©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Granuloma annulare

PDF Afdrukken E-mail
Bij granuloma annulare zijn er meestal slechts enkele plekken aan armen en benen, maar het kan heel uitgebreid voorkomen, met vele plekken over het hele lichaam. De plekken zijn roodbruin, meestal 1 tot enkele centimeters groot en hebben een verheven ronde gladde rand. Geen schilfering. Geeft meestal geen klachten.

Wat is granuloma annulare?
Granuloma annulare is een onschuldige huidafwijking, gekenmerkt door huidkleurige bultjes die een ring vormen (annulare betekent ringvormig). De aandoening komt vooral bij jonge mensen op de handen en de voeten voor. De oorzaak is onbekend. Meestal geneest granuloma annulare na enkele maanden tot jaren vanzelf.

Image
rode ringen op typische localisatie: de handrug.

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat granuloma annulare?
De oorzaak van granuloma annulare is onbekend. In de huid is er onder de microscoop een zogenoemde granulomateuze ontsteking te zien. Waarschijnlijk is de aandoening een reactiepatroon, een soort overgevoeligheidsreactie, die door verschillende factoren in gang gezet kan worden. Tot deze uitlokkende factoren behoren infecties, beschadiging van de huid (insectenbeet, inentingen) en zonlicht.

Wat zijn de verschijnselen?
Granuloma annulare kan op elke leeftijd voorkomen, maar de meeste patiënten zijn jonger dan 30 jaar. Vrouwen zijn tweemaal vaker aangedaan dan mannen. Er zijn verschillende vormen, waarvan de gelokaliseerde vorm (op één plek of op een klein gebied van de huid) het meest voorkomt. Kenmerkend voor deze aandoening is een ring van vlakke onderhuidse bultjes, die huidkleurig zijn of een rode kleur hebben. Soms is de huid alleen maar rood en licht verheven. De ring is het beste te zien bij het strak trekken van de huid. Er is geen schilfering en de ring wordt geleidelijk groter. Vaak is er maar één ring, soms zijn er meer. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het meest frequent gezien op de handrug, de voetrug en de vingers. Meestal merk je er niets van, soms zijn de plekken wat gevoelig.
Er is ook een uitgebreide variant van granuloma annulare met veel plekken op de romp, de armen en de benen, waarin de ringvorm vaak wat minder duidelijk is. Deze vorm kan erg jeuken en de patiënten zijn ouder, gemiddeld ongeveer 50 jaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Over het algemeen zal de huidarts de diagnose al direct kunnen stellen op grond van de kenmerkende afwijkingen. In twijfelgevallen wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid afgenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt).

Wat is de behandeling?
Omdat de aandoening meestal vanzelf verdwijnt en onschuldig is hoeft, als er verder geen klachten zijn, geen behandeling te worden toegepast. Soms wordt behandeld met een zalf of crème met corticosteroïden (afgeleid van bijnierschorshormonen), eventueel afgedekt met plastic folie. Dit helpt lang niet altijd en bovendien kan de huid er dunner van worden. Beter kunnen deze corticosteroïden worden ingespoten: pijnlijk, maar wel effectiever. Ook bevriezen met vloeibare stikstof helpt bij de gelokaliseerde vorm, maar ook deze behandeling is pijnlijk en kan littekens veroorzaken.
De uitgebreide vorm wordt vaak behandeld met ultravioletbelichtingen, eventueel in combinatie met bepaalde medicijnen (PUVA behandeling).Ook medicijnen die zijn afgeleid van vitamine A (acitretine, isotretinoïne) en het geneesmiddel dapson kunnen in dat geval effectief zijn.

Wat zijn de vooruitzichten?
In ongeveer de helft van de gevallen verdwijnen de afwijkingen van granuloma annulare spontaan binnen 2 jaar, maar ze kunnen later wel weer terugkomen en dan meestal op dezelfde plaats. Bij anderen blijven de huidafwijkingen langer bestaan.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 4-1-2007

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Granuloma annulare"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

Reacties (39)Add Comment
 1 2 3 4 > 
Granuloma Annulare
geschreven door Marieke Irene , 25-10-2015
Ik heb veel gehad aan de reactie van Bert 007 over her anti malaria middel nivaquine. Door mijn huidarts is namelijk per 2016 een behandeling met Nivaquine voorgesteld. Tot nu toe heb ik de zeer grote granuloma annulare plekken op mijn linkerbeen laten wegspuiten door mijn huidarts met circa 30 spuiten per keer. Deze methode is effectief, maar helaas bleef de Granuloma Annulare zich uitbreiden, dit is debet aan de inname van andere huidmedicatie (Roaccutane, stofnaam Isotretinoine) voor mijn chronische acne. Hier reageerde mijn Granuloma Annulare helaas erg slecht op en onlangs heb ik om die reden mijn Roaccutane kuur na 3.5 maand moeten staken. Mijn Granuloma Annulare is komen opspelen sinds 2010 na de beet van een hondje (dit heeft het getriggerd) Heb toen anderhalf jaar granuloma annulare aan 1 a 2 vingers van mijn rechterhand gehad. Vervolgens breidde de Granuloma Annulare zich uit naar mijn linkerbeen. Na vele spuit behandelingen bij mijn huidarts is het vervolgens uiteindelijk 2 jaar lang weggeweest; ik had bijna de hoop dat het nooit meer terug zou komen. Maar sinds een half jaar zit ik er weer flink onder, dus te vroeg gejuicht. De huidaandoening heeft zich nog veel verder verspreid over de helft van mijn linkerbeen. Het is echt een klote huidaandoening en ik hoop dan ook dat de Nivaquine oplossing zal bieden.
granuloma annulare
geschreven door Tamar , 18-04-2014
Ik heb nu inmiddels 7 jaar last van deze aandoening. Het zit werkelijk overal, behalve op mijn gezicht. Volgens de dermatoloog in een universitair ziekenhuis is het een gevolg van het feit dat mijn schildklier het nagenoeg niet meer doet. Ik heb inmiddels wel ongeveer alles geprobeerd wat er mogelijk is: 3 verschillende hormoonzalfjes, lichttherapie (ik stond al 17 minuten in de cabine en was poepiebruin), allerlei medicijnen met de nodige nare bijwerkingen. Ik heb zelfs een vorm van Prednison, Neoral, gebruikt. Dit leek wel te werken, maar dit mocht ik niet langer dan een half jaar gebruiken ivm schade aan organen. Er werd de laatste keer geopperd om een zeer hoge dosering van vitamine B3 te gebruiken. Dit wordt echter door de zorgverzekeraar niet vergoed. De kosten voor 10 dagen kwamen al boven de €120 uit. En dan weet je nog niet of het werkt. Dus wederom een nieuw zalfje gekregen: Protopic. Uiteraard hoop ik dat het werkt, maar ik zal erg lang bezig zijn om alles in te smeren. De dermatoloog opperde ook dat ik misschien met een dermatologisch psycholoog moet gaan praten om het te accepteren... Ik draag gewoon korte broeken en shirts met korte mouwen, maar je zou eens moeten zien hoe mensen naar me kijken. Ik hoop van harte dat een werkende therapie op mijn pad komt.
granuloma annulare
geschreven door depaepe nina , 24-08-2013
Bij mijzelf is dit ook over enkele jaren begonnen op mijn voetrug, heb dan ook te horen gekregen in de gaten te houden of ik veel last had van keelontstekingen. aangezien dit van mijn amandelen kan zijn die reageren op zo een ontsteking??? iemand nog hiervan gehoord?
Ben zelf nog maar 23 jaar en als jonge dame is dit niet zo aangenaam... En zoals by velen ipv dat de zalf helpt en de inspuitingen lokaal, komt het alleen maar op meer plekken terug.
GA extreem
geschreven door Mandy , 16-03-2013
Ik ben nu 25, en heb bijna 10 jaar last van GA. Het begon met een heel klein vlekje aan de zijkant van mijn rechterbeen en acher op mijn linkerkuit. Eerst dacht ik uitslag van iets, maar deze werden uiteindelijk groter. Ik ben doorgestuurd naar een dermatoloog, maar deze kon geen diagnose stellen. Daarna heb ik mij er ook niet meer zo mee beIg gehouden in ee veronderstelling dat het eel weg zou gaan. Nu 10 haar later heb ik ongeveer 26 vlekken van 1-12 cm grote, op mn buik en linkerarm. Elk jaar komen er meer bij en blijven groeien. Ik heb bijna alles geprobeerd, mn benen te sprayen met bruiningsspul, maar dit is niets voor mij. Zelfs een homeopatische arts bezocht. Dit mocht niet baten. Ik ben jong, maar voel me beperkt om zomers leuke kleren aan te doen of te zwemmen et c. Heeft iemand misschien nog een tip.
granuloma annulare
geschreven door Anja Vrolijk , 13-09-2012
Ik heb al sinds de geboorte van mijn tweede kind last van deze huidziekte. dit is dus al zo,n 20 jaar, ben een vrouw van 48 jaar. begin de laatste maanden te ontdekken dat ik er plekjes bij krijg. ik heb de erge vorm het zit vooral op mijn buik, onder mijn borsten onder mijn oksels en op mijn bovebbenen, o,ja en ook nog op de binnenkant van mijn onderarmen. ben blij dat ik het nog niet in m,n gezicht heb. ik snap alleen niet waarom je dit krijgt en waarom er niets tegen te doen is. je wordt best geremt door deze huidziekte. ik zal bv nooit meer gaan zwemmen ik vind het een rot gezicht en heb het gevoel dat iedereen je vies aankijkt. soms denk ik dat het met de hormonen te maken heeft en dat het als ik in de overgang ga het minder wordt. ik heb alles al geprobeert maar ga niet voor de licht therapie, dit vind ik te ver gaan. ik heb me er maar bij neergelegt en hoop dat er ooit een goed medicijn komt.
GA
geschreven door Dorrie , 19-03-2012
Ik zou graag van vlinder willen weten waar ze Mineral body treatment met dode zeezout koopt en van welk merk het is. Mijn zus heeft namelijk ook GA en heeft al van alles geprobeerd.
Binnenkort krijgt ze lichttherapie.
Graag een reactie!
granuloma annulare
geschreven door vlinder , 23-11-2011
Mineral body treatment met dode zeezout erin helpt fantastisch! Al vanaf de eerste dag trekt de roodheid weg en elke dag wordt het minder. Ik gebruik het nu een jaar en heb na een erge periode met grote plekken een jaar geleden, nu weer een klein plekje dat snel wegtrekt, dit had ik een half jaar terug ook nog even. Ik denk dat het na het extra smeren 2x per dag, binnen 1 a 2 weken wel over is. Preventief smeer ik elke dag daarna 1x dun. Trekt ook snel in en is niet vet.
Granuloma annulare
geschreven door Bert007 , 28-08-2011
Ik heb ondertussen al drie jaar Granuloma annulare. Het begon allemaal met een klein bultje op mijn rechteronderarm. Dit plekje breidde zich uit en na enkele maanden waren ook mijn handen en mijn linkerelleboog aan de beurt. Ik vond het echt verschrikkelijk dat het zo hard opviel. Ik ben naar 3 verschillende dermatologen geweest. De eerste vertelde me dat het een soort van wratjes waren. De tweede stelde granuloma annulare vast en besloot de plekjes op mijn handen en armen te bevriezen. Dit hielp echter niet, integendeel het leek zelfs erger te worden. Het bevriezen lokte de ziekte nog meer uit waardoor het na een tijdje echt niet meer te stoppen viel. Toen ben ik maar naar een andere dermatoloog gegaan en deze stelde eveneens Granuloma annulare vast. Ze schreef me Nivaquine voor, een middel tegen malaria. De eerste maand gebeurde er niet veel maar vanaf de tweede maand verdwenen de plekken op mijn armen en dit relatief snel. Het enigste dat nu nog te zien is zijn de littekens van het bevriezen. heb nu dus best wel spijt dat ik mijn armen toen heb laten bevriezen. De bultjes op mijn handen behandel ik met een zalf en bevries ik. Deze blijven echter constant en storen mij niet meer. Nu ben ik echt gelukkig dat ik eindelijk verlost ben geraakt van deze huidziekte, gedaan met de onzekerheid en de constante angst voor een nieuwe opstoot van plekjes en bultjes. Ik wens jullie allemaal veel beterschap en hopelijk geraken jullie er net als mij vlug van af!
granuloma annulare??
geschreven door Yvonne , 26-08-2011
Mijn zoon van 9 jaar heeft een fikse ringvormige uitslag net naast zijn neus. Onze huisarts heeft hem 7 weken geleden al gelijk naar de dermatoloog gestuurd. Zij weten nog steeds niet precies wat het is. Het komt heel hartnekkig opzetten. Het infecteerd zelfs aan de rand. En dan gaat het ook weer helemaal weg. Het begint steeds met rode kleine puistjes in een ringvorm. De dermatoloog denkt dus ook aan gran. an. Al heeft ze het nu laten behandelen als schimmel infect. Hij moet maandag weer terug komen bij haar. Het was weer even weg, maar nu heeft hij het weer terug. Ze zal dus een biopt moeten doen. Spannend allemaal. Hij heeft er geen last van, alleen van zijn moeder die om de minuut kijkt of het al weg gaat of terug komt etc. En omdat het zo recht in zijn gezicht is, hoop ik dat het snel over gaat. Ik schrik van de verhalen dat het wel 2 jaar kan duren... Ach we zullen zien. Iedereen beterschap!
Granuloma annulare
geschreven door Mandy , 07-08-2011
Ik ben 24 jaar en heb sinds 7 jaar last van granuloma annulare. In maart dit jaar ben ik voor de tweede keer naar een dermatoloog geweest en uit een biopt is uitgekomen dat het toch is wat ze dachten. Nu zit het bij mij voornamelijk op de onderbenen, enkels, billen en sinds kort ook op mijn bovenarm en komen er steeds meer op mijn bovenbenen. Alles bij elkaar opgeteld heb ik ongeveer 25 vlekken verschillend van grote. De grootse vlek heeft een doorsnee van 10/12 cm. De dermatoloog heeft enkele opties genoemd op het te verhelpen toen de hormonenzalf niet hielp. Hierbij ik voor gepast omdat ik geen goeie reacties kon vinden van mensen met het zelfde probleem. Graag zou ik met iemand in contact willen komen die eventueel wel een positieve reactie heeft op een werking van 1 of ander middeltje etc. Ik zit er enorm mee omdat ik in de zomer of op vakantie geen leuke jurkjes of korte broeken meer aan kan omdat het zo opvalt. Ik hoop dat ieman mij hier mee kan helpen.
 1 2 3 4 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter