©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Fibroom (skin tag)

PDF Afdrukken E-mail
Komen vaak met meerdere tegelijk in de oksels voor, met het vorderen van de leeftijd. Vaker bij mensen met overgewicht. Het zijn kleine huidkleurige, soms wat lichtbruine, uitstulpinkjes van de huid, soms gesteeld.  Dit bindweefseltumortje komt nogal eens op het behaarde hoofd voorals een roze, gelobte wat wratachtigeverheven tumor.  

Grootte ongeveer 1 cm.  Kan nog wel eens kapot gaan door het kammen van de haren.  Goedaardig. Eenvoudig te behandelen met shave-excisie, electrocoagulatie (heet naaldje), of CO2-laser, zonder nalaten van littekens.    Foto’s skin tags

dWat is het?
Een dermatofibroom (syn.: histiocytoom)  is een zeer veel voorkomend goedaardig bruin plekje  in de huid. Wordt vaak voor een onrustige moedervlek aangezien. Het is echter geen moedervlek. De kleur van een fibroom is wat valer bruin en minder scherp begrensd dan bij een moederrvlek. Bovendien voelt het wat hard aan. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Het komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Soms geeft het dermatofibroom lokaal pijnklachten.

Hoe ziet het eruit?
Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd.

Image Een gepigmenteerd dermatofibroom (links onder ook een kleine moedervlek).

Meer foto's dermatolofibroom (histiocytoom)

Hoe ontstaat het?
Het ontstaat  waarschijnlijk als een versterkte littkenreactie na een klein wondje zoals bij een muggbeet.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling is in principe niet nodig. Het dermatofibroom is goedaardig. Eventueel kan het dermatofibroom operatief worden verwijderd. Het laat wel een littekntje na.
ermatofibroom is een zeer veel voorkomend goedaardig 'bobbeltje' in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten.

Reacties (18)Add Comment
 1 2 > 
fibromen/ zgn moedervlekjes
geschreven door rein , 09-09-2012
Inmiddels 67,mijn levenlang met een aantal steelwratjes rondgelopen.
Ik had ook een dermatofibroom van ongeveer 8 mm op mijn kuit en ik wilde er nu eens van af ondanks alle verhalen van
huidartsen dat het geen kwaad kan.
Middels mijn huisarts bij een plastisch chirurg terecht gekomen
Onder lokale verdoving,speldeprikjes, binnen 1 uur alles laten verwijderen.
Erg blij dat ik het besluit nu heb genomen,had ik veel eerder moeten doen.
alleen al weghalen voor het prettige gezicht voor anderen
geschreven door Ria , 08-03-2012
Ik heb deze fybroompjes al vanaf mijn 12e, ik ben nu 53. Ze zaten in mijn hals en onder mijn oksel. Ik heb ze eerder ook in de lies gehad maar de meesten zaten in mijn hals. 1 of 2 x per jaar laat ik diegenen die zo groot zijn (1 mm) dat je ze kunt bewegen weghalen. Vandaag 1 grotere, 3 mm, verdoofd laten wegbranden. En supersnel nog een stuk of 10 zonder verdoving, met één keer aanprikken met het brandapparaatje. Zonder verdoving omdat het wegbranden van de kleintjes met één keer aanprikken prima gaat. Had na verwijdering wel een licht branderig gevoel dus heb gezegd dat het zo goed was, als ik nog een keer wil aak ik weer een afspraak. Voor die mevrouw en haar zus die ónder de fybroompjes zitten: mijn arts zei dat hij de grotere die verdoofd moeten worden met max 5 per keer tegelijk doet. Ze doen het één dag in de week, dus je zou er iedere week op een vast tijdstip opnieuw 5 kunnen laten weghalen. Dat zijn er 260 per jaar!! Desnoods 2 jaar lang, dan ben je er ook vanaf. Geen genoegen nemen met dat het nu te laat is maar als de gesmeerde bliksem een andere huisarts zoeken! Succes
Fibromen
geschreven door Nellie , 16-11-2011
Hallo lezers,
Heb een paar maanden geleden grote Fibromen weg laten halen bij de huisarts.
Snijden dichtbranden om het bloeden te stoppen.Heel veel last na de behandeling gehad,ze zaten in de oksel en het was mwarm weer.Hij zei dat schoonheidsspecialiste ze ook wel weg haalden.Dus toen ik zag dat er weer een kleine familie zat heb ik een afspraak met de assistent gemaakt.En gisteren weg laten knippen.Het ging hartstikke goed zelf eentje bij mijn oog weg laten halen.Laat het nooit meer zover komen.

Voor diegenen die nog moet succes
dermatofibroom laten verdampen met electrocoagulatie
geschreven door el , 13-07-2011
Onlangs op de rechterschouder een fibro-epitheliale poliep laten verdampen met electrocoagulatie. Is het dan gebruikelijk om nog weefsel voor histologische onderzoek te laten doen?
dermatologische fibroom
geschreven door Anneline , 31-05-2011
klopt precies wat er staat: " voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid' " Klopt excact, alleen bij mij was het spierwit, het zat op mn kaak bij mn hals en ik moest wel een verdoving, want het zat behoorlijk diep, k heb 3 hechtinkjes, onderhuids is het groter dan je aan de buitenkant ziet, inderdaad een keihard balletje onder de huid, toen het eruit was, in het potje leek het een kleine koffieboon smilies/cheesy.gif
fib
geschreven door dilara , 15-05-2011
Omg kmoet as woensdag weg laten halen deze bevind zick op mijn heup, ben alleen wel erg angstig smilies/shocked.gif
fibroom
geschreven door quinten , 09-05-2011
vandaag bij de huisarts verschillende weg laten branden onder verdoving , nergens geen last van ,zo weg .
verschil tussen firboompjes en wratjes?
geschreven door alex , 30-04-2010
Ik had eerst (waarschijnlijk) firbroompjes onder mijn oksels. Later ook in mijn lies. Op beide plekken laten weghalen door huisarts (electrocoalgulatie). Nu zijn ze in mijn lies weer terug, hele kleintjes. Hoe weet ik het verschil tussen firbroompjes of genitale wratjes, waarbij ik bij het laatste denk dat dit dan zeer besmettelijk is.
Maak me dan grote zorgen een ander hiermee te besmetten.
fibroom
geschreven door grid , 22-04-2010
mijn fibrom zit in mijn oksel, de top was lichtbruin van kleur en nu en korstje.
volgende week word hij wel verwijderd maar kan dit kwaad?
vandaag laten doen...
geschreven door angelique , 02-02-2010
Ik heb vandaag 5 stuks weg laten halen.
2 x op neus, 1 x in nek, 1 x in hals en 1 x tussen wenkbrauwen.
Dit ging met een nieuw soort behandeling met Cyro Therapie.
Geen verdoving, geen pijn.
De eerste dag kan het nog een beetje opzwellen, maar na een paar dagen droogt het in en wordt het een korstje.
Over 5 weekjes even terug voor en eventuele nacontrole of kleine behandeling en klaar.
kijk maar eens bij www.lasermedikos.nl
Veel succes!!!
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter