©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Granuloma teleangiectaticum

PDF Afdrukken E-mail
Er is een bolvormig kersenrood tumortje, 0,5 – 1mm, dat makkelijk bloed, er kan een korstje op komen. Kan aan alle lichaamsdelen voorkomen, vooral in gelaat, romp, handen en soms aan de tenen.

 

Wat is granuloma telangiectaticum?
Granuloma telangiectaticum (syn.: pyogeen granuloom; granulom pyogenicum) is een rood snel groeiend tumortje van bloedvaten. Het bloed gemakkelijk, het is goedaardig. Het is opgebouwd vaatrijk granulatieweefsel (wondwwefsel) . Het wordt vaak bij kinderen en jong volwassenen gezien, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Het ontstaat  nadat er een wondje is geweest.

ImageFoto: pyogeen granuloom op de bovenlip

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Het wordt eigenlijk altijd operatief verwijderd onder lokale verdoving met een prikje. Meestal kan worden volstaan met verwijderen via een scherpe lepel (soort afschaven). Er blijft dan een schaafwond over die normaal geneest. Om nieuwe aangroei te voorkomen wordt vaak de bodem nog nabehandeld met electrocoagulatie. Daarmee worden de bloedvaatjes dichtgebrand, zodat uit dezse bloedvaatjkes geen nieuw granukoma pyogenicum kan uitgroeien.
Het verwijderde materiaal wordt voor de zekerheid altijd nog ingestuurd naar de patholoog voor nader onderzoek.

Reacties (3)Add Comment
Granuloma teleangiectaticum
geschreven door p. , 19-02-2013
Mijn zoontje van 1 jaar heeft een kleine granuloma teleangiectaticum op zijn wang. het is 3 weken geleden gaan bloeden en toen gehecht. nu zit er nog een klein bultje. wat is de kans dat dat op natuurlijke wijze hersteld? kan het worden afgebonden met een draadje? is er eventueel een zalfje voor?
Bloedpukkel
geschreven door Loretta , 04-10-2010
heb mijn bloedbultje (die trouwens steeds iets groter leek te worden) afgebonden met een flosdraadje! Er kon zo geen bloed meer in en in 'n mum van tijd werd ie helemaal klein! Toen heb ik m eraf getrokken. wel pijnlijk, maar hij is mooi weg! Hopelijk komt ie niet meer terug!
Granuloma teleangiectaticum verwijderen
geschreven door Marie-José Bruggeman , 16-08-2010
Kan ik een afspraak maken om dit te laten verwijderen?

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter