©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Erythrasma

PDF Afdrukken E-mail
Er zijn in 1 of beide oksels roodbruine vlekken, soms vlekjes. Er is geen duidelijke schilfering. Wordt ook vaak in de liezen gezien (1 of beide liezen roodbruine vlekken, soms vlekjes). Bij Woods belichting (black light) wordt een koraalrode kleur in de plekken gezien. Wordt veroorzaakt door bacteriën en kan eenvoudig met lokale antibiotica, cremes of gels, worden behandeld. Dezelfde bacterie zorgt er soms voor dat de haren niet meer glad aanvoelen, maar ruw alsof er kleine bobbeltjes aan de haren vastzitten.

 

Wat is erythrasma?
Erythrasma is een milde chronische oppervlakkige infectie van de huid, die wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. De aandoening komt op elke leeftijd voor, maar vaker bij volwassenen dan bij kinderen. Warmte en vocht begunstigen het ontstaan van erythrasma. Het wordt dan ook vooral gezien tussen de tenen, in de liezen, onder de oksels en onder de borsten bij vrouwen. Het is een volstrekt onschuldige huidinfectie, die goed te behandelen is, maar wel de neiging heeft om na het stoppen van de behandeling terug te komen.

Image

Klik hier voor meer foto's

Hoe ontstaat erythrasma?
Erythrasma is een veelvoorkomende aandoening – misschien wel bij 20% van de bevolking – die wordt veroorzaakt door een bacterie die, Corynebacterium minutissimum genoemd wordt. Deze bacteriën zijn vaak op de normale huid aanwezig en geven alleen in bepaalde omstandigheden zichtbare ziekteverschijnselen. Vochtigheid van de huid, warmte, overmatig transpireren en overgewicht spelen daarbij een rol. Ook minder goede hygiëne kan het ontstaan van erythrasma bevorderen. Uitgebreide infecties komen vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd met overgewicht, van wie een aantal suikerziekte (diabetes mellitus) heeft. Erythrasma is niet besmettelijk.

Wat zijn de verschijnselen?
De huid tussen de tenen is bij erythrasma het vaakst aangedaan met schilfering en soms een verweekte witte huid met kloven. Daarbij kunnen overigens ook andere bacteriën en schimmels een rol spelen. Minder vaak, maar beter herkenbaar komt erythrasma voor in de liezen, de oksels, onder de borsten bij vrouwen en in de bilspleet. Het zijn scherpbegrensde onregelmatig gevormde vlekken. In het begin zijn ze rood en glad, maar wanneer de erythrasma vlekken langer bestaan, worden ze bruiner van kleur met een fijn gerimpeld en licht schilferig oppervlak. In de uitgebreide vorm, die vooral bij vrouwen met overgewicht gezien wordt, kunnen grote roodbruine schilferende plekken voorkomen op de romp en de ledematen. Over het algemeen veroorzaakt erythrasma weinig of geen jeuk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld met behulp van de ‘lamp van Wood’. Wanneer de erythrasma plekken in het donker met deze ultravioletlamp worden beschenen lichten ze rood op, de zogenoemde koraalrode fluorescentie. Soms worden ook nog schilfertjes van de huid afgenomen om onder de microscoop te bekijken op de aanwezigheid van schimmeldraden, om er zeker van te zijn dat er niet ook nog een schimmelinfectie aanwezig is.

Wat is de behandeling?
Erythrasma wordt behandeld met crèmes die imidazolen bevatten. Deze middelen worden meestal tegen schimmelinfecties gebruikt, maar werken ook goed tegen de bacteriën die erythrasma veroorzaken. Voorbeelden van imidazolen zijn miconazol, ketoconazol, clotrimazol, econazol, sulconazol en bifonazol. Ook antibacteriële crèmes met de antibiotica fusidinezuur en erytromycine zijn effectief. Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen.
Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica tabletten of capsules in aanmerking. De eerste keus is erytromycine; een goed alternatief daarvoor is claritromycine en ook tetracycline wordt soms gegeven.

Wat kunt u zelf nog doen?
Wanneer erythrasma na behandeling terugkomt, doet u er verstandig aan dagelijks te wassen met een antibacteriële vloeibare zeep zoals povidonjood scrub of shampoo. De huid van de plooien moet goed droog gehouden worden, bijvoorbeeld met talkpoeder.

Wat zijn de vooruitzichten?
Zonder behandeling blijft erythrasma jaren en misschien wel altijd bestaan. Na succesvolle behandeling is de kans groot dat de infectie weer een keer terugkomt. Ook blijven er soms nog geruime tijd na de behandeling bruine vlekken bestaan. Gevolgen voor de gezondheid heeft erythrasma niet.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 25-11-2005
Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Erythrasma"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult 

Reacties (4)Add Comment
bruin zwart tussen tenen
geschreven door amanda , 04-08-2014
hallo

ik heb sinds eergister bruin zwart tussen mijn tenen.Hap zei mond en klauw zeer en net bij dokter geweest en die weet niet wat het is.
Moet het nog een week aan zien en dan naar mijn eigen huisarts.

Ik ben wel vrijdag geprikt door een beest p mijn rug 2 bulten naast elkaar.een uur later kreeg ik zware hartloppingen en sloeg mijn hart 196 pm later in de avond nog een keer. En toen ik s ochtends wakker werd had ik bruine tenen. Het ziet er uit als onderhuidse bloeding, of als ik in roest heb gestaan of een zelfbruinende creme heb opgesmeerd.

Ik hoop op antwoord gr amanda

raar vlekje onder oksel
geschreven door soraya , 03-09-2012
hallo ik ben 19 jaar en heb al een tijdje pijn onder me rechter oksel het steekt heel veel het is een gevoel van een scheermesje dat langs je heen schuurt van de week ging ik toch maar kijken onder me oksel en toen zag ik een rood vlekje de de avond erna ging ik weer kijken omdat ik er weer last van had en toen was dat vlekje bruin moet ik me zorgen maken ? en kan ik er iets aan doen zodat het weg gaat?
groetjes van soraya
vlekken in de oksel en liezen
geschreven door Deborah , 30-07-2010
sinds kort heb k een zwarte vlek in de oksel dat steeds groter wordt. ook heb k vlekken in de liezen. heb van alles geprobeerd, maar als het insmeer zie dat het zich de volgende verplaatst. wat kan het zijn. en wat kan k ervoor gebruiken
Erythrasma
geschreven door Richard Auw-yang , 05-08-2009
Mijn huisarts heeft bij mij erythrasma geconstateerd en mij Daktocort voorgeschreven en na 10 dagen Daktarin. Echter is Daktarin niet vergoed door de verzekering. Zijn er andere middelen die (minstens) net zo goed werken als Daktarin maar wel wordt vergoed door de verzekering?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter