©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Folliculitis decalvans

PDF Afdrukken E-mail

Wat is het?
Folliculitis decalvans is een vrij zeldzame vorm van ontsteking van de hoofdhuid die uiteindelijk leidt tot permanent haarverlies.

Hoe ziet het eruit?
Hoewel elk behaard deel van het lichaam kan worden aangedaan is folliculitis decalvans toch vooral een aandoening van de behaarde hoofdhuid.. Er is meestal sprake van één of meerdere ovale tot ronde plekken met dunnere haarimplant en ontstekingen van de hoofdhuid. In de meeste gevallen zijn ook kleine puistjes (pusteltjes) zichtbaar. Heel kenmerkend voor folliculitis decalvans is het fenomeen dat meerdere haren uit één haarzakje lijken te groeien. Uiteindelijk zal ten gevolge van de ontsteking verlittekening van de haarzakjes optreden waardoor permanent haarverlies ontstaat.

Image

Meer foto's, klik hier

Wie krijgt het?
Folliculitis decalvans wordt vrijwel uitsluitend bij volwassenen gezien.

Hoe wordt het veroorzaakt?
De oorzaak van folliculitis decalvans is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een autoimmuun aandoeningen waarbij het afweersysteem van het lichaam een ontsteking veroorzaakt van de haarzakjes. Hoewel een enkele keer een bacterie kan worden aangetoond in de pusteltjes wordt vermoed dat bacterieën bij folliculitis een ondergeschikte rol hebben.

Hoe wordt het behandeld?
Bij folliculitis decalvans kunnen verschillende geneesmiddelen worden voorgeschreven. Antibiotica uit de groep van de tetracyclinen (tetracycline, minocycline, doxycycline) zijn meestal de eerste keus bij de behandeling van deze aandoening. Soms wordt de behandeling aangevuld met lokale corticosteroïden.
Wanneer de antibiotica onvoldoende effect sorteren is eventueel een behandeling met isotretinoïne mogelijk. De geneesmiddelen onderdrukken de aandoening maar genezen deze niet. Na het stoppen van de medicatie kan de aandoening weer opvlammen.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Folliculitis decalvans"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsultReacties (3)Add Comment
haartransplantatie mogelijk bij folliculitis declavans?
geschreven door Joep , 13-03-2016
Ik heb enige jaren geleden last gehad van folliculitis decalvans, en daardoor kale plekken op mijn hoofd. Mijn vraag is of het bij deze aandoening mogelijk is om nog een haartransplantatie te krijgen. Ik heb toen begrepen dat het permanent is, maar weet dus niet of het mogelijk is om toch in aanmerking te komen voor haartransplantatie. Graag uw advies in deze.
folliculitis...
geschreven door agnes , 08-07-2014
Ik heb snds een paar jaar last van een rode hoofdhuid e jeuk op de kruin. Inmiddels (veel lotions en shampo, zalf gebruikt) is er al een litteken gekomen,waar geen haren meer groeien. De dermatolog heeft vandaag een stukje huid laten wegnemen voor onderzoek en hier krijg ik over 16 dagen de uitslag van en medicatierecept. Hoe moet ik nu mijn hofdhuidbehandelen de komende 16 dagen?
onsteking op mijn achterhoofd
geschreven door C.Yilmaz , 26-11-2010
ik heb nu al aantal jaren last van mijn hoofdhuid op de achterkant.
Ik heb meerdere malen een antibiotica kuurtjes gehad maar dit heeft niet geholpen en heb ook al aantal keren lotions gekregen en dit helpt ook niet.
Wat kan ik nog meer doen want dit is echt iets wat mij al een tijdje bezig houdt het houdt maar niet op.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter