©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Creeping eruption (kruipworm)

PDF Afdrukken E-mail


Wat is het?
Larva Migrans is een tropische/parasitaire infectie die gekenmerkt wordt door de grillige lijntjes die de wormpjes in de huid veroorzaken tijdens het kruipen door de huid. De meeste mensen lopen dit op vakantie in warme/(sub)tropische gebieden op.

Hoe ontstaat het?
A. braziliensis, leeft in de darmen van honden en leggen daar eitjes, die met de ontlasting mee naar buiten komt. Daar kunnen ze onder warme, schaduwrijke zanderige omstandigheden goed gedijen en uitkomen. Bij contact met de blote huid van de mens (bijv blote voeten op het strand) kan deze door de huid naar binnen gaan en zich onderhuids voortbewegen. Dit gaat gepaard met zichtbare grillige lijntjes en forse jeuk.

Hoe ziet het eruit?
Er is meestal sprake van een rode of wat lichtbruine grillig gevormde lijn op mn voeten, billen of de rug. De beste manier om het op te lopen is dan ook met blote voeten op het strand lopen en lekker zonder handdoek op het strand in de schaduw van bijv een palmboom te gaan liggen.


Image

Meer foto's, klik hier

Hoe wordt het behandeld?
De wormpjes kunnen niet lang in de mens overleven, ze hebben namelijk een sterke voorkeur voor honden. Derhalve gaan ze meestal vanzelf binnen 4-10 weken dood en verdwijnen de klachten. Echter aangezien niemand zolang jeuk wil hebben wordt er vaak met medicijnen behandeld. Tegenwoordig is dit een eenmalige inname van ivermectine tabletten, maar vroeger werd vaak thiabendazol gebruikt. In het verleden werden de plekken ook wel met vloeibaar stikstof behandeld, zodat de larve door de kou kwam te overlijden. Na behandeling kan de jeuk nog enkele weken aanhouden tot dat het afweersysteem de resten van de larve heeft opgeruimd.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Creeping eruption (kruipworm)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter