©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Erythema Nodosum

PDF Afdrukken E-mail

Wat is erythema nodosum?
Erythema nodosum is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door pijnlijke rode bulten op de voorzijde van de benen. Erythema nodosum kan ontstaan als een reactie op infecties, een interne ziekte of medicijnen; bij een aantal patiënten blijft de oorzaak onbekend. Deze huidaandoening komt voor bij 1-5 mensen per 100.000 per jaar, en wel vooral bij vrouwen tussen de 15 en 40 jaar.

Image

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat erythema nodosum?
Erythema nodosum is een ontstekingsreactie in het onderhuidse vetweefsel. De meest voorkomende oorzaak van erythema nodosum is een infectie met streptokokken, bijvoorbeeld een keelontsteking (angina). Ook diverse andere infecties met bacteriën (waaronder tuberculose) en schimmels kunnen aan erythema nodosum ten grondslag liggen. Datzelfde geldt voor sommige geneesmiddelen. De anticonceptiepil wordt hierbij vaak genoemd, maar is slechts in een enkel geval de oorzaak. Tot de interne aandoeningen die erythema nodosum kunnen veroorzaken behoren sarcoïdose (beter bekend als de ziekte van Besnier-Boeck), ontstekingen van de darmen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, sommige reumatische aandoeningen. Verder komt het ook af en toe voor tijdens de zwangerschap. In een zeer enkel geval wordt erythema nodosum veroorzaakt door een vorm van kanker. Bij een groot deel van de patiënten wordt echter geen oorzaak gevonden.

Wat zijn de verschijnselen?
Bij erythema nodosum ontstaan er plotseling pijnlijke warme, rode bulten op de scheenbenen, de enkels en de voorzijde van de bovenbenen. Een enkele keer doen ook de armen mee. Meestal zijn de plekken 1-5 centimeter groot, maar ze kunnen samenvloeien tot grote plakkaten op en in de huid. Doorgaans doen beide benen mee en zijn de plekken min of meer symmetrisch verdeeld. De enkels en onderbenen zijn daarbij vaak gezwollen. Na verloop van tijd worden de plekken blauwer (zoals bij een bloeduitstorting) en verdwijnen daarna. Littekens blijven nooit achter en de huid gaat ook niet open. Gedurende 3-6 weken kunnen er steeds nieuwe rode, warme en pijnlijke bulten bijkomen. Sommige patiënten zijn er ziek bij en hebben koorts, moeheid, maagdarmklachten, hoofdpijn, oogontstekingen of gewrichtspijnen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een enkele keer is het nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen, maar meestal kan de diagnose erythema nodosum direct gesteld worden op het kenmerkende beeld. De huidarts zal altijd proberen de oorzaak te achterhalen. Er wordt dan bijvoorbeeld bloed geprikt, een röntgenfoto van de longen wordt gemaakt (in verband met sarcoïdose en tuberculose) en er kan, als de huidarts dit nodig acht, een huidtest worden gedaan op tuberculose.

Wat is de behandeling?
Over het algemeen gaat de aandoening vanzelf over en hoeft alleen behandeld te worden met (bed)rust. Tevens zal worden aanbevolen de onderbenen te zwachtelen. Afhankelijk van de activiteit van de ziekte worden ontstekingsremmende en pijnstillende middelen gegeven zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), ibuprofen, indometacine of diclofenac. Als dit onvoldoende helpt, kunnen soms medicijnen zoals kaliumiodide (een zeer oud geneesmiddel), colchicine, hydroxychloroquine, dapson of prednison worden voorgeschreven. Uiteraard zullen aandoeningen die erythema nodosum veroorzaakt hebben zo mogelijk behandeld worden.

Wat kunt u zelf nog doen?
Bij ernstige klachten ten gevolge van erythema nodosum is het belangrijk om voldoende lang (bed)rust te houden.

Wat zijn de vooruitzichten?
Bij de meeste patiënten verdwijnt erythema nodosum vanzelf en komt nooit meer terug. Bij enkelen wordt de aandoening chronisch en blijft dus lang bestaan of kan na verloop van tijd weer terugkomen.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2004 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 2-2-2006
Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

Reacties (9)Add Comment
zoo een pijn :'(
geschreven door bouchra , 18-04-2015
Heb nu ook erythema nodosum, nu al een week, maar mijn been is zo opgezet dat ze dachten dat ik ook nog eens trombose erbij had, wat gelukkig niet zo is na onderzoek over een week krijg ik de bloeduitslagen, wie heeft er oom van die gezwollen benen gehad? Ik heb het in ernstige vorm, zoo pijnlijk dat ik bijna niet kan lopen..gr bouchra
Chronische Erythema Nodosum
geschreven door Marit , 14-04-2013
Hoi,

Ik wil graag met iemand in contact komen die net als ik chronische Erythema Nodosum heeft. Ik heb het nu 1 jaar, onderliggende oorzaak is niet gevonden. Gebruik nu zo'n 4 mnd plaquenil 200mg, maar blijven nieuwe bulten komen. Graag hoor ik van iemand die in dezelfde situatie zit als ik, en wat daar het behandelplan van is en of dit werkt.
Helse pijn!!
geschreven door Virginia , 24-08-2012
Ik heb deze huidaandoening al 15 jaar. 4 jaar geleden werd het zo erg dat ik opgenomen moest worden in het ziekenhuis, toen niet wetende dat ik deze aandoening had voorheen 1 á 2 kleine bobbels maar nooit zo groot als 4 jaar terug. Ik kon mijzelf niet wassen, aankleden niets kon ik meer doen. Volgens mijn huisarts kwam het door het scheren! Geloof je dat? Hij vondt het niet nodig voor een onderzoek...na 2 weken van ondraagelijke pijn had een arts in opleiding die op hetzelfde praktijk zat als mijn huisarts onderzoek gedaan naar mijn verleden oude onderzoeken en uitslagen van het ziekenhuis, Na enige tijd bleek het al 11 jaar geleden vast te zijn gesteld wat ik had maar nooit door naar mijn (oude) huisarts doorgegeven was waardoor het nu chronich is geworden. Niets hielp medicijnen sloegen niet aan lange ziekenhuis opname gehad en ja arts zegt : mevr ik kan niets vinden dus ook niets meer voor u doen, bedrust nemen en zwachtelen of lange kousen tot aan de heupen dragen. Geen resultaat na advies van vrienden/familie ben ik naar Belgie gegaan voor een second opinion. Mijn arts wilde de doorverwijzing niet geven omdat hij het niet nodig vondt! Tot aan mijn woede toe !!.OM het Vehaal kort te maken na telefonisch aandringen van de dermataloog waar ik bij was gaf hij uiteindelijk toe... Meteen werd ik opgenomen, na 3 weken in het ziekenhuis te hebben gelegen werd ik helemaal onderste boven gehaald. Er werd eventueele oorzakken uitgesloten en andere verder onderzocht, ik heb zoveel medicijnen gehad dat ik zo een apotheek kan openen!! Niets werkte meer, mijn lichaam stootte alles af van pretnison tot aan hogere dosis. Als er iets aansloeg was het voor korten duur .. Ik ben afhankelijk van medicijnen voor de rest van mijn leven, heb het moeten accepteren maar valt niet mee als dit je hele leven beinvloed werk, mobiliteit.. Ben blij dat ik naar Belgie ben gegaan misschien achteraf gezien had ik veel eerder moeten doen maar ik heb een super arts !!! Er zal waarschijnlijk nooit achterhaald worden wat het oorzaak is geweest maar ik ga verder met leven en laat dit aandoening niet mijn leven bepalen
rode,blauwe ontstoken bulten op mijn onderbenen erg pijnlijk!!!
geschreven door claudia jansen , 14-12-2010
Heb dus voor de 2e keer erythema nodosum.Heb eerst een keelinfectie en die gaat dan langzaam weg en daarna komen die rode dikke ontstoken bulten.De bulten doen heel erg pijn en worden later pas blauw.De dokter geeft mij dan Naproxen een niet-hormonaal ontstekingsremmend middel met pijnstillende en koorstverlagende eigenschap.Ik heb er geen koorst bij voel me verder prima het is echt die pijn aan de benen door die bulten.
Heb er veel over gelezen op internet en het kan dus in de ergste gavallen wel 6-8 weken duren.Bij de minder ergen gevallen 2-3 weken.
De vorige keer toen ik het had (is 2jaar geleden)heb ik van de dokter pretnison gekregen maar dan krijg ik nu niet want dat is dus als het echt heeeel erg is want dat is dus niet zo goed voor de longen en nieren.
Nou ik zit er maar weer mee ...zooi.Heb een dochter van 5jaar dus kan niet veel doen met haar en thuis ook niet.Heb gelukkig een man die dan alles doet en de oma s.
kalium jodide
geschreven door ingeborg , 23-10-2010
Hallo allemaal,

Al jaren ken ik het probleem van de bultjes en mijn voormalige huisarts had een prima remedie. Helaas schijnt niet elke dokter er graag mee te werken, maar het is een oude remedie en hij helpt erg goed. Je moet wel genoegen nemen met maagklachten, want die krijg je erbij. Ik krijg als maagbeschermer Nexium, dat het bij mij erg goed doet.
Vraag om kalium jodide. Binnen een paar dagen verdwijnen alle bultjes, met de pijn en het duurt dikwijls veeeeeeel langer voordat ze terugkomen. Maak wel je kuur met ampullen af, al zijn ze groot en vies, niet makkelijk in te nemen. Bij mij blijven ze meestal een jaar weg. Bij een enkel bultje, vraag ik er niet om hoor, want het is niet goed voor je maag, maar als de klachten aanhouden, dan vraag ik er om. Wellicht heeft iemand er iets aan.
succes!
erythema nodosum
geschreven door Mieke , 21-03-2010
In december 2008 kreeg ik ineens een bult op mijn scheenbeen net onder de knie. Dik, rood, warm, pijnlijk. Na biopsie door de dermatoloog bleek het erythema nodosum te zijn. De internist paste de medicatie aan omdat gedacht werd aan een overgevoeligheidsreactie. In het verleden had ik al een keer een aortitis en leucocytoclastische vasculitis als reactie op medicatie gehad.
November 2009 kreeg ik weer diverse plekken op het scheenbeen en 1 plek onder de duim die er weer op leken, alleen waren ze dit keer niet warm en niet allemaal pijnlijk. Op de kuit kreeg ik een rare dikke blauwe bult. Ik heb de internist gebeld, die adviseerde afwachten. Alle plekken zijn weer na zo'n week of 6 weggetrokken behalve 1 plek op het scheenbeen. De verkleuring is weg, maar de plek is (maart 2010) nog steeds wat verdikt en pijnlijk.
Last!
geschreven door Nienke , 25-12-2009
Ik heb waarschijnlijk ook erythema nodosum. Ben een maand geleden naar de huisarts geweest, doorverwezen naar dermatoloog voor biopsie en bloedprikken. Afgelopen week terug geweest, en was nog niet helemaal duidelijk, mn omdat biopsie op iets anders wees. Wel antistoffen tegen streptokokken gevonden. Opnieuw bloed laten prikken en een longfoto laten maken. Ik heb nu een hormooncreme (werkzame stof clobetasol) en steunkousen tot in m'n liezen. Heb het trouwens wel ernstig, de dermatoloog schrok ervan. Kan 's avonds nauwelijks lopen en heb me inmiddels ziek gemeld op mijn werk (zit nu in 'vakantie' na mijn zwangerschapsverlof). Zit met name op onderbenen (in elkaar overlopende plekken van 5-10 cm doorsnede) maar ook op bovenbenen en onderarmen. Heb begrepen dat dit nog weleens lang kan duren.. Bedrust werd geadviseerd, maar ben net verhuisd en heb een zoon van 3 maanden oud. Nou ja, we moeten het maar afwachten, maar kunnen we niet doen vrees ik.
rode bulten
geschreven door Karin , 03-07-2009
Ik heb nu zeker 2 maanden rode bulten op mijn been. De dokter verwachtte erythema nodosum. Ik voldoe inderdaad aan alle kenmerken; drukpijn, roodheid, bulten op het onderbeen, niet ziek ervan. Bij een biopt is vastgesteld dat het gaat om galbulten, maar ze jeuken niet en de roodheid is daarvoor ook niet kenmerkend. Nu ik was research aan het doen ben via internet zou het misschien erythema multiforma kunnen zijn, waarbij twee dingen elkaar versterken of uitlokken... Ik moet in ieder geval opnieuw bloedprikken.
veel pijn...en opgezwollen been
geschreven door Alta , 05-11-2008
zit nu in egypte ben naar de arts geweest en heeft mij eerst fucicort gegeven. ging een beetje weg, kwam weer terug en nu erger, bij een ander arts geweest want ben aan het rondreizen, deze geef me aldactone tabletten....heb geen goed gevoel hierbij.

welk medicijn kan ik gebruiken????help

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter