, eet- en drinkgerei strikt voor privé-gebruik. Zorg ervoor dat niemand anders ze gebruikt en was ze direct na gebruik goed af. Vermijd rechtstreeks contact met de lippen van anderen; vermijd bijvoorbeeld zoenen of het knuffelen van baby’s. In het geval van herpes rond de geslachtsdelen moet worden afgezien van seksueel contact, totdat alle afwijkingen geheel zijn genezen. Na volledige genezing is de besmettelijkheid echter niet verdwenen.
Voorkomen is beter dan genezen. Herpes aan de geslachtsdelen is meestal geen ernstige, maar wel een vervelende geslachtsziekte. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting.

Hoe kan herpes bij pasgeborenen worden voorkomen?
Het is van belang dat een zwangere vrouw aan haar verloskundige of arts meldt of zij of haar partner herpes aan de geslachtsdelen heeft gehad. Als een zwangere vrouw bekend is met herhaalde herpesinfecties van de geslachtsdelen, kan de bevalling op normale wijze plaatsvinden. Als een primaire herpes optreedt tijdens de laatste zes weken van de zwangerschap, zal een keizersnede worden aanbevolen.
Na de geboorte moet men er op letten dat mensen met een actieve HSV-infectie van de lippen niet in de buurt komen van een pasgeborene (en vooral niet zoenen).

Wat zijn de vooruitzichten?
Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, draagt het virus levenslang bij zich. De meeste mensen hebben daar in het geheel geen last van. Bij sommigen wordt het virus af en toe actief, waardoor de klachten terugkomen. Bij een zeer kleine groep gebeurt dat zo vaak en zo hevig dat men daar echt last van heeft. Op den duur nemen de aanvallen echter ook bij die mensen in ernst en aantal af.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995 begin_of_the_skype_highlighting              030 28 23 995      end_of_the_skype_highlighting
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 31-1-2006


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Herpes genitalis"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (29)Add Comment
 1 2 3 > 
herpes
geschreven door MAGDA , 17-07-2016
drie weken geleden zag ik bij mijn vriend een rode plek in haar lies op 2juli zag ik dat in haar rug veel rode plekken onder arm ik vroeg hem wat zijn ze hij weet het niet en later zag ik dat hij dat ook achter de benen hebt en de hele anus zit onder de rode plekken en hij stinkt ook kunt iemand mij vertellen of het herpes is of niet we zijn nu een jaa met elkaar
Je kuint er wel wat aan doen
geschreven door Marco , 02-04-2016
Je kunt er tegenwoordig gelukkig genoeg aan doen om het te verminderen of bijna nooit meer te krijgen. Bijv. geen of weinig alcohol en drugs, zorg voor een sterke weerstand, dus gezond eten en goed slapen. eet bijv. avocado, vis en weinig suiker. Neem een voedingssuplement met L-lysine, vitamine C, en olijfblad extract. hierdoor kan bij vele het herpes tot 80% minder worden (na eigen ervaring
Kan herpes tijdens eenzelfde uitbraak zich uitbreiden naar een andere plek?
geschreven door Danielle , 24-02-2015
Hallo mensen en dermatologen,
Ik ben 2 jaar geleden besmet geraakt met het type 1 virus op mijn schaamlippen door mijn vaste partner. Die had regelmatig last van koortslip, maar natuurlijk nooit een moment bij stil gestaan dat dit overdraagbaar was op de genitaliën. Echt stom natuurlijk!
In de tussentijd 1 of 2 keer een klein uitbraakje gehad met wat kleine rode puntjes, maar vorige week heb ik met 39 gr. koorts op bed gelegen en 2 dagen later brak het herpesvirus weer uit, dit was afgelopen donderdag.. Dit keer minder pijn en jeuk maar wel meer omvang. Het zat ter hoogte van de rechter grote schaamlip en net toen de symptomen leken te verminderen (vandaag dus) lijkt het wel of nu de linkerkant uitbreekt.
Dat is nu tevens ook mijn vraag aan jullie, is het mogelijk dat een uitbraak zich kan uitbreiden of hetzelfde lichaamsdeel nog een keer besmet tijdens een uitbraak?
Ik ben denk ik wel hygienisch met wassen. Ik was het heel voorzichtig met lactacyd met mijn handen en was mijn handen daarna meteen. Tijdens het afdrogen gebruik ik voor mijn vagina een apart handdoekje om het droog te deppen. Dat handdoekje was ik vervolgens met wat chloor in het water. Meer kan ik niet doen denk ik. Alvast bedankt voor het lezen.

Groetjes Danielle
hoe heet dat druppel
geschreven door zen , 20-12-2012
Hallo, paar jaar terug groeiden soort moedervlekken rond mijn geslachtsdeel (man), eerst eentje daarna meer, van groot tot klein, de grootste leek ontstoken. ik ben naar de huisarts geweest en hij vertelde mij dat ik besmet ben met hepatitis B!! ik kreeg een recept voor een soort vloeibaar druppel (geen crème ) welk ik d.m.v. bijgevoegde staafjes op de moedervlekken moest aanbrengen waardoor de moedervlekken langzaam verdwenen. Na paar jaar constateer ik de opkomst weer en ben opzoek naar dat druppel. helaas weet ik niet meer hoe het heet!! weet iemand hoe het heet? en heb ik perse een recept nodig? want ik hoef hiervoor niet naar de huisarts.... alvast bedankt voor de hulp
Genitale herpes
geschreven door Gerard , 05-07-2012
Genitale herpes kan worden veroorzaakt door onbeschermde seks echter het kan ook worden overgedragen door orale seks. Indien de partner een koortslip heeft bestaat er de kans om daardoor genitale herpes op te lopen. Het simplex I virus dat in 75% van de gevallen een koortslip veroorzaakt, veroorzaakt in 25% van de gevallen genitale herpes. Het simplex II virus dat in 25% van de gevallen een koortslip veroorzaakt, veroorzaakt in 75% van de gevallen genitale herpes. Het virus kan dus via orale en genitale seks worden visa versa worden overgebracht. Lees ook meer over de besmettingskansen van genitale herpes:
Wat zijn de symptomen van genitale herpes?http://mens-en-gezondheid.info...erpes.html
Haat dragen of niet???
geschreven door Marlies , 27-02-2012
Hallo,

Ik ben een jaar geleden besmet door mijn man, die seksueel mishandeld was en mij dat niet verteld had... Affijn na een week lag ik 3 weken ziek zwak en misselijk in bed met verschrikkelijke pijn en jeuk. Nu weer een aanval en het is en blijft toch erg grimmig. Je voelt je echt ziek en pijn in de benen. 's Nachts wakker van de jeuk. Een en al ellende. Zeker omdat ik nog steeds niet echt met mijn gevoelens bij hem terecht kan. Hij heeft het "vergeten", maar nog lang niet verwerkt. En tot die tijd zal het voor mij ook nooit goed komen. Maarja, je houdt wel van elkaar. Hopelijk kunnen we het ooit eens achter ons laten... Tijd zal het leren.

Iedereen veel sterkte...

X, Marlies. smilies/sad.gif
witte vlekjes en puntjes op me vagina, zeer pijnlijk
geschreven door anoniemmm , 04-01-2012
hallo
ik heb sinds 4 dagen witte vlekjes en puntjes op me schaamlippen en om me vagina. ben 3 dagen geleden voor het eerst na de dokter geweest die meteen zei ik zie het al genitale wratten. ik heb er genoegen mee genomen en ben gaan aanstippen.zakte gewoon door de grond zo een pijn. de dag erna weer aanstippen kon vervolgens niet meer lopen, zitten, liggen. wat ik ook doe alles doet pijn. gebeld na de ggd maar daar kon ik niet terecht omdat ze maar tot 12.15 beschikbaar zijn. vervolgens huisarts gebeld maar die had geen dienst. heb uiteindelijk de soalijn gebeld. verteld wat er aan de hand was werd me verteld dat het onwaarschijnlijk was dat ik Genitale wratten had aangezien mijn symtomen. vandaag weer naar de huisarts geweest die me weer vertelde dat het genitiale wratten waren. vertelde haar dat alles pijn deed waarop ik als antwoord kreeg dat het kwam door het aanstippen. heb nu 3 x aangestipt en het doet alleen maar pijner en wordt steeds erger, 3 x per dag 2 paracitamollen slikken wat niet helpt, ongeloofelijk. heb uit wanhoop de ggd gebeld waar ik morgen terecht kan. ik denk namelijk echt dat het herpes is. als ik op internet kijk naar foto's en symptomen kom ik ook steeds op herpes terecht. ben benieuwd wat de uitslag is. hoop dat iemand me kan helpen
...
geschreven door B , 23-10-2011
Ik heb vorig jaar herpes gekregen en dat was voor mij een hel! Ik heb 3 weken in bed gelegen en k heb echt gedacht dat ik nooit meer met een man naar bed zou durven, bang om hem te besmetten....

Nu ben ik natuurlijk over die angst heen gekomen en ben ik bezig met een man, maar we willen niks vast. Het vervelende is alleen dat ik laatst sex heb gehad met hem. Ik heb sinds ik het heb gekregen geen last gehad maar ben nu toch bang, 2 dagen na de sex, dat er een aanval opkomt.....

Ik ben me nu dood aan het piekeren of hij het ook gaat krijgen ja of nee......
We houden heel veel van elkaar maar een relatie zit er gewoon niet in en ik had dus ook nooit gedacht dat ik dit aan hem zou hoeven te vertellen, ik vind het zo genant.
herpes genitalis en zwanger
geschreven door meisje , 09-05-2011
Hallo allemaal,

Helaas heb ik ook bijna 2 jaar geleden mijn eerder uitbraak gehad. Het begon nadat ik een zware antibiotica kuur had gekregen voor 20 dagen. Ik voelde een wondje bij het afvegen van mijn vagina. Na dat ik voor een 2e keer last kreeg ging ik naar de dokter en deze dachten dat het door scheren was en ontstoken haarzakje. Na dat het meer werd ben ik terug gegaan en heeft ze een uitstrijkje van de wondjes gemaakt en daaruit kwam herper genitalis. Mijn wereld storte even compleet in. Ik was 1,5 jaar samen met mijn vriend en dit was mijn 2e sex partner en had soa test en alles laten doen na mijn eerste relatie van een aantal jaar. We hebben ons allebei weer laten testen en in zijn bloed werd niks van het herpes virus gevonden en bij mij wel. Ik heb al aantal jaren een koorts lip dus zien ze zoiezo dat je het virus hebt alleen niet welk type. Het kon dus via mijn ex zijn opgelopen of misschien zelf besmetting. Het is nog steeds een raadsel. Nu heb ik elke maand een uitbraak tijdens of na mijn menstruatie. Ze weten niet waarom ik het zo vaak krijg maar oke ik heb er mee leren leven en neem zelitrex zodra ik het voel en dan komt het niet erg door en is het zo over.
Nu ben ik zwanger en heb ik een uitbraak, ik mag alleen in uiterste noodzaak een lichtere versie nemen aciclovir 5 tabletten per dag en dit 5 dagen lang. Heb het uitgesteld maar nu zijn het meer plekjes en kan ik er niet meer tegen. Ben 9 weken zwanger en ze raden aan de eerste 12 weken geen medicijnen te nemen vanwege het risico op misschien kans op schade voor het kindje maar dat is niet zeker. Hoop dat alles goed komt en het nu gewoon wegblijft een paar maanden.
Nog meer dames die hier ervaring mee hebben?
Groetjes
...
geschreven door Marleen , 13-02-2011
Ik heb vorig jaar mijn eerste uitbraak herpes genitalis gehad.. wat was dat verschrikkelijk! ik voelde me vies,en ook onzeker op de een of andere manier.. momenteel heb ik hier weer last van, sinds een lange tijd en gelukkig is het minder heftig maar alsnog erg vervelend.. de jeuk is verschrikkelijk en vind het gewoon vies..

Sinds de eerste uitbraak heb ik last van een zwakkere huid rondom mijn vagina.. (geen idee of iemand anders hier ook last van heeft???) na de sex last van een soort van scheurtje bij de vagina en hier heb ik nog steeds last van.. momenteel heb ik dus ook weer last van een uitbraak, dus denk ook dat de huid nog zwakker word.. Iemand hier ook last van? heeeeel graag tips?!!

Voor de rest is het zeker vervelend om hier mee te leven, maar er zijn ergere dingen.. gewoon goed letten op je weerstand en gezonder leven scheelt al een hoop.. en alles daar beneden goed in de gaten houdensmilies/wink.gif

Groetjes, Marleen..

 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter