©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Haartong (bruine)

PDF Afdrukken E-mail
Op het achterste gedeelte van de tong is er en fors beslag, gelig, meer naar achter zelfs bruinkleurig. Het bruine beslag heeft vaak een harig aspect.

 


 
Wat is het?
Een bruine haartong (Syn: black hairy tongue) is een bruinverkleuring van vaak het achterste gedeelte van de tong> het is symmetrisch verdeeld.  De kleur kan varieren van gelig, lichtbruin tot donkerbruin/bijna zwart. Het heeft vaak een harig aspect.
Image

Hoe ontstaat het?
Het oppervlak van de tong bestaat uit duizenden papillen. Deze papillen zijn bedekt met slijm als een beschermlaag. Deze slijmlaag wordt normaal voortdurend ververst. Bij een haartong gebeurt dat onvoldoende, waardoor de slijmlaag indroogt en verdikt.  In deze ingedroogde slijmlaag kunnen bacterien ophopen waardoor de kleur steeds donkerder wordt.


Wat is de oorzaak?
De oorzaak is niet helemaal duidleijk. Factoren die een rol spelen zijn vooral roken, maar ook droge mond, slecht gebit en sommige medicijnen zoals antiobiotica.


Wat is de behandeling?
Stoppen met roken. Om de bruinverkleuring weg te krijgen kan behandeld worden met een ureumhoudende oplossing. Deze wordt op de plek aangebracht en enige minuten in laten werken. Daarna de tong schrobben met een tandenborstel De ingedroogde slijmlaag kan zo verwijderd worden. 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Haartong (bruine)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Reacties (2)Add Comment
bruine tong
geschreven door sanne , 25-06-2010
mijn huisarts gaf het advies elke keer een hap yoghurt nemen even in de mond houden voordat je het doorslikt
Harige tong
geschreven door Michel , 14-06-2010
Hallo,
ik heb last van een harige tong (lingua villosa nigra), bij mij is hij gelukkig nooit zwart geworden. Nu vroeg ik mij af of vitamine A zuur (topicaal of systemisch) de afschilfering van mijn tongpapillen zou kunnen bevorderen.
Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kunt geven en desnoods met een andere oplossing kunt komen.

Bij voorbaat ontzettend veel dank.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter