©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Erysipelas (wondroos)

PDF Afdrukken E-mail
Bij deze bacteriele infectie is een snel uitbreidende roodheid aan 1 gelaatshelft vaak op de wang. Soms kan het oor mee gaan doen. Ook het ooglid kan mee doen en zwelt dan. In zeldzame gevallen kan het zelfs uitbreiden naar de andere gelaatshelft. De roodheid voelt warm aan, en meestal is er ook sprake van koorts. Wondroos aan de voet: Er is matig scherp begrensde vurige roodheid en zwelling aan 1 onderbeen en/of voet, vaak beginnend aan 1 teen, later uitbreidend naar voorvoet en soms onderbeen. Er kunnen blaren bij ontstaan in het rode gebied. In een laat stadium ook wat schilfering aan de rand van de plek . Kan pijnlijk zijn. Het is een bacteriele infectie en gaat dus bijna altijd gepaard met koorts. Moet met antibiotica worden behandeld. Bij roodheid en zwelling aan 1 voet kan er ook sprake zijn van een jichtaanval. Deze gaat niet gepaard met koorts, is erg pijnlijk en is meestal aan de basis van de grote teen.

Wat is wondroos?

Wondroos (officiële naam: erysipelas) is een ernstige bacteriële infectieziekte van de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel. De aandoening wordt ook wel aangeduid met de naam belroos. Wondroos is een bijzondere vorm van cellulitis. Behandeling met antibiotica moet zo snel mogelijk worden ingesteld om ernstige complicaties te voorkomen.

Hoe ontstaat wondroos?
Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën. Dat zijn bijna altijd streptokokken. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje, bijvoorbeeld een schaafwond, een brandwond, een chirurgische wond (na een operatie), een puistje of een kloofje tussen de tenen. Patiënten, die wat last hebben van dikke enkels en benen zijn extra gevoelig voor wondroos. Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook uit de oren, de neus, of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte) afkomstig zijn

Wat zijn de verschijnselen?
wondroos - erysipelas been.jpg Bij wondroos wordt de aangedane huid, meestal een been of het gezicht, plotseling rood, warm, gezwollen en pijnlijk. De rand is scherpbegrensd en verheven. Soms ontstaan er naderhand blaren, die donkerrood kunnen worden van het bloed daarin, vooral bij ouderen aan de benen. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn (bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Dit uit zich als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren. Deze zogeheten lymfangitis wordt - overigens ten onrechte - wel ‘bloedvergiftiging’ genoemd. De patiënt voelt zich ziek en heeft (soms hoge) koorts.
Wondroos in het gelaat bij jonge kinderen zit doorgaans aan één zijde en het kind heeft dan vaak ook een oorontsteking aan dezelfde kant, waar de infectie uit is ontstaan. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en verkleurd, van roze tot paarsblauw. Het kind is er erg ziek bij.
Wanneer niet snel behandeld wordt kan de infectie zich in de diepte uitbreiden en de spieren aantasten. Andere complicaties zijn het ontstaan van abcessen, bloedvergiftiging (de bacterie verspreidt zich via het bloed), trombose in de hersenen en hersenvliesontsteking (bij wondroos rond het oog bij kinderen) en nierontsteking. In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden, vooral bij kinderen, ouderen en patiënten met een stoornis in de afweer.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wondroos is meestal eenvoudig te stellen op de kenmerkende verschijnselen. Met een wattenstaaf kan eventueel materiaal afgenomen worden voor kweken op bacteriën op plaatsen waar de huid beschadigd is.

Wat is de behandeling?
Bij ernstige wondroos wordt men meestal opgenomen in het ziekenhuis en wordt men daar gedurende minimaal 10 dagen met penicilline behandeld, vaak direct in de bloedbaan met een intraveneus infuus. Minder ernstige gevallen kunnen thuis behandeld worden met antibiotica in de vorm van tabletten of capsules. Vaak zal dat penicilline zijn. Andere effectieve antibiotica zijn erytromycine, azitromycine of claritromycine.

Wat kunt u zelf nog doen?
Bij wondroos van het been is de bacterie meestal via een wondje tussen de tenen de huid binnengedrongen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid tussen de tenen weer normaal wordt en daarna intact blijft. Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie en moet behandeling met een crème tegen schimmels worden gegeven. Het is van belang om na genezing de huid tussen de tenen goed in de gaten te houden, omdat dergelijke schimmelinfecties vaak terug zullen komen. Zo nodig moet dan weer snel met de crème worden behandeld. Daarnaast is een goede hygiëne van de voeten nodig en moeten de tenen en de huid tussen de tenen na het douchen goed worden afgedroogd.

Wat zijn de vooruitzichten?
Vrijwel altijd volgt na behandeling met antibiotica een compleet en definitief herstel. Het komt bij wondroos van de benen echter ook regelmatig voor dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een zwachtel of een elastische kous. In een aantal gevallen komt de infectie later weer terug, vooral bij diegenen die van tevoren al wat last hadden van dikke enkels of benen. Sommige patiënten krijgen zo vaak wondroos dat ze preventief behandeld moeten worden met antibiotica, soms levenslang.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                          Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

Links

Uit Wikipedia:
wondroos , is een acute ontsteking van de diepe lagen van de huid en het onderhuidse weefsel . Het wordt gekenmerkt door een scherp begrensde vuurrode en gezwollen huid, pijn, hoge koorts met koude rillingen, vermoeidheid, duizeligheid, flauwte, hoofdpijn en soms braken. Voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en het gelaat . De verwekker is meestal Streptococcus pyogenes . Deze bacterie kan uit de huidbeschadiging en uit het vocht dat vrij komt uit de blaasjes op de ontstoken plek gekweekt worden. Dat kan gemakkelijk leiden tot kruisbesmetting , overdracht van de bacterie via een tussenpersoon naar een derde. In de meeste gevallen ontstaat de ziekte na een onbeduidend wondje te hebben gehad, bijv. een kloofje tussen de tenen bij zwemmerseczeem , een insectenbeet of een schimmelinfectie . Hierdoor ontstaat voor de bacteriŽn een toegangsweg naar het lichaam. Mensen met een gestoorde veneuze afvoer enof lymfoedeem , of mensen die al een keer erysipelas hebben gehad, hebben een grotere kans op het krijgen van huiddefecten en dus op het krijgen van erysipelas. Mogelijke complicaties van erysipelas zijn: onderhuidse abcessen, ' fasciitis necroticans ', nierontsteking en ' sepsis '. De behandeling bestaat uit het zo snel mogelijk starten met een gerichte antibiotische therapie .

 
Reacties (28)Add Comment
 1 2 3 > 
Wondroos Gezcht.
geschreven door nannie , 22-10-2015
ik heb voor 2 weken wondroos gehad in mijn gezicht, vreseljik wat een pijn en koorts.
n is het over na 20 dagen A.B. maar is er ook nog wat in de handel voor een na behandeling te krijgen?
Graag een reactie.
Wondroos
geschreven door Sandra , 11-09-2013
Jee, ik schrik me te pletter van alle verhalen hier!
Vanaf afgelopen maandag heb ik wondroos, kwam zo binnen twee uur opzetten. ( van niks naar best ziek).
Heb AB van de huisarts gekregen. Vanochtend terug gegaan omdat de plek groter was geworden. Nu andere AB welke ik i.i.g. Tot vrijdag moet aanzien voor verbetering.
Maar als ik de verhalen hier lees, twijfel ik aan deze behandeling. Wil toch echt niet levenslang een oedeem of andere erge gevolgen als dit te voorkomen is...
wondroos
geschreven door De Cubber Linda , 23-08-2012
Ik had nog nooit gehoord van wondroos toen ik op 1 augustus 2012 dit heb gekregen aan mijn bovenbeen, ik wist niet dat dit zo pijnlijk was. Heb 3 weken in Uz gelegen met antibiotica. Momenteel ben ik thuis met verplichte bedrust. Ben ook nog heel moe. Heeft iemand enig idee hoelang deze moeheid nog kan duren? Dank voor eventuele reacties op mijn email adres. groetjes Linda

wondroos
geschreven door uschi , 15-08-2012
Ik heb nu de 2e keer (eerste keer 2010) wondroos gekregen aan rechteroorlel...oorzaak: oorlel beschadigd met oorbel indoen! knalrood, gezwollen oor, klier in de hals opgezet. Volgende dag oor dicht van zwelling en slikken ging moeilijker. Volgende ochtend een opgezwollen rechter gezichtshelft. Toen pas naar huisarts voor antibiotica. De daarop komende dagen kreeg ik koorts ,werd misselijk, pijn in nek en hoofd en bobbels in het gezicht die vreselijk jeukten. Na een week zwelling zo goed als weg maar na nog een week voel ik me nog steeds niet de oude! Vlug vermoeid, trillen in de benen en duizelig! Hoelang duurt deze herstelperiode nog of is dat bij iedereen anders?
groetjes, Uschi.Finders
wondroos
geschreven door Hanny Danckaert , 03-01-2012
Ik heb jaren geleden wondroos aan mijn been gehad en zelfs 3x achter elkaar. (niet genoeg rust genomen ) een keer ben ik er zo verschrikkelijk ziek van geweest dat ik er de 2e en 3e keer op tijd bij was. ik weet dus als geen ander hoe ziek dat je er van kan zijn.
21 dec. 2011 krijg ik pijn aan mijn oor en wat blijkt, weer wondroos maar dan in mijn oor. Nou dit wens ik mijn ergste vijand niet toe.
Ben weer zo ziek geweest met hoge koorts en een gezicht dat je niet wil zien ,helemaal vuurrood en allemaal blaasjes. Ik ben er ontzettend van geschrokken toen ik in de spiegel keek. Ook mijn hoofdhuid was heel pijnlijk,het was net of ik op mijn hoofdhuid ook uitslag had maar dat was niet zo. Ik heb alle kenmerken die met wondroos te maken hebben wel gehad geloof ik . Het is nu 3 jan.2012 en ben eindelijk een beetje aan het opknappen,maar ben nog wel heel slap. Ik wens iedereen die het heeft heel veel sterkte en beterschap.
Groetjes Hanny
wondroos voet
geschreven door Els , 19-08-2011
Sinds 5 weken loop/lig/hang ik al met wondroos aan m'n voet. Nooit geweten dat dat zo ontzettend zeer doet. 3 Kuren gehad waarvan de tweede aansloeg. Net weer naar het ziekenhuis geweest om m'n voet/been in te laten zwachtelen, volgende week weer terug. smilies/cry.gif
wondroos
geschreven door Anja , 27-07-2011
Pas opname van 9 dagen achter de rug ( wondroos, eerste keer in onderbeen)
Heb na ontslag ziekenhuis nog 2 weken ziekteverlof gekregen maar voel me nog heel moe en pijn in de liesstreek en onderbeen. Moet normaal volgende week gaan werken , maar zie dit niet haalbaar (ziittend bureauwerk)...
Wie heeft eraring en wat raadt u me aan. Morgen afspraak met dokter...
wondroos in het oor
geschreven door Grietje van de Werken , 12-07-2011
Heb momenteel wondroos in het oor,het geeft een heftige pijn en jeuk ik word er een beetje razend van.
Ik gebruik een apperaat om te slapen omdat ik apneu heb en kan de banden daarvan niet verdragen nu want ik krijg er erge jeuk van.
Ik heb het nooit eerder gehad en hoop het ook nooit meer te krijgen.
Hopelijk slaat de kuur die ik heb gehad snel aan.
Allemaal beterschap gewenst!
Groetjes, Grietje van de Werken de Weert
wondroos
geschreven door gerry , 05-06-2011
sinds 1975 manuele lympfedrainage ivm erfelijk lympfeoedeem, 17 x wondroos waarvan 16 x in been en 1 x in arm na borstkanker operatie. ben allergies voor steunkouzen, etc. als het niet anders kan en het been te dik wordt door wondroos wordt er zinklijm verband aangelegd.
heb preventief flucloxaciline 500 mg in huis en als de tekenen van wondroos er zijn direct met kuur beginnen, dan stoppen met lympfe drainage om de bacterie niet verder door het lichaam te verspreiden. als kuur niet direct aanslaat naar het ziekenhuis voor 8 dagen aan infuus.
sinds nov. 2009 maandelijk cocktail injectie (pijnlijk) maar sindsdien geen wondroos meer gehad. Man heeft wel telkens wondroos in been en slikt nu ook flucloaxciline 500
misschien ook maar maandelijks injectie halen
wondroos
geschreven door annemarie , 20-05-2011
hallo mede patienten

had nooit verwacht ooit een stukje te schrijven.
maar ben inmiddels ten einde raad.
ook ik heb al 13jaar regelmatig terugkerende wondroos,na een val uit bed 10 maanden geleden is het niet meer weg geweest.
lijd vreselijk veel pijn.ben drie weken opgenomen geweest in ziekenhuis ,aan het infuus met peneciline
maar heb nu ook e horen gekregen dat ze niets meer voor mij kunnen doen
dus sta ik open voor alle tips van patienten en artsen die eventueel iets weten wat de pijn verzacht
groet en ieder veel sterkte met deze vreselijke pijn moet handelen
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy

 

Follow huidconsult on Twitter